Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Српски пројектили пробијају и најтврђи оклоп: Погледајте арсенал калибра 20, 30 и 57 милиметара

15.10.2021. 08:56
Пише:
Србија Данас
Lazar 3 A1, Lazanski, snajperska puška
Лазар 3 А1, Лазански, снајперска пушка / Извор: Фото: Србија Данас/Милана Pavković/Youtube/Printscreen

Српска наменска индустрија на челу са компанијом "Yugoimport СДПР" успешно је развила аутоматски топ 57 mm, док је у европским војскама пракса да се стављају топови максималног калибра до 40 mm

У уторак 12. октобра отворен је 10. Међународни сајам наоружања и војне опреме у Београду "Партнер 2021". Сајам је отворио председник Србије Александар Вучић, а том приликом је свечано откривено ново војно возило "Лазански" које је названо по нашем недавно преминулом војном коментатору и дипломати Мирославу Лазанском.

Сајам је као и претходних година изазвао велико интересовање домаће и светске јавности. На њему су биле присутне бројне домаће и стране, војне и дипломатске делегације које су са великим одушевљењем гледале у војну технику и новитете које је Србија понудила домаћем и иностраном тржишту.

Крушевац од MOZZARTA добио терен у част ЛЕГЕНДАРНОГ БОБАНА ПЕТРОВИЋА!

Крушевац од MOZZARTA добио терен у част ЛЕГЕНДАРНОГ БОБАНА ПЕТРОВИЋА!

ПУТИН ПОСЛАО МОЋНО ОРУЖЈЕ СРБИЈИ! Албанци ухваћени потпуно неспремни, одједном више нису толико јаки

ПУТИН ПОСЛАО МОЋНО ОРУЖЈЕ СРБИЈИ! Албанци ухваћени потпуно неспремни, одједном више нису толико јаки

НОРА УКРАЛА ШОУ У АМЕРИЦИ: Моћна српска хаубица стоји раме уз раме са најбољима (ФОТО/ВИДЕО)

НОРА УКРАЛА ШОУ У АМЕРИЦИ: Моћна српска хаубица стоји раме уз раме са најбољима (ФОТО/ВИДЕО)

На сајму су посебну пажњу привукли самоходна хаубица "Нора" Б-52 155mm која се изузетно добро показала на тестирањима на војном полигону Јума у Аризони (САД), као и ново војно возило "Лазански" који је најсофистицираније и најмодерније тешко оклопно возило, које је развило предузеће "Yugoimport СДПР".

Sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2021"
Сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2021" / Извор: Фото: Србија Данас/Милана Павковић

Ново оклопно возило поседује снажан топ за дејство по живој сили, лаким оклопним возилима, фортификацијама итд.. Топ калибра 57 милиметара користи пробојну муницију која је изузетно моћна и може да пробије и оклоп лаких тенкова. 

Три моћна оружја која су обележила овогодишњи сајам, али и чију снагу желимо да вам предочимо и направимо компарацију убојитости, односно продорности испаљених пројектила су продукт рада наменске индустрије "Yugoimport СДПР". Како бисмо вам што ближе представили снагу најновијег возила "Лазанског", погледаћемо какво дејство имају најновија српска снајперска пушка калибра 20 mm, као и 30 mm топ на Лазару 3 А1.  Пођимо редом.

Projektili kalibra 57, 30 i 20 mm
Пројектили калибра 57, 30 и 20 mm / Извор: СД/илустрација

Српска снајперска пушка калибра 20 mm

Српска компанија "Yugoimport СДПР" развила је најновију снајперску пушку која је представљена на овогодишњем Сајму наоружања и војне опреме који се одржавао у Београду од 12. до 14. октобра. Ова пушка има ефективни домет од два километра, а максимални до чак четири километра! Прављена је за калибар од 20 mm, налик на противавионске троцевце М55.

Изразито убојиту пушку, која ће бити понос српске одбрамбене индустрије, тестирали су и најбољи снајперисти САЈ-а и Жандармерије.

Ова снајперска пушка према речима стручњака имаће најбољу намену у случају формирања заседа непријатељских колона. Веома је прецизна и циљ је да се њеним дејствовањем непријатељ изненади и заустави се његово кретање - гађањем првих возила у колони непријатеља. Ово оружје наноси велике губитке непријатељу.

