Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ У НИШУ ПРЕДСТАВИО МОЋНИ ПОКЛОН РУСИЈЕ: Србија добила 10 ОКЛОПНИХ ВОЗИЛА, а стиже и још НАОРУЖАЊА! (ВИДЕО/ФОТО)

29.07.2019. 09:28
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Десет оклопно-извиђачких возила пешадије БРДМ 2, добијених од Руске Федерације, први пут је данас изложено у нишкој касарни "Мија Станимировић".

У тој касарни председник Александар Вучић обишао је нове БРДМ2, у оквиру приказа наоружања и војне опреме Војске Србије. Поред 10 БРДМ2 возила из Русије, колони је придодато и једно старо БРДМ возило Војске Србије.

Током приказа представљени су и тенкови, као и запоседање положаја "Норама", самоходним хаубицама. У складу са Војно-техницким споразумом, договореним између председника Александра Вучића и председника Русије Владимира Путина, у Србију је стигло 10 оклопно-извиђачких возила БРДМ 2 у уговореном року и без било каквих транспортних проблема.

УЖИВО ВИДЕО ИЗ НИША
НЕОБЈАВЉЕНИ ДЕТАЉИ плана ЦИА за БОМБАРДОВАЊЕ Србије: Клинтон наредио ОПЕРАЦИЈУ "АПОКАЛИПСА"!

НЕОБЈАВЉЕНИ ДЕТАЉИ плана ЦИА за БОМБАРДОВАЊЕ Србије: Клинтон наредио ОПЕРАЦИЈУ "АПОКАЛИПСА"!

СТИЖУ "ЛЕТЕЋИ ТЕНКОВИ": Руски јуришни хеликоптери биће испоручени Србији до краја године!

СТИЖУ "ЛЕТЕЋИ ТЕНКОВИ": Руски јуришни хеликоптери биће испоручени Србији до краја године!

ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ РУСКОГ ПОЈАЧАЊА ВОЈСЦИ СРБИЈЕ: Контингент БРДМ-2 и званично у поседу НАШЕ АРМИЈЕ (ФОТО)

ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ РУСКОГ ПОЈАЧАЊА ВОЈСЦИ СРБИЈЕ: Контингент БРДМ-2 и званично у поседу НАШЕ АРМИЈЕ (ФОТО)

ПРЕДСЕДНИК ОДГОВАРА НА ПИТАЊА НОВИНАРА

Председник Србије Александар Вучић и амбасадор русије одговарали су на питања новинара након свечане примопредаје 10 оклопно-извиђачких возила БРДМ 2.

- Веома сам поносан на нашу војску, наше људе који увек служе Србији, поносан сам на ова оклопна возила која смо добили од Русије, хвала Путину, Шојгују, амбасадору, то смо добили на поклон, потпуно модернизована возила. То нам драстично повећава маневасрске способности. Ми очекујемо да стигне још неких донација од Русје, али и оно што смо платили од "летећих тенкова" - рекао је Вучић. 

Амбасадор Александар Боцан Хаченко захвалио Вучићу што ради на развоју сарадње Русије и Србије.

- Ја сам захвалан и поносан на части да имам прилику да учествујем у овом догађају. Ово оклопно возило је поклон али имамо и даље планове за помоћ. Русија је спремна и биће још спремнија да развија ову сферу наших односа, техничку, војну и политичку. Разумемо да је модернизација неотуђиви део заштите суверенитета земље, у овом случају Русије. Јачање Војске Србије је битно за јачање и наше земље, а и ваше - рекао је амбасадор. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је Србија успела да допреми 10 оклопно-извиђачка возила БРДМ 2 из Русије поштујући међународно право. На питање како је Србија "разбила блокаду", пошто су Румунија и Бугарска, "по налогу НАТО", забраниле пролаз возилима, Вучић је рекао: "Како и куда су дошла - наша је ствар.

- Ми смо поштујући норме међународног јавног права успели да допремимо ова возила на територију Србије, како су и куда она дошла до Србије то је наша ствар - рекао је председник.

