Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МОЋНО РАЗАРАЈУЋЕ ОРУЖЈЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ: Прва домаћа крстарећа ракета "Кошава" невероватних перформанси (ВИДЕО)

16.02.2022. 08:00
Пише:
Србија Данас
Raketa Košava
Ракета Кошава / Извор: Фото: www.mod.gov.rs

Дизајнирана је 2017. године

Србија је од 2012. године урадила велики посао у циљу развоја домаће одбрамбене индустрије и усавршавања домаћег наоружања, за разлику од претходног мрачног периода који је трајао од 2000. до 2012. године, када је наш војни арсенал знатно умањен и системски уништаван, топљењем, резањем и продајом по изузетно ниским ценама веома квалитетног и још увек доброг оружја које је могло да буде ремонтовано и враћено у службу наших оружаних снага.

РУСКИ И БЕЛОРУСКИ ЛОВЦИ КРЕНУЛИ У НАПАД: Жестока битка на небу изнад Савезне државе, уљези неће моћи ни корак даље! (ВИДЕО)

РУСКИ И БЕЛОРУСКИ ЛОВЦИ КРЕНУЛИ У НАПАД: Жестока битка на небу изнад Савезне државе, уљези неће моћи ни корак даље! (ВИДЕО)

ЗАПАД ТОПИО И ПРОДАВАО СРПСКЕ ТЕНКОВЕ: Војска Србије системски уништавана од 2000-те у наредних 10-ак година (ВИДЕО)

ЗАПАД ТОПИО И ПРОДАВАО СРПСКЕ ТЕНКОВЕ: Војска Србије системски уништавана од 2000-те у наредних 10-ак година (ВИДЕО)

ПУТИН ПОСЛАО СУХОЈЕ НА АЕРОДРОМЕ У БЕЛОРУСИЈИ: Јуришни авиони већ стигли, откривено и по ком задатку су тамо (ВИДЕО)

ПУТИН ПОСЛАО СУХОЈЕ НА АЕРОДРОМЕ У БЕЛОРУСИЈИ: Јуришни авиони већ стигли, откривено и по ком задатку су тамо (ВИДЕО)

Поред куповине страног оружја, наша земља је од 2012. године уложила доста средстава, труда и снаге да ојача домаћу војну индустрију, а примера за то је заиста много. Председник Вучић је у више наврата годинама уназад подстицао развој домаће војне индустрије и јачање Војске Србије, што се може и доказати кроз конкретне примере развоја српског наоружања у које спада и "Кошава". Један од  пројеката са изузетно добрим оствареним успехом је производња прве српске крстареће ракете "Кошава", што се показало на каснијим тестирањима. Ракета је дизајнирана 2017. године, а њене могућности су импресивне у шта се уверио и Вучић током посете Војнотехничком институту, у присуству и тадашњег министра одбране Александра Вулина 2018. године.

Посебну пажњу присутних тада су привукле ракете, прецизније речено ракетна муниција за вишецевне бацаче ракета. Приказане су усавршене верзије добро познатих ракета "Огањ" и "Пламен", али и навођене ракете, као што су управо "Кошава" и А-ДНД-18. Све оне могу се испаљивати са вишецевног бацача ракета "Морава".

"Кошава" је прва крстарећа ракета произведена у Србији, коју је развио Војнотехнички институт. Ову ракету карактерише веома добар и потпуно нови дизајн са планирајућим крилима и бустер мотором која се отварају у крстарећем делу путање. У питању је бустер мотор познатији и као турбо-млазни мотор потиска 0,75 кН, пореклом са невођене ракете В-З кал 128 mm М-80 "Муња".

Људи често мешају крстарећу ракету "Кошава" са пројектилом "Кошава" из периода 90-их година прошлог века што је погрешно. Тада су авионске бомбе ФАБ 100 И ФАБ 250 постављали на моторе ракете "Огањ" и К-13 и испаљивали их са шина на камионској шасији ТАМ 150 или ФАП. Тај систем је имао домет до 9 километара и био је непрецизан, па је због тога напуштен.

Кошава је ракета "земља-земља" коју одликује изузетна прецизност. Она има исту ТВ/ИЦ главу за самонавођење као и ракета "Алас". Ове две ракете деле исту станицу за навођење, а једна од главних разлика је у начину размене информација између оператера и ракете током трајања средњег дела путање после лансирања. То се обавља путем радио линка који се може ометати као и сваки други радио сигнал. 

Основне карактеристике прве српске крстареће ракете "Кошава 1" су следеће перформансе. Њена тежина износи 309 килограма, док маса бојеве главе износи око 100 килограма, достиже брзину од око 250 метара у секунди, односно 900 километара на час и сматра се високо подзвучном. Лансери ових ракета су модернизовани М-77 "Огањ" и самоходни вишецевни лансер ракета "Морава".

Košava 1
Кошава 1 / Извор: Shutterstock

Вођење ракете је комбиновано и обавља се кроз самонавођење и инерцијално, с тим што самонавођење следи у завршном делу лета ракете.

Домет ракете "Кошава 1" је дупло већи од домета ракете "Алас" и износи 50 километара док код ове друге износи до 25 километара. Обе ракете су у активној служби Војске Србије. Оне могу гађати утврђене положаје, али и покретне циљеве попут тенкова, оклопних возила и то као што се може видети са великих удаљености.

У циљу лакшег коришћења, "Кошава 1" се покреће из контејнера, што омогућава лако допуњавање лансера. Да би се повећала тачност, има инерцијално навођење са ТВ/ИЦ главом. После лансирања крила се рашире и ракете лете у положај са ракетним мотором. 

Након што је достигао минимални домет и одговарајући положај у зависности од домета циља, наставља лет ка мети користећи погон који стварају крила. Како се приближава циљној области у својој каснијој фази лета, оружје се води преко дата везе користећи ТВ/ИЦ главу за терминално навођење.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Користећи дата-линк оператер може изабрати и закључати било коју одређену мету преко ТГМ-а и усмерити пројектил у жељеном правцу. Као што смо споменули мета може бити утврђење, командно место или командно возило, тенк, али и брод, део моста или нешто друго што бојева глава од 100 кг може да оштети или уништи. 

На официру задуженом за управљање овим оружјем је да одлучује о мети на основу наређења, стања на бојном пољу, могућности система који користи, важности и вредности мете.

Вести о домаћем и страном наоружању можете прочитати ОВДЕ.