Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НЕПРИЈАТЕЉ ЋЕ БИТИ ОСЛЕПЉЕН У КЉУЧНОМ ТРЕНУТКУ: Руси се спремају за нови вид ратовања!

25.04.2021. 16:17
Пише:
Србија Данас/Спутњик
Ruska vojska
Руска војска / Извор: Профимедиа

Међу најбољима су у томе

У Русији је 15. априла обележен Дан специјалиста за радио-електронску борбу (РЕБ). Експерти пишу да су руска средства за радио-електронску борбу међу најбољима на свету и да је у току је поновно опремање руских снага најновијим моделима технике која по многим параметрима надмашује стране аналоге.

МОСКВА ЋЕ ЗАГРМЕТИ 9. МАЈА: Свет ће се стрести кад из 12.500 грла одјекне "УРА", а онда креће нешто много јаче (ВИДЕО)

МОСКВА ЋЕ ЗАГРМЕТИ 9. МАЈА: Свет ће се стрести кад из 12.500 грла одјекне "УРА", а онда креће нешто много јаче (ВИДЕО)

ЦИЉА ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА, ПУЦА ЧОВЕК: Русија добија најновијег тенк-робота "Армата" Т-14

ЦИЉА ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА, ПУЦА ЧОВЕК: Русија добија најновијег тенк-робота "Армата" Т-14

ГДЕ СИ ПОШАО, БРАЛЕ? Руски ловац дочекао незваног госта на граници, дошао да шпијунира (ВИДЕО)

ГДЕ СИ ПОШАО, БРАЛЕ? Руски ловац дочекао незваног госта на граници, дошао да шпијунира (ВИДЕО)

Пре 117 година, током руско-јапанског рата браниоци Порт Артура блокирали су радио-преносе непријатељских бродова који су усмеравали паљбу на тврђаву.

Данас руско војно руководство сматра да је потенцијал јединица за радио-електронску борбу ефикасан и економски исплатив "начин за постизање надмоћи у информационо-телекомуникационом простору".

Војска наводи да је сада кључни подстицај за модернизацију средстава радио-електронске борбе развој страних система државне и војне управе, као и да стране државе праве војну опрему на основу "информационих и радио-електронских технологија".

Специфична врста борбених дејстава

На савременом ратишту, трупе РЕБ су у стању да изводе широки спектар задатака. Средства за радио-електронску борбу су тесно повезана са активностима ПВО, извиђањем, антитерористичким операцијама, као и функционисањем аутоматизованих контролних система.

Главни задаци снага РЕБ су блокирање комуникације и ометање различите електронске опреме противника. У пракси су у стању да ремете управљање непријатељским јединицама, обезбеде противваздухопловну одбрану и ометају извиђање непријатеља.

Како кажу експерти, све то омогућава сузбијање готово свих ваздушних напада, високотехнолошких копнених и морских платформи. Такође, системи за радио-електронску борбу одузимају непријатељу способност да координише дејства војних група.

- Без активног коришћења комплекса РЕБ већ је, у принципу, незамисливо спровођење борбених дејстава. С једне стране, средства за радио-електрону борбу омогућавају заштиту сопствених снага од непријатељских дејстава. С друге стране, доприносе испуњавању задатака у интересу трупа у офанзиви реметећи рад непријатељских система - објаснио је за "РТ" оснивач портала "Military Russia" Dmitrij Корњев.

Према речима експерта, успешна радио-електронска борба у суштини "ослепљује" непријатеља.

Непријатељ је у том случају онемогућен да прима актуелне информације, као и да управља јединицама и оружјем, објашњава он. Поред тога, средства РЕБ су у стању да прикрију маневре сопствених и савезничких копнених и ваздушних формација.

Војни експерт Јуриј Љамин је у разговору за "РТ" говорио о све већем значају средстава РЕБ.

- Радио-електронска борба је и раније играла велику улогу, али у последње време посебно добија на значају, јер данас током борбених дејстава приоритетни значај имају средства и системи за комуникацију, беспилотне летелице и друга техника која прима и преноси информације - објаснио је Љамин.

Истовремено, генерал-мајор Јуриј Ласточкин који руководи јединицама радио-електронске борбе каже да се коришћење перспективних средстава за радио-електронску борбу по ефикасности приближава системима за високопрецизну паљбу.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ласточкин је саопштио да је Министарство одбране Русије припремило документ којим се дефинише стратегија за побољшање руског система за радио-електронско ратовање.

Према његовим речима, практична примена стратегије ће довести до значајног повећања доприноса снага РЕБ у "стицању надмоћи у управљању снагама и примени оружја".

- Према нашим проценама, квалитативне измене у развоју система за наоружање снага РЕБ и побољшање облика и начина њихове борбене примене ће у блиској будућности омогућити да радио-електронско борба прерасте у специфичну врсту борбених дејстава, у оквиру које ће се практично решавати судбина свих постојећих и будућих операција и борбених дејстава - истакао је генерал-мајор.

Надмашује стране аналоге

У материјалима руског Министарства одбране се наводи да је тренутно у току поновно опремање снага за радио-електронско ратовање најновијим моделима технике, која "по својим тактичко-техничким карактеристикама не заостају, а по многим параметрима надмашују стране аналоге".

Достигнућа Москве на пољу радио-електронске борбе признају и америчке власти. У марту су специјалисти америчке Рачуноводствене коморе припремили извештај у којем тврде да је Русија, заједно са Кином, постигла значајан напредак у унапређењу свог потенцијала "у области борбе у електромагнетном спектру и уопште коришћењу овог спектра".

Примера ради, најновија станица "Красуха С4" може да на опасној близини детектује ударну непријатељску авијацију и омета рад њене опреме. Та станица "лови" радарски сигнал авиона који се приближава и блокира га, чиме онемогућује противника да нишани и пуца.

- Уз помоћ јединствене опреме, овај систем може подједнако ефикасно да делује на све ваздушне мете. У исто време, ни брзина, ни висина летелице противника не утичу на борбене могућности "Красухе" - наведено је у документима Министарства.

Поред "Красухе", треба издвојити и "Ступор" – прво руско оружје за борбу против дронова, као и мултифункционални систем "Стилет".

Међутим, овде се не завршава листа руских средстава за радио-електронско борбу која могу да се користе у сврхе ПВО. Руска индустрија производи и системе као што су "Силок", "Соларис Н", "Борисоглебск 2", као и "Поље 21М".

С тим у вези, Корњев каже да у наоружање руске војске непрестано стижу модернизовани и потпуно нови модели.

Са своје стране, Љамин истиче да је Русија једна од малобројних земаља која је у стању да самостално производи системе за радио-електронско ратовање различитог домета, као и да су руска средства РЕБ једна од најбољих на свету.

Вести о домаћем и страном наоружању можете прочитати ОВДЕ.