Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ЧАК И ПРОТИВНИЦИ ТО ПРИЗНАЈУ" Путин поносан обишао погон за производњу моћног руског наоружања: "ОВО ЈЕ НАЈБОЉЕ ВОЗИЛО НА СВЕТУ" (ВИДЕО)

17.02.2024. 20:09
Пише:
Србија Danas/Oružjeonline.com
Foto: Youtube Printscreen/УралВагонЗавод, Shutterstock
Фото: Youtube Printscreen/УралВагонЗавод, Shutterstock / Извор: Фото: Youtube Printscreen/УралВагонЗавод, Shutterstock

Председник је свестан колико доброг је ова звер донела руској војсци на форнту у текућој војној операцији у Украјини.

Током посете УралВагонЗаводу (УВЗ), руском главном произвођачу тенкова и железничких вагона, председник Владимир Путин назвао је тенк Т-90М Прорив најбољим главним борбеним тенком на свету.

РАЗАРА СВЕ ПРЕД СОБОМ! Руси по први пут искористили хиперсоничну ракету "Циркон", једну од НАЈМОДЕРНИЈИХ средстава за уништење (ВИДЕО)ruska raketa

РАЗАРА СВЕ ПРЕД СОБОМ! Руси по први пут искористили хиперсоничну ракету "Циркон", једну од НАЈМОДЕРНИЈИХ средстава за уништење (ВИДЕО)

"НИСМО ОВО ОЧЕКИВАЛИ" Европски војни аналитичари у ШОКУ - Русија НАДМАШИЛА СВЕ ПРОГНОЗЕ! (ФОТО)Vladimir Putin

"НИСМО ОВО ОЧЕКИВАЛИ" Европски војни аналитичари у ШОКУ - Русија НАДМАШИЛА СВЕ ПРОГНОЗЕ! (ФОТО)

"УЛАЖЕМО 300 МИЛИОНА ЕВРА У ПРОИЗВОДЕ ДОМАЋЕ ИНДУСТРИЈЕ": Вучић на приказу наоружања и војне опреме у Нишу (ВИДЕО)vučić

"УЛАЖЕМО 300 МИЛИОНА ЕВРА У ПРОИЗВОДЕ ДОМАЋЕ ИНДУСТРИЈЕ": Вучић на приказу наоружања и војне опреме у Нишу (ВИДЕО)

- Наши момци, тенковске посаде, па чак и противници то признају: (Т-90М Прорив) је најбоље возило на свету - навео је Путин.

Путинове изјаве долазе усред текућег рата у Украјини и, како тврде западни извори, значајних губитака које су претрпеле руске оружане снаге.

Представљен као надоградња Т-90 из совјетске ере, једног од најнапреднијих тенкова Русије, 2020. године, Т-90М је наишао на чврсте противнике, украјинске оружане снаге.

Према западним извештајима од 24. фебруара 2022. године, украјинске снаге су наводно уништиле 70 тенкова Т-90М, од којих тврде да је око шест заробљено и да њима сада управљају украјински војници.

Један од ретких, али према размерама писања о томе на западу, очигледно значајних инцидената укључивао је украјинске снаге које су користиле два борбена возила Бредли (које су донирале САД) да би увукли у замку и ударили на тенк Т-90М, откривајући рањивости.

Западни аналитичари су идентификовали слабости тенка те навели ограничено видно поље за комнадира тенка и нишанџију, превелико заштитно стакло склоно оштећењу и продужено време пуњења цеви топа у поређењу са западним.

T-90M
Т-90М / Извор: Профимедиа

Упркос свом робусном оклопу, Т-90М је донекле подложан продору модерног противтенковског оружја и самоубилачких дронова, наглашавајући изазове са којима се суочавају такође и најнапреднији дизајни тенкова западних произвођача.

Путинова подршка Т-90М је, као и све остало, у супротности са проценама западних стручњака, који су идентификовали критична питања инхерентна тенковима из совјетске ере, укључујући и базну верзију Т-90, која је заснована на тенку Т-72 из доба хладног рата.

Т-90М укратко

Т-90М је производ Уралског бироа за пројектовање транспортних машина, који је део корпорације Уралвагонзавод, која пак потпада под државну корпорацију Ростец. Ова најновија итерација представља најнапреднију верзију у породици Т-90, скројен за савремене борбене услове.

Значајне карактеристике укључују свеобухватну заштиту, софистицирани аутоматизовани систем за контролу ватре и мере које имају за циљ повећање преживљавања тенка.

Т-90М се може похвалити значајним побољшањем борбене ефикасности у поређењу са својим претходником, Т-90. Међутим, он и даље задржава недостатак дизајна који је присутан у многим руским тенковима – постављање муниције за главни топ директно испод куполе

У случају да непријатељ погоди рањиво подручје, као што је горњи део тенка са тањим оклопом, прстен муниције би потенцијално могао да детонира, изазивајући катастрофалну ланчану реакцију која угрожава посаду и одваја куполу од тела тенка, као што се може видети на снимку изнад.

Почетна серија серијских тенкова Т-90М ушла је у службу руских снага у пролеће 2020. Сам Т-90 представља еволуцију тенка Т-72 из доба хладног рата, демонстрирајући посвећеност Русије модернизацији својих оклопних ратних способности.

Т-90 додаје нови пакет ламинираног оклопа, експлозивни реактивни оклоп и пакет електронских противмера. Задржава стандардни топ од 125 mm.

Унапређена верзија Т-90

Према речима дизајнера Уралвагонзавода, тенк Т-90М Прорив је добио снажнији мотор. Стандардну конфигурацију Т-90 покреће 12-цилиндарски В-92С2 који обезбеђује 1.000 коњских снага, док нова верзија тенка добија 130 коњских снага више захваљујући новом мотору В-92С2Ф са 12 цилиндара.

Основно наоружање се заправо није променило. Обе модификације тенка користе глатку цев од 125 mm 2А46М, али Т-90М је модел 2А46М-5. 2А46М-5 обезбеђује употребу нове муниције велике снаге, као и вођену ракету која вам омогућава да уништите непријатељске тенкове на удаљености до пет километара. Секундарно наоружање се састоји од тешког митраљеза Корд калибра 12,7 mm и ПКМТ 7,62 mm у оба тенка.

T-90M
Т-90М / Извор: Профимедиа

Једна од главних надоградњи коју је добио Т-90М је способност тенка да има аутономне функције, тј. размена података у реалном времену. Тенк има побољшане оптичке нишане: нови нишан ПНМ Сосна-У, четири видео камере које обезбеђују покривеност од 360 степени, нове дневне и ноћне оптичке нишане, укључујући термалну камеру која детектује непријатељске циљеве на 3.300 метара.

Коначно, Т-90М има интегрисану руску свемирску навигацију GLONASS, као и инерцијалне навигационе системе [ИНС]. Оклоп је значајно побољшан употребом Реликт експлозивног реактивног оклопа [ЕРА] који покрива већи део тенка. 

Све у свему, у питању је прилично застрашујући тенк – значајно побољшање у односу на претходне руске тенкове.

Извор: Србија Данас/Oružjeonline.com