Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАДАТ ЈЕ НОВИ УДАРАЦ АМЕРИЧКОЈ СУПЕРИОРНОСТИ НАД КИНОМ! Пекинг тестирао застрашујуће опасно оружје, тако нешто Бајден и Путин немају!

22.10.2021. 07:57
Пише:
Србија Данас
Kineska vojska
Кинеска војска / Извор: Профимедиа

Си Ђинпинг је поносан на своју војску и инжењере

Кина је тестирала две хиперсоничне орбиталне нуклеарне ракете способне да пробију ракетну одбрану док успаничени аналитичари кажу да "пркоси законима физике" и да није налик ниједном оружју које САД имају.

РУСИ СА ЈЕРМЕНИМА КРЕНУЛИ У ОПШТИ НАПАД! Нису сами, 4.000 војника ОДКБ у јуришу, артиљерија РАСТУРА терористе (ВИДЕО)

РУСИ СА ЈЕРМЕНИМА КРЕНУЛИ У ОПШТИ НАПАД! Нису сами, 4.000 војника ОДКБ у јуришу, артиљерија РАСТУРА терористе (ВИДЕО)

СНАЈПЕРИСТИ ТУКУ ИЗ ЗАСЕДЕ, ТЕНКОВИ КИДАЈУ: Руси пробијају фронт, грме минобацачи, хеликоптери долетели у помоћ (ВИДЕО)

СНАЈПЕРИСТИ ТУКУ ИЗ ЗАСЕДЕ, ТЕНКОВИ КИДАЈУ: Руси пробијају фронт, грме минобацачи, хеликоптери долетели у помоћ (ВИДЕО)

ШОК! ГВОЗДЕНИ КРСТ ЗАСИЈАО ИЗНАД ЈЕРУСАЛИМА! Израелци у неверици, немачки борбени авиони надлећу Јерусалим (ВИДЕО)

ШОК! ГВОЗДЕНИ КРСТ ЗАСИЈАО ИЗНАД ЈЕРУСАЛИМА! Израелци у неверици, немачки борбени авиони надлећу Јерусалим (ВИДЕО)

Кина је раније ове године извела другу пробу оружја за које се верује да је хиперсонична орбитална ракета способна да носи нуклеарну бојеву главу, тврде обавештајни извори.

Верује се да је нови тест одржан 13. августа и да је укључивао слично "возило са хиперсоничним клизањем“ попут оног лансираног у свемир на ракети Лонг March још у јулу, што је први пут пријављено раније ове недеље.

Пекинг је признао један од тестова, тврдећи да је лансирао "мирољубиву" цивилну свемирску летелицу. Али аналитичари верују да се летелица заправо може назвати нуклеарном бојевом главом која би била у стању да избегне одбрану од ракета.

Чак се и владини научници боре да утврде за шта је тачно нова летелица способна, а један извор је за Фајненшел тајмс рекао да изгледа да "пркоси законима физике" и да није налик било којој технологији коју САД имају.

Бела кућа је одбила да коментарише, док је Министарство одбране САД одбило да потврди или негира постојање било каквих тестова хиперсоничног оружја.

Први тест је објављен раније ове недеље, када је ФТ цитирао пет обавештајних извора који су рекли да је Кина тестирала нешто што је изгледало као орбитална хиперсонична нуклеарна ракета негде почетком или средином августа.

Пекинг је касније признао тест, али је рекао да је одржан 16. јула. Обавештајни извори сада верују да се тест о коме је ФТ првобитно известио и тест који су признали Кинези разликују. Новине сада извештавају да је прво тестирање одржано 27. јула, пре другог теста исте технологије нешто више од две недеље касније, 13. августа.

Посматрачи кажу да се чини да је оружје совјетске технологије из доба Хладног рата названо "Систем фракционог орбиталног бомбардовања" – или ФОБС.

Совјети су развили технологију да заобиђу моћне америчке радарске низове дизајниране да открију лансирање интерконтиненталних балистичких ракета (ИЦБМ) са нуклеарком и одбрамбене системе дизајниране да их обарају.