Истакао је да су возила, која су поклон Руске Федерације, допремљена у складу са законом и договором са Москвом.

Председник је указао и на то да Србија наставља своју путању на пред и само се гради. 

- Земља иде у добром смеру, свуда се ради и гради. Касни се на источном Коридору, али ће у наредних два месеца да буде готово. Код нас су више пажње изазвале 2 црте које су се појавиле на путу, од изграђеног целог пута. Код нас не постоји позитивна вест, данас је главна вест била повећање путарине. Шта хоћете од нас, да градимо или да не градимо? Ако је лакше да не градимо ништа, најбоље да не градимо ништа, али ја са тим нећу да се сагласим - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

На питање новинара о сукобу министра за иновације Ненада Поповића у Влади Србије рекао је да верује да ће све бити у реду.

- Верујем да ће то бити у реду, увек подржавам Ану Брнабић, сигуран сам да ће све то бити у реду. Рекао је да је Бриселски споразум мртав, то није његово да процењује. Да ли смо на путу европских интеграција није његов посао да процењује, може једино као лидер своје странке. Али, ја не мислим да је имао злу намеру. Мислим да ће се то разговором решити као и увек - казао је Вучић.

На питање новинара да ли ће бити уведен поново обавезни војни рок рекао је кратко "полако, отом-потом".

Александар Вучић пратио свечаност примопредаје руских оклопних возила Србији

Председник Вучић са начелником Генералштаба Војске Србије Миланом Мојсиловићем стигао је на позицију са које прати приказ оклопних возила. Мојсиловић је захвалио председнику на подршци коју пружа војсци и њеном опремању и упознао га са карактеристикама возила.

Свечаност је почела интонирањем химне Боже правде у присуству председника Србије Александра Вучића и министра одбране Александра Вулина.

У складу са Војно-техничким споразумом, договореним између председника Александра Вучића и председника Русије Владимира Путина, у Србију је стигло 10 оклопно-извиђачких возила БРДМ 2 у уговореном року и без било каквих транспортних проблема.

Председник Србије се обратио војницима, али и њиховим старешинама.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

- Имали смо овакво возило из 1962. године и сви су нас осуђивали и говорили да набављамо стара возила, а ми смо добили скоро нова возила из Русије. Хвала председнику Путину и Шојгуу на подршци Србији. Ово је за нас огромна подршка, за наше јединице. Морам да нагласим да је ово поклон Русије и Србија ништа од овога није платила и ја им се још једном захваљујем. Популарно је говорити против Путина, али ја нећу да будем модеран и веома му се захваљујем на овом полону нашој земљи - рекао је председник и додао: 

- Још једанпут екселенцијо велико хвала за ову војну подршку будући да је ово део договора који имамо председник Пути и ја. Добили смо возило које може да пуца чак и покрету - рекао је Вучић.

Амбасадор Русије рекао је да је Русија увек спремна за војно-техничку подршку и сарадњу са Србијом. 

- Председник Русије, Владимир Путин рекао вам је неколико пута да је Русија спремна и биће увек спремна за војну помоћ Србији. Наставићемо у овом правцу и надаље - рекао је амбасадор.

Niš
Ниш / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Председник Србије истако је велико задовољство што је Србија добила ова оклопна возила и рекао је да су злонамерни коментари оних који говоре да су нам Руси послали возила из 1962. године, јер ово су нова возила. 

Вучић је овом приликом додао да до краја године стиже седам нових хеликоптера.

- Све ово смо добили на поклон, платили смо четири М35 и М12, то је још хеликоптера. Ја сам посебно срећан јер су ми полицајци рекли да нису ни сањали да ће добити нови хеликоптер. Ово возило има стварну употребну вредност и повећава вашу војну готовост. До краја године стиже још седам хеликоптера у нашу земљу - рекао је Вучић.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић казао је да нова возила подижу нашу снагу, ми нисмо данас онакви какви смо били јуче. 

