Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАТО ГОМИЛА НАЈМОЋНИЈЕ НОСАЧЕ АВИОНА У СРЕДОЗЕМЉУ: Две америчке "монструозности" упловиле у Медитеран - ОВО ЈЕ ЦИЉ

19.11.2022. 19:03
Пише:
Србија Данас/Слободна Далмација
NATO, nosač aviona
НАТО, носач авиона / Извор: Профимедиа

Као резултат украјинског рата, Медитеран је постао велики војни басен, са свим неопходним последицама такве трансформације

Најмање три носача авиона из различитих земаља чланица НАТО-а тренутно плове Медитераном, а у његовој непосредној близини налазе се још најмање две плутајуће ратне "монструозности", укључујући и најновији суперносач америчке морнарице USS Гералд Р. Форд.

БОГАТА ЕВРОПСКА ДРЖАВА СЕ СПРЕМА ЗА РАТ?! Изводе највећу војну вежбу још од 1989. године! 5.000 војника на ногама!

БОГАТА ЕВРОПСКА ДРЖАВА СЕ СПРЕМА ЗА РАТ?! Изводе највећу војну вежбу још од 1989. године! 5.000 војника на ногама!

РУСИ ЈАЧАЈУ ПОЛОЖАЈЕ НА КРИМУ: У току радови на фортификацији полуострва, изјава Зеленског их опасно ПРОДРМАЛА (ВИДЕО)

РУСИ ЈАЧАЈУ ПОЛОЖАЈЕ НА КРИМУ: У току радови на фортификацији полуострва, изјава Зеленског их опасно ПРОДРМАЛА (ВИДЕО)

РАПИДАН НАПРЕДАК НАШЕ ЗЕМЉЕ! Више новца за наоружавање Војске Србије у 2023 (ВИДЕО)

РАПИДАН НАПРЕДАК НАШЕ ЗЕМЉЕ! Више новца за наоружавање Војске Србије у 2023 (ВИДЕО)

Како пише познати војни портал The War Зоне, а преноси Слободна Далмација, НАТО толику концентрацију плутајућих чудовишта око топлог Средоземног мора оправдава тиме што "координира различите активности великог броја великих поморских средстава" и "као прилику да се вежба за будућност". Из ове формулације јасно је да се прича не завршава са пет носача авиона широм Европе, јер сваки од њих додатно употпуњује бројна пратећа флота помоћних ратних пловила.

Треба напоменути да ударне групе носача авиона обично укључују подморнице. Иако се ови подаци не објављују, у Европи је последњих месеци забележена значајна количина подморничких активности САД.

Што се тиче тренутних НАТО операција, суперносач америчке морнарице Џералд Р. Форд тренутно је усидрен у Соленту, мореузу између Велике Британије и острва Вајт који је на оба краја повезан са Ламаншом. Carrier Аир Винг 8 (Carrier Аир Винг), који укључује ескадриле ловаца Ф/А-18Е/Ф Супер Хорнет, ЕА-18Г Гровлер авионе за електронско ратовање, Е-2 Hawk авионе за рано упозорење и контролу, Ц-2 Greyhound Carrier Онбоард Delivery (ЦОД) авиона и хеликоптера МХ-60Р и С Seahawk. Фордова пратећа ударна група укључује крстарицу класе Тицондерога USS Норманд, три разарача класе Arleigh Бурке и амерички обални брод класе Легенда Натионал Security Cutter УСЦГЦ Хамилтон.

После недавне посете Сплиту, носач америчке морнарице класе Нимиц USS Георге ХВ Буш и даље се налази у Јадранском мору, у зони свог планираног распоређивања и "мисије помоћи у одбрани интереса САД, њених савезника и партнера." Ударну групу "Буш" чине авиони Аир Wing 7 и крстарица класе Тицондерога USS Леите Гулф и четири разарача класе Arleigh Бурке. Буш је на Медитерану од августа, када је заменио Хари С. Трумана и њена придружена ударна група.

Почетком новембра, Уједињено Краљевство је послало носач Краљевске морнарице ХМС Queen Elizabeth у Северно море на наводну вежбу. Распоређивање је део шире британске војне операције "Ахилеј", која делимично има за циљ да обезбеди сигурност у Европи у светлу рата у Украјини. Претпоставља се да "Краљицу Елизабету" прате невидљиви Ф-35Б Јоинт Стрике Fighters, као и хеликоптери Мерлин и Wildcat.

Такође је логично претпоставити да италијански носач авиона ИТС Кавур још увек делује на Медитерану, око своје матичне базе у Ђеновском заливу. Носач обично носи америчке Фантоме 35Б, као и авионе типа АВ-8 Harrier и хеликоптере АВ101. Напустио је луку Таранто почетком октобра да учествује у вежби НАТО и европских снага Маре Аперто 22-2. У то време, италијанска морнарица је објавила слике које приказују разарач класе Orizzonte ИТС Цаио Дуилио и разарач класе Бергамини Луиги Rizzo који прате носач, заједно са разним савезничким ратним бродовима из Сталне НАТО поморске групе 2 (СНМГ2).

Почетком ове недеље француска морнарица је такође саопштила да је једини носач авиона у земљи, Шарл де Гол, напустио матичну луку Тулон. Са удруженом ударном групом учествује у мисији Антарес, коју су описали као "одржавање видљивог присуства Француске у поморским областима". Колико је познато, размештање Шарла де Гола омогућиће носачу и другим француским и савезничким снагама да делују у источном Медитерану и потенцијално у Црвеном мору и Индијском океану у догледној будућности.

Ваздушно крило носача Charles де Gaulle укључује борбене авионе Рафале М, хеликоптере НХ90 Цаиман и АС365 Даупхин, авионе за рано упозорење и контролу Е-2 Hawkeye и копнене поморске патролне авионе Атлантикуе 2. Носач прати најмање један Хоризон -разарач класе и једна фрегата класе Аквитанија, укључујући подморнице и друга пловила француске морнарице и њених савезника.

Иако је НАТО објавио да ниједно од горе поменутих распоређивања пет носача авиона у и око Медитерана "није део већег координисаног напора", тешко је не видети пет плутајућих ударних група које делују истовремено као значајан приказ западне поморске моћи. И то баш у тренутку када се украјински сукоб са недавним пројектилима прелио у пољску НАТО зону.

Иако снаге сваке нације делују у складу са сопственим циљевима мисије, напредна сарадња показује јединство према колективној одбрани Алијансе. Овај догађај изазива савезничке нације да координирају кредибилну борбену моћ широм евроатлантског подручја и демонстрирају кохезију и интероперабилност НАТО-а. Пет носача авиона у оквиру наше оперативне области је додатна прилика да консолидујемо наш приступ противваздушној одбрани, сарадњи између домена и интеграцији мора и копна, рекао је медијима вицеадмирал Краљевске морнарице Кит Блаунт, командант Савезничке поморске команде НАТО-а.