Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"САЈБЕР ТЕСЛА 2021" УСПЕШНО ПРИВЕДЕН КРАЈУ: Српски војници одушевили своје колеге из Америке и Мађарске (ФОТО/ВИДЕО)

09.12.2021. 20:00
Пише:
Србија Данас
srpska vojska
српска војска / Извор: Фото: Министарство одбране

На висини задатка

Завршним приказом пред високим званицама,  у касарни "Војвода Радомир Путник" у Горњем Милановцу, данас је завршена четвородневна Међународна командно-штабна вежба "Сајбер Тесла 2021" (Cyber Тесла 2021), која се, осим у Србији, одвијала и на издвојеним местима у Сједињеним Америчким Државама и Мађарској.

СРПСКА ВОЈСКА НАСТАВЉА ДА ЈАЧА: У стални радни однос примљен чак 41 новозапослени (ФОТО/ВИДЕО)

СРПСКА ВОЈСКА НАСТАВЉА ДА ЈАЧА: У стални радни однос примљен чак 41 новозапослени (ФОТО/ВИДЕО)

АМЕРИКА ЈАЧА ВОЈСКУ КАО НИКАДА ДО САДА: Одобрен рекордно висок буџет - морнарица постаје посебно убојита

АМЕРИКА ЈАЧА ВОЈСКУ КАО НИКАДА ДО САДА: Одобрен рекордно висок буџет - морнарица постаје посебно убојита

СРБИЈА СНАЖНИЈА НЕГО ИКАД! Авијација доживела свој процват - Вучић опоравио "КРИЛА" наше државе

СРБИЈА СНАЖНИЈА НЕГО ИКАД! Авијација доживела свој процват - Вучић опоравио "КРИЛА" наше државе

Циљеви вежбе, чија је тема била одбрана телекомуникационо-информационог система од претњи из сајбер простора, били су изградња војних капацитета система одбране и Националног центра за превенцију ризика у ИКТ системима Републике Србије за одбрану од високотехнолошких напада, као и унапређење сарадње са релевантним државним и приватним сектором у циљу заштите информационог простора Републике Србије.

Поздрављајући учеснике завршног приказа и честитајући им на успешно реализованој активности, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић подсетио је да је међународна војна сарадња Војске Србије у овој години била веома интензивна, и да су наши припадници имали прилику да успешно вежбају с колегама из многих земаља.

- Једна од таквих је и вежба Сајбер Тесла, која се изводи од 2016. године, у оквиру програма државног партнерства Републике Србије и државе Охајо, уз учешће представника привредног и јавног сектора и академске заједнице у Србији - рекао је генерал Цветковић и подсетио да су се од ове године прикључили и представници Оружаних снага Мађарске, чиме је вежба постала трилатерална.

srpska vojska
српска војска / Извор: Фото: Министарство одбране

Он је истакао да тема вежбе "не може бити релевантнија", јер живимо у времену брзих промена и доскора незамисливог развоја технике и технологије, који утичу на све сфере живота, па и на домен безбедности и одбране.

- Могућности за предузимање сајбер напада постале су доступне ширем спектру актера и то представља једну од кључних претњи савременом друштву. Наш национални интерес може да проба да угрози било ко, из било које земље и у било које време - рекао је заменик начелника Генералштаба и, уз оцену да је вежба у свему испунила задате циљеве.

Додао да је Војска Србије предузела значајне безбедносне кораке у сајбер простору и да поклања посебну пажњу оспособљавања припадника, а да ће искуство са вежбе послужити процесу планирања, организовања, одлучивања и контроле у оквиру сајбер простора и сајбер одбране.

Пуковник Миле Витезовић, начелник Управе за телекомуникације и информатику Генералштаба Војске Србије, истакао је да је посебност ове вежбе у њеном мултинационалном и мултидисциплинарном карактеру, с обзиром да обухвата и војну и цивилну компоненту.

- С припадницима партнерских војски, као и с представницима државног, јавног, приватног и академског сектора из Републике Србије, претходних неколико дана, са утврђеним сценаријима и планом, реализовали смо вежбу синхронизованим приступом са ове и остале две, географски удаљене локације, у Сједињеним Америчким Државама и у Мађарској - подсетио је пуковник, а, као главни бенефит од вежбе, споменуо је размену искустава и постигнуте изузетне резултате, "захваљујући којима од ове године Војска Србије располаже новим квалитетом кад је реч о одбрани од претњи у сајбер простору".

Бригадни генерал Ребека O&39;Konor, начелник штаба ваздухопловства Националне гарде Охаја, након што је захвалила Министарству одбране на успешној организацији, истакла је да су овакви догађаји од виталног значаја за безбедност свих народа.

- Сајбер Тесла је типичан пример вештина потребних да се заштите наше мреже. Данашње мреже немају традиционалне границе које видимо код држава. Оне су повезане, удружене и раде заједно, и зато је од виталног значаја да радимо тимски како бисмо заштитили мреже и обезбедили сигурност и безбедност, не само за припаднике Војске, већ и за становништво које користи ове ресурсе - рекла је генерал O&39;Konor, и додала да оваквим вежбама јачамо своје способности и унапређујемо знање о потенцијалним претњама.

srpska vojska
српска војска / Извор: Фото: Министарство одбране

Реализацијом ове значајне активности  унапређују се капацитети за реаговање на инциденте у сајбер простору, побољшава се координација органа и институција у чијој су надлежности послови информационе безбедности, размењују искуства из области информационе безбедности и унапређује билатерална војна сарадња Војске Србије са оружаним снагама земаља учесница.

Припадници Војске Србије су претходно учествовали на међународном такмичењу тимова за офанзивна дејства у сајбер простору које је прошле недеље организовао тренинг-центар за обуку америчке војске и националних гарди Универзитета Мичиген, и у конкуренцији 13 екипа освојили прво место.

Вести о домаћем и страном наоружању можете прочитати ОВДЕ.

Бонус видео: Најмоћније српско борбено возило "Лазански"