Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РАТ НУКЛЕАРНИХ СИЛА НЕИЗБЕЖАН?! Кина развија моћно оружје за сукоб са Америком (ФОТО/ВИДЕО)

24.04.2024. 10:15
Пише:
Србија Danas/Oružjeonline.com
H-20
Х-20 / Извор: X Printscreen/@TBroSB1C3kMMc7a

Шта год да се деси са новим кинеским стелт бомбардером дугог домета, познатим као Xi’an Х-20, амерички званичници су уверени да неће испунити америчке војне нацрте, наводи званична обавештајна агенција за одбрану (ДИА).

- Проблем са Х-20 је у томе што када заправо погледате дизајн система, он вероватно није ни приближно тако добар као америчке ЛО (ниско видљиве) платформе, посебно оне напредније које ћемо лансирати - рекао је амерички званичник, говорећи наравно под условом анонимности, наводи њихов Бреакинг Дефенсе.

- Наишли смо на много изазова техничког дизајна у смислу како можете учинити да ова техника функционише на сличан начин као, рецимо, Б-2 или Б-21 - додао је званичник.

Очекује се да ће Х-20 бити одговор Пекинга на америчке бомбардере као што је нови Б-21 Раидер, иако се мало зна о кинеском програму с обзиром на поверљиву природу било ког, а посебно овог војног пројекта.

У марту је кинески војни званичник рекао државним новинама Хонг Конг Commercial Daily да ће Х-20 ускоро бити представљен, иако је тајминг био нејасан.

Иако наводно нису представљене као информација о Кини, изјаве званичника Одбрамбене обавештајне агенције (ДИА) биле су фокусиране скоро искључиво на војну претњу коју представља Пекинг, коју су званичници Пентагона назвали "изазовом који је у току" за САД.

Кина је веома озбиљна у припреми свих нивоа друштва за "продужени" сукоб са САД, рекао је званичник, истичући да "Пекинг намерно наоружава Народну ослободилачку армију (ПЛА) да би искористио војне слабости САД". 

Кључни део кинеске војне модернизације у процвату је проширењем њеног нуклеарног портфеља, а Пекинг већ има оперативни арсенал од 500 нуклеарних бојевих глава за које амерички званичници упозоравају да би "до 2030. године могло да буде више од 1.000". 

Међутим, "постоје сумње у неке елементе стварне војне моћи Кине, с обзиром на распрострањену корупцију која је прилично присутна на војном нивоу", прискаче у помоћ са наводима Блумберг са седиштем у Њу Јорку.

- Мислим да највећи изазов за кинеску страну заправо није толико способност садашњих система, већ пре способност особља да ефикасно користи те системе - изјавио је неименовани амерички званичник.

H-20
Х-20 / Извор: X Printscreen/@DogeHedgeFund

Иако су амерички званичници јавно нагласили да рат са Кином није ни неизбежан ни неминован, Си и "Кинеска комунистичка партија готово сигурно" верују да је рат неизбежан, рекао је исти званичник, додајући да лидери кинеске комунстичке партије верују да би САД биле те које би започео сукоб.

Кина не развија само један, већ два стелт бомбардера

Подсетимо, Ваздухопловне снаге Кине развијају не један, већ два стелт бомбардера, према извештају Америчке одбрамбене обавештајне агенције (ДИА) објављеном 2021. године. Појавио се поуздан извор детаља у вези са једним од њих.

Х-20 је стелт бомбардер намењен великим удаљеностима, са робусним пакетом електронских противмера (ЕЦМ) и интеграцијом сензора фузије. Занимљиве информације али зато кинески одбрамбени извори остају скривени у вези са другим пројектом ПЛААФ-а.

Описан у извештају ДИА као "ловац-бомбардер", JH-XX је тактички пандан стратешком бомбардеру Х-20. Широко се спекулише да је JH-XX рани концепт бомбардера приказан на насловној страни кинеског одбрамбеног часописа "Аероспаце Knowledge" из маја 2018. године, на који је пажњу западне публике скренуо China Дефенце Блог.

Ако је тачно, ове ране слике приказују конвенционално дизајниран, суперманеварски, суперсонични бомбардер са унутрашњим складиштем за оружје. Неколико аспеката дизајна JH-XX, укључујући назубљене усиснике за ваздух и начин на који су млазнице са два мотора уграђене у реп, сугеришу на количину инжењерске пажње која се посвећује прикривеним перформансама.

H-20
Х-20 / Извор: X Printscreen/@TBroSB1C3kMMc7a

Док је прикривеност главни приоритет дизајна Х-20, JH-XX настоји да уравнотежи карактеристике мале детекције са брзином и ограниченим способностима директне борбе; у том циљу, JH-XX ће носити противваздушне ракете.

ПЛ-15, кинеска противваздушна ракета дугог домета са мноштвом топ карактеристика у класи, идеалан је кандидат за овај тип авиона. JH-XX ће се такође вероватно похвалити скромнијим борбеним радијусом од око 2.000 километара, за разлику од 5.000 км код Х-20, а дефинитивно није ни у истој класи тежине или носивости као Х-20.

Појављује се груби портрет JH-XX као надзвучног бомбардера који се користи и као прикривени пресретач на великим удаљеностима. Са својом мешавином противбродских и противваздушних способности, најновији кинески ловац изгледа чак и прилагођенији од Х-20 за борбу против америчких борбених група.

JH-XX тако игра јасну улогу у кинеској пацифичкој стратегији: наиме, јача позицију Пекинга над првим ланцем острва на кинеској источној обали и представља кредибилно средство одвраћања било којој спољној сили која жели да интервенише.

Заједно са Х-20, JH-XX би такође могао да буде најновија прекретница у кинеском дугорочном циљу националне безбедности. Треба напоменути да су два кинеска ловца следеће генерације раздвојена годинама истраживања и развоја.

Х-20 је на ивици званичног објављивања и планирано је да уђе у службу ускоро док у међувремену, JH-XX можда чак није ни у активном развоју; ловац приказан на кинеском порталу може се показати да је ништа друго него рани концепт.

Колико год да се чини потребним у испуњавању своје намене тј виталне улоге која брише границу између стратешких и тактичких улога, тренутно нема гаранције да ће JH-XX или нешто слично томе ускоро угледати светлост дана.

Извор: Србија Данас/Oružjeonline.com