 - Ми немамо никаквих освајачких планова, већ покушавамо на најбољи начин да заштитимо нашу земљу. Зато хвала Русији, сва оклопна возила биће смештена у Нишу - рекао је председник Србије. 

Председник Вучић сликао се са мајсторима који су дошли из Русије да би помогли да оклопна возила буду спремна за рад у Србији. Један од руских техничара који помажу српској војсци на пуштању у употребу пристиглих возлила каже да су Срби и Руси братски народи и да су за браћу спремни да учине све.

- За словенско братство и пријатељство спремни смо на све. Да подржимо и ојачамо борбену готовост не само наше земље него и других. Ми смо браћа - рекао је он председнику Србије.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Вучић је одговорио:

- Све сте лепо рекли. Хвала још једном и све најлепше вам желим - рекао је Вучић.

Приказана су и средства које користи Војна полиција Србије. Трећи батаљон Војне полиције представио је опрему коју користи у свом раду. Војно-технички институт Београд направио је радио ометач који је представљен овом приликом. 

Председник Вучић је упитан када ћемо да добијемо преосталих 20 возила БРДМ и он је изразио уверење да ћемо и њих и још 10 тенкова добити до краја године, указујући да су и ова оклопна возила стигла и против противљења многих. Поновио је данас да војницима, а тако и официрима, следи значајно повећање плата и ове године, а верује да ће то бити случај и следеће, јер држава стално снажи.

СПЕЦИФИКАЦИЈА ОКЛОПНИХ ИЗВИЂАЧКИХ АУТОМОБИЛА БРДМ-2

Оклопни извиђачки аутомобил БРДМ-2 намењен је за извиђање у свим условима на копну и на води. Купола са наоружањем је жиростабилисана и омогућава гађање и из покрета.

Оклопљен је са чеоне стране оклопом дебљине 14 mm, са бочне стране оклопом дебљине 7 mm и са подне стране од 8 mm. Додатна балистичка заштита састоји се од 20 плоча дебљине 6 mm и омогућује заустављање метка 7,62 mm и 12,7 mm са свих страна. Предња страна оклопа штити од метка 14,5 mm на удаљености од 300 м.

На поду возила постављен је противмински тепих чиме је побољшана противминска заштита. Наоружан је митраљезима 14,5 mm КПВТ чија је брзина гађања 600 метака/мин и 7,62 mm ПКТ са брзином гађања 700 метака/мин. 

BRDM 2
БРДМ 2 / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Систем за управљање ватром омугућава: стабилизацију наоружања и нишанских справа приликом гађања, аутоматско праћење осе наоружања са осом нишанске справе, блокирање електропрекидача када се наоружање налази у положају небезбедног отварања ватре и довођење наоружања у положај за попуну.

На возило је уграђена једна троканална панорамска стабилисана справа командира, која омогућује детекцију циља до 5 км дању и до 3,5 км ноћу, а распознавање циља по дану до 2,7 км и ноћу до 1,5 км.

Поред ње, уграђена је и справа нишанџије, која је спрегнута са митраљезима КПВТ 14,5 mm и ПКТ 7,62 mm. Поред две справе возило поседује и шест телевизијских камера, које члановима посаде омогућују осматрање у видном делу дана, за време падавина и у сумраку. 

BRDM 2
БРДМ 2 / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Слика се приказује у црно-белој боји на четири мулти-функционална панела. Посада се састоји од пет чланова, а то су командир, возач, нишанџија и два извиђача.

Савлађује вертикални нагиб од 30 степени, а бочни 25 степени. Брзина кретања по асфалтном путу износи 90 до 100 км/х а по земљаним путевима 40 до 50 км/х. Радијус кретања износи 1.500 км.

Приказу присуствује и министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и руски амбасадор Александар Боцан-Харченко.

БОНУС ВИДЕО: ПРОЈЕКАТ "ПАКЛЕНИ ПРЕСРЕТАЧ" Упознајте МиГ 41, НАЈБРЖИ ВОЈНИ АВИОН на свету (ВИДЕО)