Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СТИЖЕ НОВО МОДЕРНО БОРБЕНО ВОЗИЛО! А једна НОВИНА ће посебно обрадовати посаду (ВИДЕО)

20.04.2024. 10:11
Пише:
Србија Данас/Оружјеонлине
Novi tenk Challenger 3
Нови тенк Challenger 3 / Извор: Printscreen/X/ Рт Хон Грант Shapps МП

Британско Министарство одбране је 18. априла 2024. године представило први од осам најновијих прототипова тенкова Challenger 3 израђених у РБСЛ у Телфорду.

Како је први прототип већ у фази тестирања, Министарство одбране наводи да ће и осталих седам прототипова бити тестирано у оперативним условима како би се „потврдиле њихове перформансе и побољшања“, пре него што се британској армији испоручи преосталих 140 тенкова.

Главни борбени тенк (МБТ) Challenger 3 је најсвеобухватнији програм модернизације тешког оклопа који је Уједињено Краљевство спроводило током једне генерације.

Како је британска војска настојала да реши низ проблема застарелости и модернизује свој возни парк, пажња се усмерила на застарели, МБТ Challenger 2, који је у употреби од 1998. и коме је потребна надоградња или потпуна замена. Највећи проблем је био како увести у употребу Rheinmetall глаткоцевни топ 120 mm Л30А1.

У мају 2021. Године бртитанско Министарство  одбране је са компанијом Rheinmetall БАЕ Systems Ланд (РБСЛ) потписало уговор вредан 995,9 милиона долара који се односио на надоградњу 148 МБТ Challenger 3 (ЦР3).

Министарство је такође инвестирало 40 милиона фунти у британски ланац РБСЛ у Телфорду, који укључује и компаније у Западном Мидлендсу, Глазгову, Њукаслу на Тајну и на острву Вајт.

Предвиђено је да Challenger 3 остане у употреби „најмање до 2040. године“. На њему је, поред уградње главног топа и његове накнадне компатибилности са НАТО муницијом, побољшан модуларни оклоп и активни сензори. Почетна оперативна способност се очекује 2027, а пуна оперативна способност -2030. године.

Осврћући се на програм МБТ Challenger 3, министар одбране Велике Британије Грант Shapps је изјавио да је „у опаснијем свету у коме јачају претње ya Британију, потреба за возилима као што је ЦР3 императив. Овај тенк ће бити у средишту ратних способности британске војске и биће саставни део британског програма одвраћања.

Међутим,  планирана и уговорена надоградња само 148 МБТ, у односу на 227 тенкова који се тренутно налазе у постојећој британској копненој „флоти“, указује на  средњорочни пад у њиховом броју.

Мора се напоменти да Лондон ипак размишља да достигне па и надмаши наведену цифру, поготово ако се зна да многи од 227 Challenger 2 нису у оперативном стању. 

Да ли ће недостатак муниције са осиромашеним уранијумом смањити убојитост?

Што се тиче убојитости, глаткоцевни топ 120 mm Rheinmetall Л55А1 ће првенствено обезбедити компатибилност у оквиру НАТО, односно, олакшати зајдничку логистику. Међутим, убојитост гловног тенковског оруђа че се смањити пошто се избацује из употребе муниција са осиромашеним уранијумом коју користи досадашњи жлебљени топ Л30А1.

Према извештају британског парламента о употреби осиромашеног уранијума (ДУ) у тенковској муницији из 2001, ДУ зрна имају 10-20% већу спосбност пенетрације од оних израђених од легуре волфрама (тунгстена) а уједно се сматрају и лакшим за производњу.

Но, потврђени здравствени ризици повезани са употребом муниције са осиромашеним уранијумом такође су један од одлучујућих фактора, посебно за посаде.

Наиме, потврђено је да ДУ гранате могу довести до нивоа осиромашеног уранијума у бубрезима (4ppm) који премашују прагове токсичности и резултирају максималном дозом зрачења на тела (40-48 милисиверта, мСв) који премашују годишњу дозвољену границу зрачења (20 мСв/годишње).

У априлу 2023. Велика Британија је потписала споразум са Немачком да започну рад на следећој фази у развоју смртоносније муниције за Challenger 3. Ради се о новој противоклопној тенковској муницији базираној на пројектилима са унапређеном кинетичком енергијом (ЕКЕ), која има за циљ да обезбеди „постепену промену“ убојитости.

Да би се достигао ниво пенетрације који је постиже ДУ, зрна од тунгстена морају имати брзину већу од до сада остварене.

Другу главну надоградњу Challenger-a 2 у варијанту Challenger-a 3 представља нова купола за Rheinmetall топ, у коју се уводе нови и побољшани сензори широког спектра. Актуелна купола Challenger 2 заштићена је композитним оклопом друге генерације Chobham, типом који ће се вероватно применити и на Challenger 3, али са новом структуром „модуларног оклопа“ који је тренутно у развоју.

Надоградња Challenger 2 применом нове куполе, пакета сензора, пасивног и активног оклопа и агрегата, представља најзначајнији програм модернизације тенкова који је Министарство одбране Велике Британије спровело гледајући деценијама уназад.

Challenger 3 у суштини треба да врати британски МБТ у игру под једнаким условима са савезничким и очекиваним конкурентима

Платформа „следеће генерације“, Challenger 3 требало би да обезбеди релеватност британског МБТ у наредних 15-20 година. Након тога, очекује се да ће Лондон увести у употребу страни дизајни произведен по лиценци, при чему се има у виду текући концепт америчког Абрамс X или програм главних европских копнених борбених система (ЕМГЦС програм).

Извор:Србија Данас/Орузјеонлине