Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АМЕРИКА У ВЕЛИКОМ СТРАХУ: Русија би могла да распореди нуклеарно оружје у свемир ОВЕ ГОДИНЕ, шта би то значило?

17.03.2024. 12:13
Пише:
Србија Danas/Index.hr
Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

САД оптужују Русију да развија мноштво оружја, а Русија за то оптужује САД

Амерички извори сугеришу да Русија развија свемирско противсателитско нуклеарно оружје, што су одлучно демантовали и руски министар Сергеј Шојгу и председник Владимир Путин.

СРБИЈА ПОТПИСАЛА СПОРАЗУМ СА МАЂАРСКОМ: Модернизација и побољшање система у Војсци Србије vojska

СРБИЈА ПОТПИСАЛА СПОРАЗУМ СА МАЂАРСКОМ: Модернизација и побољшање система у Војсци Србије

ВОЈСКА СРБИЈЕ ПОСТАЈЕ ЈОШ ЈАЧА: Сазнајте све о радарима КУБ система ПВО који стижу из Мађарске (ВИДЕО)PVO

ВОЈСКА СРБИЈЕ ПОСТАЈЕ ЈОШ ЈАЧА: Сазнајте све о радарима КУБ система ПВО који стижу из Мађарске (ВИДЕО)

АМЕРИКАНЦИ НАОРУЖАВАЈУ ХРВАТЕ: Потписан уговор о набавци 8 хеликоптера УХ-60М (ВИДЕО)vojska

АМЕРИКАНЦИ НАОРУЖАВАЈУ ХРВАТЕ: Потписан уговор о набавци 8 хеликоптера УХ-60М (ВИДЕО)

Сједињене Државе верују да Русија развија свемирско противсателитско нуклеарно оружје чија би детонација могла да поремети све од војних комуникација до телефонских услуга, тврди неименовани амерички извор.

Исти извор рекао је да би систем укључивао нуклеарну експлозивну направу постављену у орбиту.

Уговор о свемиру из 1967. године

Извештаји о могућем руском развоју таквог оружја појавили су се након након што је у фебруару Одбор за обавештајне послове Представничког дома Конгреса, којм председавају републиканци, објавио мистериозну изјаву у којој упозорава на "озбиљну претњу националној безбедности".

Уговор о свемиру из 1967. забрањује потписницама – укључујући Русију и Сједињене Државе – постављање "у орбиту око Земље било каквих објеката који носе нуклеарно оружје или било коју другу врсту оружја за масовно уништење". Вашингтон мисли да га Москва крши. 

Блоомберг: Русија би могла да распореди нуклеарно оружје у свемир већ ове године

New York Тимес објавио је у фебруару, не наводећи изворе, да је последњих недеља из америчких обавештајних агенција кружило упозорење да Русија можда планира ново тајно лансирање војног сателита и да је кључно питање хоће ли га искористити за постављање стварног нуклеарног оружја у свемир.

Блоомберг је прошлог месеца известио да би Русија могла да распореди нуклеарно оружје или лажну бојеву главу у свемир већ ове године. Такође се позива на неименоване изворе који кажу да Сједињене Државе верују да Русија не планира да детонира направу, али да постоји ризик од случајне експлозије која би могла да онеспособи мноштво сателита.

Бела кућа и Канцеларија директора обавештајних служби одбили су да коментаришу Блумбергов извештај.

Шта говори Москва?

- Наше стаалиште је јасно и транспарентно: увек смо били категорички против и сада смо против постављања нуклеарног оружја у свемиру - рекао је Путин Шојгуу, руском министру одбране на састанку у Кремљу који је преносила телевизија.

- Позивамо не само на поштовање свих споразума који постоје у овој области, већ смо и много пута понудили њихово јачање - рекао је Путин. Додао је да се активности Русије у свемиру не разликују од активности других земаља, укључујући и САД.

Шојгу је рекао да Москва нема планова какве износе неидентификовани извори у САД. Оптужио је Белу кућу да покушава застраживањем да натера америчке законодавце на издвајању више средстава за Украјину као део плана Вашингтона да Русији нанесе, како је рекао, стратешки пораз.

Шта би значило нуклеарно оружје стационирано у свемиру?

Тачна природа наводног оружја није јасна. И Русија и Сједињене Државе имају огромне нуклеарне арсенале и напредне свемирске програме. Претећи сателити могли би да проузрокују разне врсте проблема - отежавајући комуникације, надзор, обавештајне податке и командовање и контролу широм света, укључујући и нуклеарну сферу.

Али нејасно је зашто би Русија требала да користи нуклеарно оружје да уништи сателит, када би конвенционално оружје могло да обави посао или јесу ли Сједињене Државе развијале нуклеарне способности у свемиру. Ако Русија развије такво оружје, тада би Сједињене Државе биле присиљене да учине нешто слично, а можда и Кина - па би постојао ризик од неке врсте нуклеарне свемирске трке.

Русија и Сједињене Државе заједно имају око 90 одсто светског нуклеарног оружја и обе имају напредне војне сателите који круже око Земље.

САД оптужују Русију да развија мноштво оружја, а Русија за то оптужује САД

У првим годинама Хладног рата, након што је Русија напредовала у свемирској трци и након што су обе стране развиле интерконтиненталне балистичке пројектиле, Запад је предложио споразум о забрани нуклеарног оружја у свемиру. Коначни резултат био је уговор из 1967. године.

Сједињене Државе сматрају Русију и Кину својим највећим националним конкурентима и кажу да обе развијају низ нових система наоружања, укључујући нуклеарне, кибернетичке и свемирске способности.

Русија каже да се posthladnoratovska доминација Сједињених Држава распада и да је Вашингтон годинама сејао хаос широм планете игноришући интересе других сила. Москва каже да и Сједињене Државе развијају мноштво новог оружја.

Извор: Србија Данас/Index.hr/Пренео: В.М.