 Војно возило "Лазар 3"

Када говоримо о војном возилу "Лазар 3" потребно је рећи да постоје три варијанте овог моћног српског борбеног возила које је развио "Yugoimport СДПР". Три облика овог возила су: Лазар 3 А1, Лазар 3 и Лазар 3 П. Од ове три варијације "Лазара" само Лазар 3 А1 има аутоматски топ од 30 mm.

Лазар 3 А1 -  је познат и као пешадијско борбено возило. На себи има безпосадну куполу са аутоматским топом од 30 mm 2А42. Ово војно возило је намењено за дејствовање по непријатељској живој сили, поседује личну балистичку заштиту. Има опрему за извиђање и препознавање циљева, могућност осматрања околине. Када се угради на оклопна возила, купола служи као главни оружани систем.

Lazar 3 A1
Лазар 3 А1 / Извор: Србија Данас

Поред аутоматског топа, возило поседује митраљез од 7,62 mm 6П7К, има ТВ и термовизијски нишан са ласерским даљинометром. Аутоматски топ може да гађа на даљини до 4 километра, митраљез на даљини до 1,5 километара. Што се тиче муниције, аутоматски тоип има до 200 (ХЕ) и 100 (АП-Т) пројектила, а митраљез до 1000 меткова. 

Тежина возила са муницијом не прелази више од 1,5 тоне, пречник лежаја за монтажу износи 1350 mm. Максимална брзина возила је до 110 км/сат, прелази вертикалне препреке до 55 цм висине, ров од 2 метра, радијус заокретања возила износи 11,5 метара, и прелази водене препреке од 1,6 метара дубине.

Војно возило "Лазански"

Возило "Лазански" изгледом и према функцијама припада кругу борбених возила са погоном на осам точкова. У њега може да се смести до 13 седишта. Новину у односу на "Лазара 3" чини и потпуни оклоп, без прозора, као и неупоредиво већа убојита моћ и домет до 14 километара. "Лазански" је по дизајну и функционалности веома сличан руском борбеном возилу Т-15 "Армата". Па тако и "Лазански" и "Армата" имају топ од 57 mm. Базирани су на технологији оклопа која је употребљена при изради куполе руског тенка Т-14 "Армата".

Т-15 "Армата" је заштићен реактивним оклопом и системом активне заштите Афганит. Т-15 има "невиђени ниво заштите оклопа", укључујући побољшани пасивни оклоп од челичних и керамичких композитних плоча и решеткасти оклоп на задњој страни.

Lazanski
Лазански / Извор: Србија Данас

Тврди се да његова нова Малакхит (Малахит) ЕРА штити од АТГМ-ова попут ФГМ-148 копља и пројектила Moyenne Портее (MMP) и 120-милиметарских метака попут немачких ДМ53/ДМ63 и америчких М829А3 АПФСДС сабота. 

Треба споменути да је српска наменска индустрија на челу са компанијом "Yugoimport СДПР" успешно развила аутоматски топ 57 mm који се може поредити са горепоменутим руским цевима, док је у европским војскама пракса да се стављају топови максималног калибра до 40 mm када су у питању оклопна војна возила, што даље указује на то да је дејство српског возила "Лазански" далеко снажније и убојитије него што је то случај са стандардом који практикују поједине европске и НАТО војске.

На возилу "Лазански" извршена је интеграција висококвалитетних компоненти светске класе, посебно материјала и технологије, које су довеле до тога да се развије возило које може да се такмичи са врхунским светским произвођачима.

Треба споменути и то да је возило "Лазански" тешко од 26 до 36 тона, у зависности од конфигурације, дужина возила износи 8 метара, ширина 3,2 метра, висина 2,6 метра. Од наоружања поседује споменути аутоматски топ од 57 mm, митраљез 6П7К од 7,62 mm, испаљује 80 метака у минути и погађа циљеве на удаљености од 7,5 до 14,5 километара.

Lazanski
Лазански / Извор: Фото: Србија Данас/Милана Павковић

Углови заузимања "Лазанског" по елевацији износе од -5 до 60, а по правцу кретања 360 степени. "Лазански" у себи има 80 пројектила за аутоматски топ, као и 500 метака за митраљез. Возило је добро заштићено, па тако са свих страна има протекцију од зрна калибра 7,62 mm, што је ниво 3 у складу са стандардом СТАНАГ 4569 и има заштиту предњег лука од зрна калибра 30 mm, што је ниво 5 у складу са горепоменутим стандардом СТАНАГ 4569. "Лазански" поседује и противминску заштиту СТАНАГ нивоа 4а и 4б.

Вести о домаћем и страном наоружању можете прочитати ОВДЕ.