Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Српски дронови можда ће се у будућности производити и у Саудијској Арабији

07.02.2024. 15:32
Пише:
Србија Данас
Sajam naoružanja
Сајам наоружања / Извор: Фото:Риад World дефенце Show

Потписан уговор са највећом компанијом, из области наоружања, из Саудијске Арабије

Иновативна комапнија ПР-ДЦ један је од излагача на највећем међународном сајму наоружања на свету у Саудијској Арабији – Риад World дефенце Show, као једина компанија из Србије која се ове године појавила у Ријаду.

СТИГЛИ ГАРАВИ И УНИШТЕНИ СА ПРВИХ ЛИНИЈА ФРОНТА, А ОДЛАЗЕ К'О НОВИ: Погледајте како Руси оштећене тенкове враћају у ЖИВОТ (ВИДЕО)Ruski tenk

СТИГЛИ ГАРАВИ И УНИШТЕНИ СА ПРВИХ ЛИНИЈА ФРОНТА, А ОДЛАЗЕ К'О НОВИ: Погледајте како Руси оштећене тенкове враћају у ЖИВОТ (ВИДЕО)

ФПВ ДРОНОВИ ЗАДАЈУ СНАЖНЕ УДАРЦЕ УКРАЈИНЦИМА: Руси у новом налету (ВИДЕО)
ФПВ ДРОНОВИ ЗАДАЈУ СНАЖНЕ УДАРЦЕ УКРАЈИНЦИМА: Руси у новом налету (ВИДЕО)Rat u Ukrajini

ФПВ ДРОНОВИ ЗАДАЈУ СНАЖНЕ УДАРЦЕ УКРАЈИНЦИМА: Руси у новом налету (ВИДЕО)

 

РУСИ ГРУВАЈУ ЖЕСТОКО ПО УКРАЈИНСКИМ ПОЛОЖАЈИМА: Погледајте како су РАЗНЕЛИ осматрачницу непријатеља (ВИДЕО)Rat u Ukrajini

РУСИ ГРУВАЈУ ЖЕСТОКО ПО УКРАЈИНСКИМ ПОЛОЖАЈИМА: Погледајте како су РАЗНЕЛИ осматрачницу непријатеља (ВИДЕО)

Овај сајам обезбеђује јединствену платформу за светску одбрамбену индустрију за умрежавање, партнерство, размену знања и откривање иновација и нових система у свим доменима одбрамбене индустрије.

Главни инжењер ПР-ДЦ-ја Милош Петрашиновић изјавио је да је већ почетком сајма компанија из Србије постигла завидан успех, с обзиорм на то да је потписан уговор са највећом компанијом за промет наоружања у Саудијској Арабији, комапнијом РАКАА.

- У Ријаду овог пута представљамо три врсте производа, најпре вишекратне дронове, дакле ИКА бомбардер, затим дронове за једнократну употребу, као и трећу врсту беспилотних летелица - дронове који могу служити за обуку против дронских јединица. Мислим да је ово још јако значајно представљање наше компаније на Блиском истоку -  каже Петрашиновић и додаје:

 - Поносни смо што смо потписали уговор са највећом компанијом из Саудијске Арабије у области наоружања. То је сигурно један од највећих успеха до сада, поготово имајући у виду да постојимо непуне четири године а да су наш квалитет, иноватисвност и велика употреба вредност дронова које производимо препозната од стране овако велике компаније. -

Како каже, поред тога што су овакви помаци у пословању велику успех за компанију, они за собом повлаче и важне пословне одлуке и неопходно унапређење производње.

- Уколико желимо да продајемо наше беспилотне летелице и у Саудијској Арабији, неопходно је да организујемо производне капацитете управо у овој земљи. Већ смо раније ове године одлучили да градимо прву фабрику дронова у Србији, што је само по себи огроман подухват али то је нешто од чега сигурно не одустајемо. По повратку у Београд, морамо окупити читав тим наших инжењера и видети на који начин ћемо решити изазов производње дронова у Саудијској Арабији, али веома смо близу одлуке да један мањи део производних капацитета преселимо управо на Арабијско полуострво. Један такозвани производни хаб у овом делу света умногоме би олакшао наше пословање у читавој Азији, а с обзиром на то да је наша компанија овде већ препознатљива, сматрамо да би то био одличан потез. Но, отом потом, то је нешто на чему ћемо радити у наредним месецима -  каже Петрашиновић.

Sajam naoružanja
Сајам наоружања / Извор: Фото:Риад World дефенце show

Петрашиновић наглашава да је током прва два дана трајања сајма интересовање за њихове производе било велико.

- Велику пажњу, сада већ традиционално привлачи ИКА бомбардер, Таргет, заправо Камиказа 60 mm и Камиказа 81 mm, а поготово оно што смо већ најавили, а то је Камиказа 120 mm, чија нас представљање очекује до краја месеца. Иако још увек није званично презентована јавности, дрон Камиказа са мином од 120 mm изузетних карактеристика биће озбиљно појачање у нашој лепези производа. Наш штанд посетиле су све битне делегације, сви виђенији посетиоци сајма што нам је само потврда да заиста стојимо раме уз раме са водећим светским произвођачима дронова. Први пут смо у Саудијској Арабији, где је потреба за оваквим типом наоружања велика, а упркос томе смо имали изузетну посећеност што говори о томе да смо већ постали препознатљиви по својим дроновима -  рекао је Петрашиновић и подсетио на планове за наредни период.

- Нећемо имати времена за предах, пред нама су још многи значајни сајмови и потребно је испоштовати све уговорене обавезе о испоруци дронова, што је огроман посао. Све ће бити лакше када изградимо фабрику дронова и сигуран сам да ће то бити велики замајац за свеукупну иновативну индустрију у Србији. Сходно томе, понављам и овом приликом да ћемо радити на проширењу нашег тима и имаћемо потребу за новим инжењерима, те позивам све младе људе који желе да буду део будућности беспилотних летелица да нам се прикључе - закључује Петрашиновић.

Сајам наоружања у Ријаду посети око 100 хиљада људи, којима своје производе представља 750 излагача из чак 45 земаља, и све то под будним оком 850 акредитованих медија.

Sajam naoružanja
Сајам наоружања / Извор: Фото:Риад World дефенце Show

Овогодишњи Риад World дефенце Show траје од 4. до 8. фебруара.