ФОБС функционише тако што ставља нуклеарне бојеве главе у ниску орбиту Земље, омогућавајући им да круже око света и маневришу у лету пре него што падну на своје мете. То чини бојеве главе тежим за откривање, праћење и уништавање од оних које се носе на ИЦБМ-има.

Чини се да је Кина ажурирала концепт тако што је нуклеарну бојеву главу поставила на "хиперсонично клизно возило", које је дизајнирано да путује брже и лакше маневрише - што га чини још тежим за заустављање.

Након што је откривен други тест, Ху Сијин - уредник државног листа "Глобал Тимес" - рекао је да САД треба да буду "рационалне" и да прихвате идеју "обострано осигураног уништења".

- САД морају напустити луду идеју да могу погодити Кину и Русију, али не могу то ударити - написао је Ху на Твитеру.

Међутим, он је престао да потврђује да је тест обављен – описујући га као "спекулације". У уводном памфлету "Глобал Тимеса" такође није потврђено тестирање, али је саопштено да– ако је то истина – развој хиперсоничних ракета би "помогао у обуздавању стратешке ароганције САД према Кини и додатно искључио могућност да САД уцењују Кину нуклеарним оружјем."

Лист тврди да је америчка политика била да развију нуклеарно оружје које ће им омогућити да погоде друге нације док они не могу да ударе – али то назива "неостварљивом лудом идејом" и каже да Вашингтон мора да прихвати реалност у којој све суперсиле могу да ударе једне-друге, описујући то као "равнотежу нуклеарног терора".

- Апсолутна безбедност не постоји у данашњем свету - закључује се у уводнику.

Кинеско министарство спољних послова тек треба да се изјасни о најновијим тврдњама о тестовима. Неколико земаља, укључујући САД и Русију, развијају сопствена хиперсонична клизна возила - иако их ниједна од њих није користила у истој употреби као Кина.

Кина је раније показивала хиперсонична клизна возила, укључујући и једно постављено на нос нуклеарне бомбе ДФ-17 која је била истакнута на војној паради 2019.

Аналитичари верују да је нешто слично лансирано у свемир на ракети током два недавна хиперсонична теста, а затим пуштено у ниску орбиту Земље - кружећи око планете пре него што је враћено назад и усмерено на циљ.

Сматра се да је летелица промашила неких 40-ак километара, али тест је и даље запрепастио аналитичаре који су веровали да је Кина далеко од могућности да лансира такву технологију.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Пекинг тада није известио о тесту или његовим резултатима, али након што је објављен раније ове недеље, државни медији те земље исмевали су Америку рекавши да је то "нови ударац америчком менталитету стратешке супериорности над Кином".

У тексту кинеске државне медијске куће "Глобал Тимес", портпарола Пекинга, наводи се да тест значи да "постоји кључни нови члан у кинеском систему нуклеарног одвраћања", додајући да је ово "нови ударац америчком менталитету стратешке супериорности над Кином".

То је само најновији потез у глобалној трци у наоружању између Русије, Кине и САД која се одвија у позадини растућих тензија између суперсила у источном Пацифику. Све три земље су ангажоване на велепродајном ажурирању своје војске, укључујући развој нове нуклеарне технологије помоћу које могу да нападну једна другу са било ког домета.

Русија и Кина су последњих година представиле нове и моћније ИЦБМ које су способне да лансирају више нуклеарних бојевих глава на циљеве удаљене много хиљада километара. Сједињене Државе, Русија и најмање пет других земаља такође раде на хиперсоничној технологији, а прошлог месеца је Северна Кореја саопштила да је тестирала новоразвијену хиперсоничну ракету, пише Daily Mail.

Русија је раније тестирала хиперсоничну крстарећу ракету познату као Циркон, али она лети испод атмосфере и користи гориво да се напаја до хиперсоничних брзина, а не до Земљине орбите. Пентагон није коментарисао кинеско тестирање хиперсоничне ракете, али је признао Кину као свој "изазов број један у нуклеарној трци".

Вести о домаћем и страном наоружању можете прочитати ОВДЕ.