Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РУСИ ПРАВЕ ТАЈНУ ПОДМОРНИЦУ ОД КОЈЕ ДРХТЕ АМЕРИ: Откривено како ће "Белгород" изгледати (ФОТО/ВИДЕО)

26.03.2021. 17:56
Пише:
Србија Danas/Blic.rs
podmornica
подморница / Извор: Фото: Twitter

Загонентни пројекат руског војноиндустријског комплекса и даље привлачи пажњу.

Ради се о специјализованим нуклеарним подморницама које ће бити у стању да носе дрон-торпеда интерконтиненталног домета "Посејдон", а која ће по свему судећи бити у стању да носе најразорнију термонуклеарну бојеву главу на свету. Поред војних експерата, у нагађања око тајне подморнице укључили су се дизајнери и ликовни уметници који покушавају да предвиде изглед овог пловила.

БРИТАНЦИ У СТРАХУ, ГРАДЕ СПЕЦИЈАЛНИ БРОД: Плаше се руских подморница које једним потезом могу задати смртоносан ударац НАТО-у

БРИТАНЦИ У СТРАХУ, ГРАДЕ СПЕЦИЈАЛНИ БРОД: Плаше се руских подморница које једним потезом могу задати смртоносан ударац НАТО-у

НИ ПУШКИЦЕ МУ НИСУ ПОМОГЛЕ: Бајден се жешће избламирао пред новинарима, скроз се погубио (ВИДЕО)

НИ ПУШКИЦЕ МУ НИСУ ПОМОГЛЕ: Бајден се жешће избламирао пред новинарима, скроз се погубио (ВИДЕО)

БАЈДЕН ИМА НОЋНЕ МОРЕ ЗБОГ РУСИЈЕ: Њена сарадња с другом европском силом забрињава америчког председника

БАЈДЕН ИМА НОЋНЕ МОРЕ ЗБОГ РУСИЈЕ: Њена сарадња с другом европском силом забрињава америчког председника

Наиме, на фотографијама које је објавио британски интернет портал Navylookout.com види се нуклеарна подморница К-329 "Белгород" која испод свог трупа носи руску супертајну нуклеарну подморницу АС-12 (АС-31) "Лошарик" која је у стању да досегне екстремне дубине. Поједини извори говоре да "Лошарик" има способност да се спусти на дубину и до чак шест хиљада метара, иако се до сада ова подморница у практичним условима спуштала на дубине од 3 хиљаде метара. Она је намењена за извођење специјалних операција различитог карактера.

Посада се састоји од 25 одабраних официра-специјалиста. Њена дужина износи 60 метара, а покреће је нуклеарни реактор PPU Э-17 који генерише 15 хиљада коњских снага. Укупан депласман достиже 2,000 тона.

Пре извесног времена западни медији су писали о спуштању у воду нове руске нуклеарне подморнице К-392 "Белгород". Нова подморница огромних димензија ће носити дрон-торпеда интерконтиненталног домета "Посејдон", али и нови подводни хидроакустични систем глобалног мониторинга "Хармонија".

Једна од највећих подморница на свету

"Белгород" по димензијама спада у једну од највећих подморница на свету, укључујући ту и пловила које се налазе у саставу америчке флоте, преноси интернет портал Бог-рата. Подморница је дугачка 184 метра, а њен укупан депласман је већи него код линијских бојних бродова из времена Првог светског рата. Њена максимална дубина пловљења је такође изузетна, и достиже 500 метара. Стручњаци процењују да ће подморница по свом депласману премашити 30 хиљада тона, што је нпр. дупло више у односу на америчке стратегијске нуклеарне подморнице треће генерације типа "Охајо".

Уколико се ове цифре испоставе као тачне, онда ће "Белгород" по својим димензијама правазићи највећу нуклеарну подморницу која је до сада икада направљена, а која припада класи гигантских подводних ракетоносача 941А "Акула".

У тексту се прецизира и основна намена ове подморнице. Она ће постати платформа-носач за друге типове подводних пловила. Команда над овом подморницом ће формално бити потчињена ратној морнарици, док ће у стварности њена функција бити у оквиру Главне команде дубоководних истраживања (ГУГИ).

Међутим, аутори текста признају, да се многи техничко-тактички детаљи који су везани за ову подморницу и даље нагађају: "Русија има више успеха од САД када је у питању скривање својих подморница од нежељеног цурења података". Познат је случај везан за објављивање техничких детаља из пројекта нових стратегијских подморница класе "Колумбија", која треба да замене стратегијске подморнице класе "Охајо".
Амерички експерт за подводне борбене ефективе Хју Сатон је у интервјуу за интернет портал "Популар Mechanics" рекао, да ће "Белгород“ у својој опреми имати глобални подводни хидроакустични систем за тотални мониторинг "Хармонија", који може да покрије огромно водено пространство (мора и океани). Друга оперативна могућност ће бити способност извођења специјалних операција са мини-подморницом "Лошарик", или дубоководним беспилотним батискафом "Клавесин 2Р-ПМ".

Међутим, све ће то бити споредно у односу на шест беспилотних дрон-торпеда интерконтиненталног домета "Посејдон", колико ће ова гигантска подморница моћи да понесе.

Амерички интернет портал "The Washington Фрее Бацон" се у свом тексту концентрисао на основно ударно наоружање подморнице "Белгород“ који ће се састојати од дрон-торпеда "Посејдон". Аутори овог текста наводе, да ће, према подацима западних обавештајних служби, само један "Посејдон" моћи да носи термонуклеарну бојеву главу снаге неколико десетина мегатона.

У тексту се цитира изјава генерала америчког ратног ваздухопловства Џона Хајтена, који је појаву дрон-торпеда типа "Посејдон“ окарактерисао као директну претњу по САД, на коју ова држава "мора хитно да реагује". И бивши чиновник у Пентагону, Марк Шнајдер, само се надовезао на ову причу тако што је дао још "злокобније" прогнозе у којој је навео, да ће једна руска подморница (мисли се на "Белгород") бити у стању да пројектује већу количину смртоносне радијације од целокупног нуклеарног арсенала које тренутно поседују САД.

С друге стране, представници руске ратне морнарице су више пута поновили да ће дрон-торпеда типа "Посејдон" бити дефанзивно оружје стратегијског обуздавања/одмазде, које није намењено за извођење првог удара, преноси Russia Beyond.

Нуклеарни дрон торпедо "Посејдон"

Ради се о беспилотном пловилу на нуклеарни погон који поседује практично неограничен домет и који може у ходу да мења путању свог кретања. Према западним обавештајним изворима, ови подводни апарати ће бити опремљени термонуклеарним оружјем. Наиме, простор за корисни терет (бојеву главу) ће имати дужину од 6,5 метара. Према наводима америчке интелигенције овако велики простор је запремински довољан да се у њега може сместити бојева глава снаге чак 100-150 мегатона ТНТ-а.

Недавно су руски извори изнели податак да ће статегијски нуклеарни подводни дрон-торпедо носити бојеву главу снаге 2 мт. Поред нуклеарне бојеве главе, он ће моћи да носи и конвенционалну бојеву главу, што је ипак мало вероватно, с обзиром на цену једног оваквог "колоса" која свакако није мала за реализацију борбене операције на тактичком нивоу.