Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ФРАНЦУСКА ИГРАЛА "ПОКЕР" НАД МЕДИТЕРАНОМ: "Рафали" и "Миражи" високо полетели, ваздушне нуклеарне снаге грмеле

03.06.2021. 19:47
avion
авион / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Armée де л'Аир/Илустрација

Једна од важних елемента операције била је и провера обучености пилота у избегавању противничке ПВО и јаког електронског ометања

Француско војно ваздухопловство у ноћи између уторка и среде по средњоевропском времену извело је другу од укупно четири војне вежбе под називом "ПОКЕР 2021-2", са којом је проверавана способност авијације да изведе нуклеарни напад крстарећим ракетама са атомским бојевим главама на потенцијалне циљеве противника.

ИЗРАЕЛ ПОЈАЧАВА ОДБРАНУ ЗЕМЉЕ: Бени Ганц отпутовао у САД по моћно оружје од милијарду долара!

ИЗРАЕЛ ПОЈАЧАВА ОДБРАНУ ЗЕМЉЕ: Бени Ганц отпутовао у САД по моћно оружје од милијарду долара!

ХИТЛЕР ГА ЈЕ МРЗЕО, ТО ЈЕ БИО ЊЕГОВ НАЈВЕЋИ КОШМАР: Совјетски "летећи тенк" је задавао велике главобоље "фиреру"

ХИТЛЕР ГА ЈЕ МРЗЕО, ТО ЈЕ БИО ЊЕГОВ НАЈВЕЋИ КОШМАР: Совјетски "летећи тенк" је задавао велике главобоље "фиреру"

ТАКТИКА, ТЕХНИКА И ПРОЦЕДУРА СА НЕУБОЈИТИМ ОРУЖЈЕМ! Почела међународна вежба "Платинасти вук 21" (ФОТО)

ТАКТИКА, ТЕХНИКА И ПРОЦЕДУРА СА НЕУБОЈИТИМ ОРУЖЈЕМ! Почела међународна вежба "Платинасти вук 21" (ФОТО)

Вежба "ПОКЕР 2021-2" изведена је под командом Нуклеарних снага Француске с тим да је носилац операције било ваздухопловство односно његов тактички нукеларни потенцијал који чине авиони типа "Мираж 2000Н" и вишенаменски авиони типа "Рафал" у верзијама Б, Ц и М уз подршку авио-танкера 135ФР и А330 и летећих радарских станица АВАКС-а Е-3С.

Француска иначе сваке године изводи четири операције под називом "Операција Покер".  Маневри се углавном изводе ноћу током кога француско ваздухопловство проверава спосбност својих ваздушних нукеларних снага да изведу изненадни нуклеарни напад и одговор на напад противника.

avion
авион / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/ARMÉE ДЕ Л'АИР

Током ове вежбе авиони типа "Мираж 2000Н" и авиони типа "Рафал" користили су ракету типа АСМП (Аир-Сол Moyenne Порте) која је дужине 5,38м, пречника 1.300 mm  и масе 860 килограма и домета од 80 до 300 километара. Ракета АСМП је једино напредно нуклеарно оружје француског ратног ваздухопловства. Усавршена верзија ове ракете носи ознаску АСМП-А. Ради се о надзвучној ракети брзине 2-3 маха која носи термонуклеарну бојеву главу ТНА укупне снаге 300 КТ. Ракета је у оперативној употреби од 2009. године.

Иначе, ваздухопловни тактички нуклеарни потенцијал Француске заснива се на 40 авиона типа "Мираж 2000Н који су наоружани са по једном нуклеарном ракетом ваздух-земља АСМП и авионима четврте генерације типа "Рафал" у верзијама Б,Ц и М са по две ове ракете.

На последњој војној вежи "ПОКЕР 2021-1" која је изведена била у ноћи 7. на 8. април ове године учествовало је укупно 50 борбених авиона типа "Мираж", "Рафал", којима су се придружиле и летеће радарске станице Е-3С  као и авио цистерне за снабдевање горивом летелица у ваздуху.

Последња вежба као и ова нова трајала је између 6 и 7 часова током које су се авиони окупили  на северозападу Француске у близини канала Ла Манш одакле су летели су границу са Шпанијом до Азурне обале , где су скренули над Медитераном и из тог правца ушли у дубину територије Француске на екстремном малој висини сусрели се са противничком ПВО, а онда ласнирали ракете на циљеве који су били замишљени као мета нуклеарне одмазде Француске.

У зони противничке територије налазили су се и фиктивни противнички авиони "Мираж 2000" који су требали да у оквиру система ПВО спрече напад.

Иначе територија Француске била је подељена на два дела: Северозападни део који је био означен као противничка територија и источни и јужни део који су били неутрална заона одакле је изведен напад на противника.

Једна од важних елемента операције била је и провера обучености пилота у избегавању противничке ПВО и јаког електронског ометања.

Занимљиво је да се трајање налета поклапа се са временом лета борбених авиона од француских ваздухопловнихбаза до западне границе Русије и назад. Париз је овакав вид вежби почео да организује убрзо после формирања својих ваздухопловних нуклеарних снага чију окосницу чинили су ловци "Мираж ИВ" давне 1964. године.

Осим ваздухопловних носача нукеларног наоружања Француска је недавно проверила и своје балистичке ракете ласниране са подморница. Француска агенција за производњу наоружања МБДА кренула је у развој нових ракета носача нукеларног наоружања средњег домета (АСН4Г), која би у будућности требала да замени АСМП. АСН4Г замишљена је као француски одговор на руску хиперзвучну ракету типа "кинжал" коју неће моћи да заустави како тврди произвођач ниједан систем противракетне одбране. Овом ракетом требали би да буду опремљени вишенаменски боребни авиони типа "Рафал".

Француска је до 1999. искључиво имала стратешку нуклеарну тријаду. Тада је француски председник жак Ширак у условима смањења напшетости у Европи почео да смањује нуклеарну моћ. Напуштена је копмена компонента, а РВ имало је тактички значај, док је само РМ са нукеларним подморницама задржала била стратешки ниво.

Иначе Француска на подморницама тренутно на располагању има 16 интерконтиненталних балистичких ракета типа М51, док је ваздухопловни арсенал бројнији око 300 ракета 

Актурелни француски председник Емануел Макрон активирао је овакав вид вежби још за време владавине бившег америчког председника Доналда Трампа, који је најавио или се повукао из низа споразума о ограничењу атомског наоружања. Макрон је због тога како се тврдило да би оснажио свој државу покеренуо "атомску дипломатију".

avion
авион / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/ARMÉE ДЕ Л'АИР

Макрон је тад позвао остале европске савезнике да више не морају да се у случају "нуклеарног одвраћања" позивају на Америкнаце, већ су за то сад ту Французи. Овакве војне вежбе се по правилу нису никад јавно најављивале, али је искорак учињен по први пут 2019. године 

- Француски витални интереси сада имају европску димензију - рекао је француски председник Емануел Макрон фебруара прошле године и том приликом позвао све европске савезнике да се придруже француским нуклеарним ратним играма.

avion
авион / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/ARMÉE ДЕ Л'АИР

- Европски партнери који то желе моћи ће бити повезани са ратним играма француских снага за нуклеарно одвраћање - рекао је Макрон.

За сад ниједна земља чланица ЕУ и НАТО није прихватила учешће у вежби "ПОКЕР".

Више вести о домаћем и страном наоружању, прочитајте ОВДЕ.