Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"СПРЕМАМО СЕ ДА ЧУВАМО МИР И СЛОБОДУ" Вучевић о враћању обавезног служења војног рока: "13 генерација нису ни у саставу резервних јединица"

08.01.2024. 11:01
Пише:
Србија Данас/Блиц
Vojska Srbije
Војска Србије / Извор: Фото: Танјуг/МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ И ВОЈСКА СРБИЈЕ

Све што треба да знате о предлогу за враћање обавезног служења војног рока.

Враћање обавезног служења војног рока најављује се већ пет година, а 4. јануара је начињен и конкретан корак ка томе пошто је Генералштаб војске Србије то предложио председнику државе Александру Вучићу. Према том предлогу, војни рок би трајао до четири месеца, а за то време регрути би могли да прођу само основну пешадијску обуку.

НОВИ ДЕТАЉИ О ПАДУ АМЕРИЧКОГ ПОНОСА: Објављена прва фотографија остатака стратешког бомбардера Б-1Б Ланцер (ФОТО/ВИДЕО)B-1B Lanser

НОВИ ДЕТАЉИ О ПАДУ АМЕРИЧКОГ ПОНОСА: Објављена прва фотографија остатака стратешког бомбардера Б-1Б Ланцер (ФОТО/ВИДЕО)

НАЈЈАЧИ СТЕЛТ ИКАДА: Зашто Војска Србије не купи кинеске авионе пете генерације ФЦ-31/35 као Пакистан? (ВИДЕО)Pilot

НАЈЈАЧИ СТЕЛТ ИКАДА: Зашто Војска Србије не купи кинеске авионе пете генерације ФЦ-31/35 као Пакистан? (ВИДЕО)

"МИ СМО ДАНАС ТЕНКОВСКА ВЕЛЕСИЛА" Вучић о напретку Војске Србије: "Хрватско ваздухопловство није ни близу српског"Vojska Srbije

"МИ СМО ДАНАС ТЕНКОВСКА ВЕЛЕСИЛА" Вучић о напретку Војске Србије: "Хрватско ваздухопловство није ни близу српског"

Министар одбране Републике Србије и председник Српске напредне странке Милош Вучевић каже да и даље постоје бројне логистичке и правне препреке враћању обавезног служења војног рока.

- Прво што желим да кажем је да ништа неће бити урађено преко ноћи. Нас чека тек расправа по овом питању. Ми смо званично покренули иницијативу. Крајња одлука је на Народној скупштини Републике Србије. Ја се надам да ћемо је усвојити. Та тема траје дужи временски период. Није то изненада, више пута смо разговарали о томе. Процена је да је ово моменат када друштво мора да да свој суд по том питању. - истакао је министар.

Министар је такође рекао је да ће се Војска Србије и Министарство одбране спремати за имплементацију, уколико се донесе одлука о реактивирању обавезног служења војног рока.

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE
Фото: Танјуг/МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ И ВОЈСКА СРБИЈЕ / Извор: Фото: Танјуг/МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ И ВОЈСКА СРБИЈЕ

Треба се дати и одређени временски период да нама регрутни центри прораде у пуном капацитету и инфраструктуру. Прошло је 13 година од суспензије, у том периоду имамо 13 генерација које нису ни у саставу резервних јединица. Остаје кључно питање, да ли желимо јачу или слабију војску? - рекао је министар Вучевић.

Како ће изгледати служење војног рока

Министар Вучевић истиче да ће служење војног рока бити прилагођено савременим условима живота.

Ми ћемо ту инфраструктуру прилагодити савременом услову живота, неће бити као што је било деведесетих. Морамо водити рачуна о броју војника у спаваонама, туширањима, интернету, оброцима. Верујем да смо способни да то урадимо, неће то бити хотел, него касарна. Та касарна ће бити у складу са савременим животом и потребама младих људи. - наводи.

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE
Фото: Танјуг/МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ И ВОЈСКА СРБИЈЕ / Извор: Фото: Танјуг/МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ И ВОЈСКА СРБИЈЕ

Вучевић је казао да би такав војни рок требало да траје до 4 месеца, а може бити и краће, али да ће се то тек видети кад се буде проценило колика је дужине обуке била потребна.

- Наш предлог је да то буде најдуже до четири месеца. Стоји и питање да ли ће се војници пуштати сваки викенд или сваки други викенд, и то ће се расправити. Није поента да се враћамо у период од пре 40 година, нити то покушавамо, већ да оснажимо војску. Војска мушкарцу може само да помогне у животу, а мислим да ће то и родитељима да помогне. Не треба нико да се плаши, не спремамо се ни за какав рат, спремамо се само да чувамо мир и слободу - изјавио је Вучевић.

Земље Европе које имају обавезан војни рок

Идеја о враћању обавезног војног рока дефинитивни није “српски изум”. Да ли због тренутне ситуације у свету и мноштва ратних сукоба, само последњих дана о овоме се озбиљно дискутовало у суседној Црној Гори, али и Немачкој!

Како је министар Вучевић истакао, обавезан војни рок тренутно имају земље попут Грчке, Норвешке, Финске, Шведске, Естоније, Аустрије, Швајцарске, Украјине, Данске, Грузије, Русије, Белорусије, Литваније, Кипра, Турске...

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE
Фото: Танјуг/МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ И ВОЈСКА СРБИЈЕ / Извор: Фото: Танјуг/МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ И ВОЈСКА СРБИЈЕ

Председник Србије Александар Вучић јуче је говорио на ову тему на телевизији Пинк, што можете прочитати ОВДЕ

Извор: Србија Данас/Блиц