Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Албански дезертери, безгрешни Менгеле и одреди из Војводине: Ево из којих земаља је стизала помоћ Хитлеру

25.07.2021. 17:59
Пише:
Србија Данас /С.Јадранин
Zloglasne jedinice Waffen SS
Злогласне јединице Waffen SS / Извор: Профимедиа

Припадали су квинслишким SS одредима

Поред немачке војске, у тренутку рата најмоћније силе на свету, подршку Хитлеру пружали су истомишљеници широм света, а бројне паравојне формације придруживале су се SS дивизијама на самом попришту сукоба.

УКРАЈИНА ПОСЛАЛА РАКЕТНЕ СИСТЕМЕ НА РУСКУ ГРАНИЦУ: Ситуација може врло лако да ескалира (ВИДЕО)

УКРАЈИНА ПОСЛАЛА РАКЕТНЕ СИСТЕМЕ НА РУСКУ ГРАНИЦУ: Ситуација може врло лако да ескалира (ВИДЕО)

РУСИЈА НАЈАВИЛА ЛАНСИРАЊЕ "ЦИРКОНА": Задатак само један - муњевитом брзином погодити мету у Баренцовом мору

РУСИЈА НАЈАВИЛА ЛАНСИРАЊЕ "ЦИРКОНА": Задатак само један - муњевитом брзином погодити мету у Баренцовом мору

ПО ЧЕМУ ЈЕ ПОСЕБАН "ШАХ-МАТ" Најновији руски ловац пете генерације одушевио стручњаке и војне аналитичаре

ПО ЧЕМУ ЈЕ ПОСЕБАН "ШАХ-МАТ" Најновији руски ловац пете генерације одушевио стручњаке и војне аналитичаре

На све четири стране света разлила се моћ Трећег рајха, а руска зима, афричка пустиња и западни део Старог континента црпели су и економију, као и логистику Хитлерових снага. Опијени његовим заносом, војници Вермахта били су једна од најдисциплинованијих армија на свету, али ни они нису ратовали усамљени.

Једна од најмногобројнијих оружаних снага која се борила на Источном фронту на страни нацистичке Немачке била је и шпанска "Плава дивизија".

Ветерани у Београду

Лидер Шпаније, или како су га звали "гаудиљо" Франсиско Франко, желео је да званично макар задржи војну неутралност током Другог светског рата, али је исто тако хтео да се реваншира Хитлеру за његов допринос током Шпанског грађанског рата, те је Немачкој послао своје добровољце, и то ветеране и војнике обучене за најтеже услове. 

Источни фронт био је ипак велика препрека, руска зима гутала је шпанске војнике, те је Франко морао да шаље појачања, а укупно се у униформи "Плаве дивизије" нашло 45.000 Шпанаца. Велики притисак на Франка да повуче војску вршили су савезници, што је овај и учинио 1943. године.

Ипак, неки од њих нису желели да се врате у домовину те су прекомандовани у редовну немачку војску, а добар део њих послат је и у Београд, где се борио против партизана.

Безгрешни Менгеле

Војна формација коју су чинили војници са Скандиваског полуострва током рата еволуирала је од моторизоване пешадије све до пуне оклопне тенковске "Викинг" дивизије.

Учествовала је у чувеној операцији напада Немачке на СССР, званој "Барбароса", а "Викинг" је у историји остао упамћен и као једна од ретких дивизија за коју нема доказа да је починила ратне злочине. У њој је служио и озлоглашени доктор Јозеф Менгеле.

Уједињени против Срба

Босански муслимани и хрватски католици уједињени у службу Хитлера и Анте Павелића формирали су прву негерманску SS дивизију, такозвану "Ханџар" у циљу анти-партизанских и анти-четничких акција на простору тадашње марионетске Независне Државе Хрватске. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Галиција уз Хитлера

14. SS гренадирска дивизија била је једна од најбруталнијих милитантних јединица током Другог светског рата. Према сведочењима заточеника који су пали у руке ових војника, били су изузетно сурови, а по неким злочинима превазишли су и Немце. Дивизију су у почетку чинили Украјинци, рођени у Галицији, а баш као и шпански добровољци, у каснијим годинама рата борили су се на Балкану.

Најозлоглашенија у Југославији

Потекла из Војводине, 7. SS добровољачка брдска дивизија "Принц Еуген", сачињена од Немаца стационираних дуж целе обале Дунава стекла је статус најозлоглашеније немачке дивизије у читавој Југославији. Своје деловање углавном су усмерили у борби против четника и партизана, а познати су и као формација која је вршила злочине и осветничке акције над цивилима и ратним заробљеницима.

Албански дезертери

Сачињена од Албанаца, никада није достигла бројчани статус дивизије, већ само бригаде, међутим по злочинима надмашила је и веће формације од себе. Фокусирани на пљачке, силовања и убијања, углавном је злодела чинила над Србима и Јеврејима, претежно у јужним пределима наше земље. Када их је на Косову угрозила партизанска војска, већина припадника "Скендербег" дивизије је дезертирала.

Адолф Хитлер је својим говорима пружао опијум како својим грађанима, тако и другим народима националне оријентације. У прилог оволиком одзиву добровољачких формација на страни нациста иду многе марионетске владе на територији окупираних земаља, али и борба против комуниста, са којим се већина европских земаља суочавала пре Другог светског рата.