Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"СПРЕМАМО СЕ ЗА РАТ" 90.000 војника, хиљаде тенкова и авиона иду на север Европе!

23.01.2024. 20:35
Пише:
Србија Danas/DW
NATO
НАТО / Извор: Shutterstock

Немачка учествује са 12.000 војника

НАТО ће мобилисати око 90.000 војника за војне вежбе које почињу у фебруару и трајаће око четири месеца. Војна вежба под називом "Стеадфаст Дефендер" биће највећа војна вежба НАТО-а у последњих неколико деценија, изјавио је амерички генерал Кристофер Каволи, после састанка Војног одбора НАТО-а 17. и 18. јануара у Бриселу.

ИНЦИДЕНТ У СТОКХОЛМУ: Пет особа упало у просторије Амбасаде ИранаIran

ИНЦИДЕНТ У СТОКХОЛМУ: Пет особа упало у просторије Амбасаде Ирана

СКАНДАЛ У НАЈВЕЋОЈ СВЕТИЊИ! ОВАКАВ БЕЗОБРАЗЛУК ДО САДА НИЈЕ ВИЂЕН: Нису му дали да уђе у цркву, а онда је урадио нешто ЗАИСТА БОГОХУЛНО (ВИДЕО)crkva

СКАНДАЛ У НАЈВЕЋОЈ СВЕТИЊИ! ОВАКАВ БЕЗОБРАЗЛУК ДО САДА НИЈЕ ВИЂЕН: Нису му дали да уђе у цркву, а онда је урадио нешто ЗАИСТА БОГОХУЛНО (ВИДЕО)

СТРАВИЧНА ТРАГЕДИЈА! Дете умрло јер се задавило ЈАБУКОМ у јаслицама! Откривен ЗАСТРАШУЈУЋИ детаљ о приватном вртићуhoror

СТРАВИЧНА ТРАГЕДИЈА! Дете умрло јер се задавило ЈАБУКОМ у јаслицама! Откривен ЗАСТРАШУЈУЋИ детаљ о приватном вртићу

По речима главнокомандујућег НАТО-а у Европи, припреме би требало да почну већ ове седмице. Конкретно, од фебруара до маја ће се вежбати узбуњивање и премештање националних и мултинационалних копнених снага, како је Каволи даље објаснио: "Премештањем америчких трупа НАТО ће показати своју способност да ојача евроатлантски простор." Вежба ће бити јасна демонстрација кохезије, снаге и одлучности НАТО савеза за узајамну заштиту, рекао је Каволи, преноси Deutsche Welle.

Вежба се сукоб с Русијом и терористима

Ова најава долази само нешто више од четири недеље пре друге годишњице од почетка рата у Украјини 24. фебруара.

- Спремамо се за сукоб с Русијом и терористичким групама - рекао је председавајући војног одбора НАТО-а холандски адмирал Роб Бауер после дводневног разматрања у седишту НАТО-а у Бриселу.

- Ако нас нападну, морамо бити спремни.

Према информацијама агенције дпа, сценарио војних вежби је руски напад на територију НАТО-а, односно неке од чланица - што доводи до активирања Члана 5 уговора НАТО-а - којим се регулише обвеза пружања помоћи нападнутој чланици, а који каже да се оружани напад на једну или више држава чланица посматра као напад на све.

Немачка учествује са 12.000 војника

У војној вежби учествује 31 чланица НАТО-а и држава кандидат Шведска. Бундесвер ће, према сопственим информацијама, у "Стеадфаст Дефендеру" између осталог учествовати и четворостепеном вежбом под називом "Quadriga 2024".

Очекује се да ће до краја маја у акцији бити више од 12.000 немачких војника, који ће лично вежбати брзо распоређивање снага на источном крилу НАТО-а.

На примјер, Десета оклопна дивизија ће од средине маја користити различите руте за пребацивање војника с борбеним возилима у Литванију и тамо војним вежбама показати борбену способност. Ова држава на Балтику је једна од земаља које се због свог положаја осећају посебно угроженим од Русије.

Војне вежбе од Норвешке до Румуније

Подручје на којем ће се одвијати војне вежбе "Стеадфаст Дефендер" протеже се од Норвешке па до земаља као што је Румунија. Према Бундесверу, постојаће и компонента поморске вежбе с премештањем снага из Северне Америке у Европу.

Очекује се да ће у вежби, поред око 90.000 војника, учествовати више од 1.000 борбених возила и десетине борбених авиона и морнаричких јединица. Немачка војска, између осталог, конкретно наводи тенкове, носаче авиона и авионе Ф-35.

Поред Немачке ће и Велика Британија дати велики број војника за војне вежбе. Министарство одбране у Лондону је недавно саопштило да ће учествовати око 20.000 британских војника из поморских, ваздушних и копнених снага.

Прошле године - највећа вежба ваздухопловних снага

У јуну 2023. НАТО је већ одржао велику вежбу ваздухопловних снага "Аир Дефендер" изнад немачког ваздушног простора. Била је то највећа вежба премештања ваздухопловних снага од оснивања НАТО-а. Учествовало је 250 авиона и око 10.000 војника из 25 земаља. Немачка влада и Бундесвер су тада извукли позитивну лекцију.

Навећа вежба НАТО-а од краја хладног рата до сада организована је 2018. с фокусом на Норвешку. Учествовало је око 51.000 војника.

Последње војне вежбе НАТО-а које су биле веће од сада планираних одржане су пре распада Совјетског Савеза 1991. Тада је, између осталог, обављена и серија вежби "Ретурн оф Форцес то Germany" (Повратак снага у Немачку). Само 1988. на пример било је укључено око 125.000 војника.

75 година НАТО-а

North Атлантиц Treaty Организатион или НАТО, на француском Органисатион ду траитé де l'Atlantique норд или ОТАН, је војни савез основан 4. априла 1949. у Вашингтону. Приликом оснивања имао је 12 чланица. Немачка је постала чланица 6. маја 1955.

Последње проширење НАТО-а је било прошлог 4. априла, када је као 31. чланица у НАТО ушла Финска. Овог 4. априла НАТО радно обележава 75 година постојања - највећим војним вежбама од краја хладног рата, односно распада СССР-а.

(Србија Данас/DW)