Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТА ЈЕ ТО ПРЉАВА БОМБА И КАКО СЕ ЗАШТИТИТИ ОД ЊЕ: Руси оптужују Украјинце, да ли је она баш толико опасна?

29.11.2022. 21:17
Пише:
Србија Данас
Ukrajina
Украјина / Извор: Профимедиа

У питању је контроверзна експлозивна направа, погледајте због чега је то тако

Прљава бомба или уређај за радиолошко распршивање је радиолошко оружје које комбинује радиоактивни материјал са конвенционалним експлозивима. Сврха оружја је да контаминира подручје агенсима за распршивање и изазове конвенционалне експлозије са радиоактивним материјалом, служећи првенствено као средство против цивила.

МОЋИ ЋЕ ДА НАПАДНЕ ЦИЉЕВЕ ИЗНАД СЕВЕРНОГ И ЈУЖНОГ ПОЛА! Главни Путинов војни адут пуштен у производњу - ПОЧЕЛО ЈЕ!

МОЋИ ЋЕ ДА НАПАДНЕ ЦИЉЕВЕ ИЗНАД СЕВЕРНОГ И ЈУЖНОГ ПОЛА! Главни Путинов војни адут пуштен у производњу - ПОЧЕЛО ЈЕ!

СРБИЈА ПРЕДЊАЧИ У НАОРУЖАЊУ! Војска добила прву у свету машину која спашава животе (ВИДЕО)

СРБИЈА ПРЕДЊАЧИ У НАОРУЖАЊУ! Војска добила прву у свету машину која спашава животе (ВИДЕО)

НОВИ ЛОВАЦ У РУКАМА РУСКЕ АВИЈАЦИЈЕ: Ово су карактеристике борбеног авиона Сухој С-30СМ2 (ВИДЕО)

НОВИ ЛОВАЦ У РУКАМА РУСКЕ АВИЈАЦИЈЕ: Ово су карактеристике борбеног авиона Сухој С-30СМ2 (ВИДЕО)

Не треба је мешати са нуклеарном експлозијом, као што је физиона бомба, која производи ефекте експлозије далеко веће од онога што се може постићи употребом конвенционалних експлозива. За разлику од облака радијације типичне физионе бомбе, зрачење прљаве бомбе може се распршити само у опсегу од неколико стотина метара или неколико километара од експлозије. Прљаве бомбе никада нису коришћене, само су тестиране. Дизајниране су за распршивање радиоактивног материјала на одређеном подручју.

Делују кроз ефекте радиоактивне контаминације на животну средину и повезане здравствене последице тровања радијацијом у погођеним областима. Обухватање и деконтаминација жртава, као и деконтаминација захваћеног подручја могу захтевати доста времена и трошкова, чинећи подручја делимично неупотребљивим и проузрокујући економску штету. Прљаве бомбе могу се користити за стварање масовне панике као оружје терора.

Ефекат експлозије прљаве бомбе

Када се бавимо импликацијама напада прљавом бомбом, постоје две главне области којима се треба позабавити: утицај на цивиле, не само бављење непосредним жртвама и дугорочним здравственим проблемима, већ и психолошки ефекат и економски утицај. Пошто није било претходног догађаја детонације прљаве бомбе, сматра се да је тешко предвидети удар. Неколико анализа је предвидело да радиолошки уређаји за распршивање неће погодити нити убити много људи.

Разлике између прљавих бомби и фисионих бомби

Прљава бомба

 Експлозиви у комбинацији са радиоактивним материјалима, детонира, испарава или распршује радиоактивни материјал и ослобађа га у ваздух, није нуклеарна детонација.

Фисиона бомба

Изазван неконтролисаном нуклеарном ланчаном реакцијом са високо обогаћеним уранијумом или плутонијумом за оружје. Сфера фисионог материјала (јама) окружена је експлозивним сочивима. Иницијална експлозија производи имплодирајући ударни талас који компресује јаму према унутра, стварајући суперкритичну масу повећањем густине фисионог материјала. Неутрони из модулисаног неутронског иницијатора или екстерног генератора неутрона покрећу ланчану реакцију у компресованој јами. Резултирајућа ланчана реакција фисије узрокује експлозију бомбе огромном снагом: нуклеарну детонацију.

Несреће са радиоактивним материјама

Ефекти неконтролисане радиоактивне контаминације пријављени су неколико пута. Један од примера је радиолошка несрећа која се догодила у Гојанији, у Бразилу, између септембра 1987. и марта 1988. године: два чистача метала провалила су у напуштену клинику за радиотерапију и уклонила капсулу извора телетерапије која садржи цезијум-137 у праху са активношћу од 50 ТБк. Вратили су је у кућу једног од мушкараца да би је раставили и продали као старо гвожђе.

Касније тог дана оба мушкарца су показивала акутне знаке радијацијске болести са повраћањем, а један од мушкараца је имао отечену руку и дијареју. Неколико дана касније, један од мушкараца је пробушио 1 милиметар дебео (0,039 ин) прозор на капсули, дозвољавајући праху цезијум хлорида да исцури и када је схватио да прах светли плаво у мраку, однео га кући својој породици и пријатељима да им то покаже.

