Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ПАСАРС" - ПРВИ СРПСКИ ХИБРИДНИ ПВО СИСТЕМ: Гађа ваздушне и копнене циљеве, СМРТ за дронове, авионе и хеликоптере (ВИДЕО)

24.12.2021. 08:07
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Ministarstvo Одбране и Војска Србије

Задужен за одбрану виталних објеката и пешадијско-оклопних јединица

Већ дуже време се у војно-политичким круговима говори о модернизовању првог српског хибридног ПВО система "Пасарс". За оне који мало знају о поменутом систему, реч је о оруђу намењеном заштити оклопно-механизованих јединица од напада из ваздуха, али се исто тако може употребити током дејствовања у циљу неутралисања непријатељске живе силе током маршева и извршавања борбених задатака. Овај систем служи и као заштита виталних објеката током ваздушних дејстава.

ХЛАДАН ТУШ БУГАРА: Софија не жели распоређивање НАТО снага на својој територији

ХЛАДАН ТУШ БУГАРА: Софија не жели распоређивање НАТО снага на својој територији

ШОЈГУ ОДУШЕВЉЕН И ПОНОСАН НА РУСКУ АРМИЈУ: Модернизација нуклеарне тријаде на највишем нивоу у историји

ШОЈГУ ОДУШЕВЉЕН И ПОНОСАН НА РУСКУ АРМИЈУ: Модернизација нуклеарне тријаде на највишем нивоу у историји

РУСИ УЗБУРКАЛИ ВОДЕ ЈАПАНСКОГ МОРА: Подморница испалила моћни "Калибр" и развалила мету

РУСИ УЗБУРКАЛИ ВОДЕ ЈАПАНСКОГ МОРА: Подморница испалила моћни "Калибр" и развалила мету

Пасарс је наоружан једноцевним противавионским топом шведске производње "Бофорс" Л70, калибра 40 милиметара и две ракете З-В и РЛН-ИЦ. Ове потоње ракете су са инфрацрвеним самонавођењем и засноване су на бази совјетске ракете В-В Р-13М.

Топ Бофорс Л70 је изузетно ефикасан у елиминацији непријатељских положаја с обзиром на то да може да их уништи на удаљености од 3.700 метара.

Председник Србије Александар Вучић је 2019.године током обиласка касарне у Сремској Митровици и 15. тенковског батаљона изјавио да ће Војска Србије до краја 2020. године имати 12 артиљеријско-ракетних система ПВО Пасарс и тиме најавио већа улагања у усавршавање овог система, на чему се до данас доста тога урадило.

Министарство одбране Србије објавило је више вести и репортажа о испитивању тог домаћег система на основу којих се може анализирати докле се стигло са овим интересантним пројектом. Према до данас објављеним информацијама, може се закључити да ће Пасарс имати три верзије.

Поред домаће ракете РЛН-ИЦ, систем користи и руске Игле и француски Мистрал. Од наведених система, ракете РЛН-ИЦ су још увек у развоју, Игле се већ налазе у наоружању и ради се на њиховој интеграцији док се испорука Мистрала још увек очекује а то ће највероватније бити систем Атлас-РЦ или већи део његових компоненти. Систем Пасарс са Мистралом до половине следеће године постаће део копнене војске.

Како је замишљено, овај систем никако не треба сметнути с ума, јер управо он може бити у будућности главни стуб копненог ПВО-а, што је велики успех ако узмемо у обзир да се на томе није радило готово ништа у последњих 30 година.

Пасарс је прошао низ ригорозних тестова и испитивања  и званично је заведен у наоружање Војске Србије 2019. године, док се још увек ради на његовом усавршавању и дорадама.  Ово је један од првих сложених система који се развијају за потребе наше војске. 

Током посете француског председника Србији Емануела Макрона, председник Србије Александар Вучић је објавио вест да је Србија купила 18 система Мистрал са 50 ракета. Систем ће Војсци Србије бити испоручен у две варијанте. У првој ће се користити као лаки преносни систем ПВО, док ће у другој варијанти бити интегрисан у артиљеријско-ракетни систем Пасарс-16.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Поред тога, треба споменути да ће шведски радар Жирафа који се око 35 година налази у употреби и који је модернизован, бити основни осматрачки сензор батерије Пасарса.

Основна улога радара Жирафа јесте да побољша могућност захватања мањих циљева, попут дронова и беспилотних летелица које су као што смо имали прилике да видимо у Карабаху, Сирији и Украјини изузетно деструктивно оружје и представљају велику претњу по копнене снаге у случају сукоба, тако и за могућност бржег заузимања положаја, повећања брзине оруђа којима се могу аутоматски доделити циљеви.

Веома важне у систему Пасарс су ракете Игла руске производње које су идеално оружје најпре због тога што су јефтине, али највише због тога што брзо и прецизно неутралишу беспилотне летелице, крстареће ракете, борбене хеликоптере, противавионске ИЦ вођене ракете, нисколетеће авионе и зато су интегрисане у систем Пасарс.

Pasars
Пасарс / Извор: СД/илустрација

Систем контролисања ватре интегрисан је у централни рачунар, поседује пријемник података о циљу, електроагрегат за напајање система, подсистем за глобално позиционирање и самооријентацију у простору, тактички рачунар командира оруђа, радио-телекомуникациони уређај.

Брзина ватре топа Бофорс износи 5 пројектила у секунди. Пуњење топа се обавља путем пуњача који има капацитет од 44 пројектила. Пасарс 16 поседује висок степен балистичке заштите и дејствује уз помоћ модернизованог осматрачког система Жирафа који може дејствовати са оптичким индикатором дејствовања или без њега.

Развој овог оружја се врши под надзором Војнотехничког Института, а у томе учествују и Прва петолетка из Трстеника, наменска индустрија, Застава и ФАП. Србија сама има довољно компоненти за развој овог оружја и самим тим је ослобођена тог притиска око набавке додатних компоненти. За 65 милиона долара се могу опремити све четири копнене бригаде Војске Србије, са дивизионом Пасарса.

Уз системе КУБ, Панцир С и Пасарс била би задовољена потреба распоређивања ових система у сврху одбране наше земље. Можда једно од највећих ограничења система Пасарс јесте у томе што покрива по домету далеко мању област штићене територије и захтева веће ангажовање људства и средстава, што повећава пропратне трошкове.

Пасарс податке о непријатељу добија путем горе споменуте Жирафе или другим начином јављања и осматрања, док сензори ракетног система Мистрал могу да дејствују чак на висинама већим од 11 километара, иако мета може бити уништена на даљинама до 7,5 километара и висини до 5 километара. Ракета лети брзином од 2,6 маха и погађа циљ.

Мистрал поседује сопствени оптичко нишански блок, и функционише по принципу "испали и сагори", не мора се нужно лансирати путем радара Жирафа што повећава снагу система Пасарс и његову издржљивост и дејство. Војска Србије има укупно 72 возила вучних топова типа Бофорс и они се могу распоредити у 12 батерија са по шест система Пасарс у свакој батерији.

Вести о домаћем и страном наоружању можете прочитати ОВДЕ.

БОНУС ВИДЕО: Ракета РЛН-ИЦ ФМ -2 из система ПАСАРС погађа мету