Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИМА ЛИ КО ЈАЧИ? Руски арсенал ће следеће године бити СТРАШАН, нико неће смети ни да помисли на рат (ВИДЕО)

26.12.2020. 20:17
Пише:
Србија Данас/Спутњик
ruska vojska
руска војска / Извор: Фото: Shutterstock/Ilustracija

Руска војска добиће у 2021. години бројне нове системе

Модернизација руске војске је у замаху, са бројним новим оружјем које улази у употребу и масовну производњу, од стратешких бомбардера до борбених робота.

РУСКА МОРНАРИЦА ПОСТАЈЕ НЕПОБЕДИВА: Стиже још 14 нуклеарних подморница, ДОМИНАЦИЈА је осигурана (ВИДЕО)

РУСКА МОРНАРИЦА ПОСТАЈЕ НЕПОБЕДИВА: Стиже још 14 нуклеарних подморница, ДОМИНАЦИЈА је осигурана (ВИДЕО)

АМЕРИКА ОБОЖАВА СРПСКИ "КАЛАШЊИКОВ": Већина га сматра најбољим свих времена, а купују га и НБА звезде (ФОТО)

АМЕРИКА ОБОЖАВА СРПСКИ "КАЛАШЊИКОВ": Већина га сматра најбољим свих времена, а купују га и НБА звезде (ФОТО)

РУСКИ "ЛЕОПАРД" ЗАГОСПОДАРИЋЕ ДУБИНАМА: Пловило из "серије звери" карактерисаће посебна технологија (ВИДЕО)

РУСКИ "ЛЕОПАРД" ЗАГОСПОДАРИЋЕ ДУБИНАМА: Пловило из "серије звери" карактерисаће посебна технологија (ВИДЕО)

Руска војска добиће у 2021. години бројне нове системе, а ово су неки од њих:

Интерконтинентална ракета РС-28 "Сармат"

Интерконтинентална ракета "Сармат", или РС-28, има домет од 18.000 километара, што значи да може да погоди циљ било где на планети, опремљена је МИРВ бојевим главама. Експерти тврде да од "Сармата" нема заштите и да га „никаква противракетна одбрана“ не може приметити. Поред тога, она може бити опремљена хиперзвучним ракетама "Авангард". 

Његове ракете користе навођену хиперсоничну технологију, што значи да ће све бојеве главе стићи до циља, а може да носи 10-15 нуклеарних бојевих по 750 килотона.

"Циркон" хиперсонична ракета

Ракета "Циркон" је првенствено противбродска ракета, али може да уништава и копнене циљеве. Креће се хиперсоничном брзином од осам до девет маха, односно до 11.000 километара на час и домет јој је до хиљаду километара. Због својих карактеристика, будући да је бржа од било које друге противбродске ракете на свету, недостижна је за средства противваздушне одбране.

Стратешки бомбардер ТУ-160М/М2

Овај авион је вишенаменски надзвучни носач стратешких ракета. Обновљени стратешки бомбардер биће опремљен комплетно новом авиоником и унапређеним моторима, као и новим типовима далекометног оружја.

Ту-160М/М2 биће основа руских стратешких ваздухопловних снага у будућности. Први лет требало би да забележи 2021, док се серијска производња очекује 2023.

С-500 "Прометеј"

С-500 "Прометеј" је нова генерација противваздушног система који је дизајниран да истовремено прати више мета. У 2021. треба да уђе у серијску производњу.

Ради се о петој генерацији система земља-ваздух дугог домета, који је способан да гађа балистичке ракете чак и ван атмосфере. Има домет од 600 километара и може да у исто време неутралише до 10 циљева који лете брзином мањом од седам километара у секунди. Способан је да обара и хиперсоничне крстареће ракете.

СУ-57 ловац пете генерације

Су-57. ловац пете генерације, дизајниран је да уништава било коју врсту циљева у ваздуху, на мору или на земљи. Може да крстари надзвучном брзином и невидљив је за радаре.

Тенк Т-14 "Армата"

Нови тенк Т-14 "Армата" у службу улази крајем ове и почетком следеће године. Ради се о првом тенку који је дизајниран на основу доктрине о борбеним дејствима умреженим информационим технологијама. Главни задатак му је извиђање, циљање и управљање ватром артиљеријских и ПВО система и тенковских јединица.

"Армата" има редукован радарски, инфрацрвени и магнетски профил, па се сматра и "невидљивим тенком".

Опремљена је реактивним оклопом четврте генерације који гарантује заштиту од 95 одсто против преносивих противоклопних система.

Његов вишеслојни и керамички предњи оклоп штити као класични метални оклоп дебљине један метар, па га ниједна постојећа граната или противтенковска ракета не може пробити.

Самоходна хаубица 2С35 "Коалиција-СВ"

Прве самоходне хаубице овог типа стигле су у руску артиљерију у мају ове године, а у 2021. њихов број би требало значајно да порасте.

Ради се о новој генерацији самоходног артиљеријског оруђа, калибра 152 милиметра, које може да испаљује више од 10 граната у минути, више него било који други артиљеријски систем. Има аутоматизован систем за навођење, нишањење и праћење мета.

Тос-2 "Тосочка" вишецевни бацач

Термобарични вишецевни ракетни бацач Тос-2 је постављен на шасију са точковима, чиме је његов распон кретања значајно повећан. Има и систем пуњења које га значајно олакшава, као и аутоматизован систем нишањења, гађања и навигације, тако да може да дејствује и са позиција које нису претходно припремљене.

Амерички медији га по ефикасности пореде са чувеном "Каћушом", а има и оклоп који штити посаду од пешадијског оружја.

Борбени робот Уран-9

Уран-9 је борбени робот тежак 12 тона, намењен извиђању, ватреној подршци и антитенковском дејству. Има аутоматски топ калибра 30 милиметара и митраљез од 7,62 милиметра. Носи и комплекс "Атака" са противтенковским ракетама, противавионске ракете "Игла", те реактивне бацаче пламена "Шмељ М".

Више вести о домаћем и страном наоружању, прочитајте ОВДЕ.