После две недеље ширења контактном контаминацијом која изазива све већи број штетних ефеката по здравље, у болници је постављена тачна дијагноза акутне радијационе болести и могле су се спровести одговарајуће мере предострожности. До тада је контаминирано 249 особа, 151 је имала спољашњу и унутрашњу контаминацију, од којих је 20 особа било тешко болесно, а пет је умрло.

Инцидент у Гојанији донекле предвиђа образац контаминације ако се одмах не схвати да је експлозија проширила радиоактивни материјал, али и колико погубне могу бити чак и врло мале количине прогутаног радиоактивног праха.

Ово изазива забринутост због терориста који користе прашкасти материјал који емитује алфа, који ако се прогута може представљати озбиљан ризик по здравље, као у случају Александра Литвињенка, који је отрован чајем са полонијумом-210."Димне бомбе" базиране су на алфа емитерима и могу бити једнако опасне као и прљаве бомбе које емитују бета или гама.

Прљаве бомбе и тероризам

Од напада 11. септембра порастао је страх од терористичких група које користе прљаве бомбе, о чему се често писало у медијима. Значење тероризма који се овде користи, описано је дефиницијом америчког Министарства одбране, која гласи да је то "срачуната употреба незаконитог насиља или претње противправним насиљем за изазивање страха; са намером да се принуде или застраше владе или друштва у потрази за циљевима који су углавном политичке, верске или идеолошке природе".

Израда и добијање материјала за прљаву бомбу

Да би терористичка организација направила и детонирала прљаву бомбу, мора набавити радиоактивни материјал. Могући материјал за радиолошке уређаје за дисперзију могао би да потиче из милиона радиоактивних извора који се користе широм света у индустрији, у медицинске сврхе иу академским апликацијама углавном за истраживање. Од ових извора, само девет изотопа произведених у реакторима издвајају се као погодни за радиолошки терор: америцијум-241, калифорнијум-252, цезијум-137, кобалт-60, иридијум-192, плутонијум-238, полонијум-210, радијум-226 и стронцијум-90, па чак и из њих је могуће да радијум-226 и полонијум-210 не представљају значајну претњу.

Од ових извора, америчка Нуклеарна регулаторна комисија је проценила да се у САД отприлике један извор изгуби, напусти или украде сваког дана током године. У Европској унији годишња процена је 70. Постоје на хиљаде таквих извора раштрканих широм света, али од оних који су пријављени као изгубљени, не више од 20 процената се може класификовати као потенцијално високо безбедносно питање ако се користи у радиолошком уређају за дисперзију.

Верује се да Русија има хиљаде извора који су нестали после распада Совјетског Савеза. Велики, али непознат број ових извора вероватно припада категорији високог безбедносног ризика. Ово укључује изворе стронцијума-90 који емитује бету која се користи као радиоизотопни термоелектрични генератор за светионике у удаљеним деловима Русије.

Иако би терористичка организација могла да добије радиоактивни материјал путем "црног тржишта", постојао је стални пораст незаконите трговине радиоактивним изворима од 1996. до 2004. године, ови забележени инциденти трговине углавном се односе на поново откривене изворе без икаквих знакова криминалне активности и тврди се да не постоје убедљиви докази за такво тржиште.

Поред препрека за добијање употребљивог радиоактивног материјала, постоји неколико супротстављених захтева у погледу својстава материјала које терористи треба да узму у обзир: прво, извор треба да буде "довољно" радиоактиван да створи директно радиолошко оштећење приликом експлозије или да у најмању руку нанесе штету или поремећаје. Друго, извор треба да буде преносив са довољно заштите за носач, али не толико да би био претежак за маневрисање. Треће, извор треба да буде довољно дисперзиван да ефикасно контаминира подручје око експлозије.

Могућност коришћења од стране терористичких група

Први покушај радиолошког терора наводно је извела у новембру 1995. група чеченских сепаратиста, који су закопали извор цезијума-137 умотан у експлозив у парку Измајловски у Москви. Вођа чеченских побуњеника је упозорио медије да бомба никада није активирана, а инцидент је представљао пуки пропагандни трик.

У децембру 1998, чеченска служба безбедности је најавила други покушај, када је открила контејнер напуњен радиоактивним материјалима причвршћен за експлозивну мину. Бомба је била скривена у близини железничке пруге у предграђу Аргун, десет километара источно од чеченске престонице Грозни. Сумњало се да је умешана иста чеченска сепаратистичка група.

Дана 8. маја 2002. Хосе Падиља (познатији као Абдула ал-Мухаџир) је ухапшен под сумњом да је терориста Ал Каиде који планира да детонира прљаву бомбу у САД. Ову сумњу су изазвале информације добијене од ухапшеног терористе у америчком притвору, Абу Зубаидах, који је током испитивања открио да је организација била близу прављења прљаве бомбе.

Иако Падиља није набавио радиоактивни материјал или експлозив у време хапшења, органи за спровођење закона су открили доказе да је он био у извиђању у потрази за употребљивим радиоактивним материјалом и могућим локацијама за детонацију. Сумњало се да ли је Хозе Падиља припремао такав напад, а тврдило се да је хапшење било високо политички мотивисано, с обзиром на безбедносне пропусте пре 11. септембра од стране ЦИА и ФБИ.

Islamska država
Исламска држава / Извор: Профимедиа

Године 2006, Дирен Барот из северног Лондона изјаснио се кривим за заверу за убиство људи у Уједињеном Краљевству и Сједињеним Државама коришћењем радиоактивне прљаве бомбе. Планирао је да циља подземне гараже у Великој Британији и зграде у САД као што су Међународни монетарни фонд, зграде Светске банке у Вашингтону, Њујоршку берзу, зграде Ситигрупа и зграде Пруденшал Фајненшела у Њујорку.

Он се такође суочава са 12 других оптужби, укључујући заверу ради ометања авности, седам оптужби за прављење евиденције информација у терористичке сврхе и четири оптужбе за поседовање евиденције информација у терористичке сврхе. Стручњаци кажу да је завера за коришћење прљаве бомбе изведена и да је "мало вероватно да ће изазвати смрт, али је осмишљено да утиче на око 500 људи".

У јануару 2009. године, у извештају ФБИ-а који је процурио, описани су резултати претраге куће Џејмса Г. Камингса у Мејну, белог расисте кога је убила његова жена. Истражитељи су пронашли четири контејнера од једног галона са 35 одсто водоник пероксида, уранијума, торијума, метала литијума, алуминијумског праха, берилијума, бора, црног оксида гвожђа и магнезијума, као и литературу о томе како да се праве прљаве бомбе и информације о цезијуму-137, стронцијуму-90 и кобалту-60. Званичници су потврдили истинитост извештаја, али су изјавили да јавност никада није била угрожена.

Neonacisti
Неонацисти / Извор: Профимедиа

У јулу 2014, милитанти ИСИС-а запленили су 40 кг једињења уранијума са Универзитета у Мосулу. Материјал је био необогаћен и стога се није могао користити за прављење конвенционалне фисионе бомбе, али прљава бомба је теоретски била могућа. Међутим, релативно ниска радиоактивност уранијума чини га лошим кандидатом за употребу у прљавој бомби.

Терористичке организације такође могу да искористе страх од радијације да би створиле оружје страха, а не оружје за масовно уништење. Застрашујући јавни одговор може сам по себи да оствари циљеве терористичке организације да добије публицитет или дестабилизује друштво. Чак и обична крађа радиоактивних материјала може изазвати паничну реакцију шире јавности.

Слично, испуштање радиоактивних материјала мањег обима или претња таквим испуштањем може се сматрати довољним за терористички напад. Посебна забринутост је усмерена на медицински сектор и здравствене установе које су „"уштински рањивије од конвенционалних лиценцираних нуклеарних локација".

Опортунистички напади могу се кретати чак и до отмице пацијената чије лечење укључује радиоактивне материјале. Занимљива је реакција јавности на несрећу у Гојанији, у којој је више од 100.000 људи признало да су били предмет надзора, док је само 49 примљено у болнице. Остале користи за терористичку организацију од прљаве бомбе укључују економски застој у погођеном подручју, напуштање погођених зграда, насеља, метроа, због јавног интереса и стицање међународног публицитета који би био користан за регрутовање милитаната.

Тестирања прљаве бомбе

Израел је извршио четворогодишњу серију тестова са нуклеарним експлозивима како би измерио ефекте. Према извештају, зрачење високог нивоа је измерено само у центру експлозије, док је ниво дисперзије радијације честицама које носи ветар био низак. Бомбе наводно нису представљале значајну опасност осим психолошког ефекта.

Лична безбедност

Опасности од прљаве бомбе долазе од почетне експлозије и радиоактивних материјала. Да би се ублажио ризик од излагања радијацији, ФЕМА предлаже следеће смернице:

Покривање уста и носа тканином да би се смањио ризик од удисања радиоактивних материјала. Избегавање додиривања материјала које је дотакла експлозија. Брзо ући у објекат ради заштите од радијације. Обавезно скинути и спаковати одећу. Чувати одећу док вам надлежни не дају упутства како да је одложите. Држати радиоактивну прашину напољу.

Потребно је уклонити сву могућу прашину туширањем сапуном и водом. Избегавати узимање калијум јодида, јер он само спречава ефекте радиоактивног јода и уместо тога може изазвати опасну реакцију.

Рат у Украјини

У последњој кампањи оправдавања Русије због рата у Украјини, Москва се фокусирала на оптужбе да Кијев планира да искористи такозвану "прљаву бомбу", контроверзну експлозивну направу која у себи садржи токсични нуклеарни материјал.

Кијев и западни савезници кажу да нема основа за овакве оптужбе и да је идеја да ће Украјина затровати своју територију апсурдна. Они кажу да би Москва могла да износи ове оптужбе како би оправдала ескалацију рата.