Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДВЕ ЗЕМЉЕ С НАЈВИШЕ ОРУЖЈА У ЕУ: За једну вероватно знате која је, а за другу НИКАДА не бисте помислили

21.01.2024. 18:09
Пише:
Србија Danas/DW
Vojnici
Војници / Извор: Профимедиа/илустрација

Ситуација постаје опасна

После масакра у Прагу у којем је погинуло 17 људи, у Чешкој се расправља о закону о поседовању оружја. Али право на ватрено оружје ради личне сигурности је зајамчено Уставом, па га није лако мењати. 

ВОЈСКА СРБИЈЕ СВЕ ЈАЧА: Набавља се јос 80 "Милоша": Који ДУБС ће БОВ Милош 2 имати?miloÅ¡

ВОЈСКА СРБИЈЕ СВЕ ЈАЧА: Набавља се јос 80 "Милоша": Који ДУБС ће БОВ Милош 2 имати?

СЛАВЉЕ У РЕДОВИМА ХРВАТСКЕ ВОЈСКЕ: Министар одбране Анушић обрадовао своје оружане снаге - ОЧЕКУЈУ ГА УСКОРОHrvatska vojska

СЛАВЉЕ У РЕДОВИМА ХРВАТСКЕ ВОЈСКЕ: Министар одбране Анушић обрадовао своје оружане снаге - ОЧЕКУЈУ ГА УСКОРО

СРБИЈА УБЕДЉИВО НАЈВЕЋА СИЛА У РЕГИОНУ! Сви јој гледају у леђа! Објављена ранг листа војне снаге држава за 2024. годину (ФОТО)Vojska Srbije

СРБИЈА УБЕДЉИВО НАЈВЕЋА СИЛА У РЕГИОНУ! Сви јој гледају у леђа! Објављена ранг листа војне снаге држава за 2024. годину (ФОТО)

У Чешкој је у оптицају око милион комада легалног ватреног оружја. Ово ту малу земљу с десет милиона становника чини једном од земаља с највише оружја у приватном поседу у посткомунистичкој Европи.

Само Хрватска, у којој се деведесетих година водио један од најкрвавијих постјугославенских ратова, је испред Чешке по поседовању оружја.

Више од 300.000 људи у Чешкој има дозволу за поседовање оружја. Само мањи део су ловци. Већина људи поседује оружје за личну заштиту. Број цивила који поседују оружје скоро је шест пута већи од броја чешких војника и полицајаца.

То до сада није изазивало велику пажњу, а гласови противника оваквог масовног наоружавања утишани су аргументацијом да је Чешка једна од десет најсигурнијих земаља света што се тиче насиља.

Češka
Чешка / Извор: Профимедиа/илустрација

Пуцњава са седамнаест мртвих

Међутим, непосредно пре католичког Божића у децембру 2023. Чешку је потресло масовно убиство без преседана у модерној историји те земље и међу најтежим у Европи последњих година. То се догодило у Прагу на Филозофском факултету Карловог Универзитета - најстаријем у земљи и једном од најстаријих на свету.

Један студент је 21. децембра 2023. године убио 14, а тешко ранио 25 људи у згради Универзитета. Слике уплашених студената који траже заклон на крову факултета обишле су свет.

Како је полиција касније утврдила, починитељ је неколико дана раније већ́ убио две особе, а непосредно пре масакра на факултету убио је код куће и свог оца. Када га је полиција ухватила, извршио је самоубиство.

Истражујући напад полиција је открила да је починитељ легално поседовао осам комада ватреног оружја, упркос томе што се у прошлости лечио од психичких болести. Имао је, између осталих, америчку аутоматску пушку АР-15 и чешки војни митраљез модел 61 Скорпион. За куповину оружја подигао је у банци кредит од 40.000 евра.

Hrvatska vojska
Хрватска војска / Извор: Профимедиа

Право на поседовање и употребу оружја у Уставу

Оружје је лако доступно у Чешкој. Земља је традиционално један од највећих европских произвођача и извозника малокалибарског оружја широм света. 2022. та земља је извезла оружја у укупној вредности од око 1,2 милијарде евра.

Године 2021., за време владе премијера Андреја Бабиша из покрета АНО (Акција незадовољних грађана), право на поседовање и употребу оружја је унесено у чешки Устав, захваљујући подршци тадашње опозиционе Грађанске демократске странке (ОДС).

У Уставу стоји: "Право на одбрану свог или туђег живота, макар и оружјем, јамчи се под условима утврђенима законом."

Петицију за промену Устава потписало је 100.000 грађана. Био је то одговор на напоре Европске уније да ограничи поседовање одређеног офанзивног оружја. Тада су поједини парламентарни посланици протестовали против уношења права на поседовање оружја у Устав. Ипак, остали су у мањини.

Prag
Праг / Извор: Профимедиа/илустрација

Влада не жели даљња ограничења

После шока након масакра непосредно уочи Божића изгледало је као да се расположење мења.

- Доста је више чешке моде лако доступних дозвола за оружје - писао је Јан Кубита, коментатор дневног листа Хосподарске Noviny. Он је позвао на знатно строжу регулативу.

- Чешка је и даље једна од најтолерантнијих земаља у ЕУ-у у том погледу. То мора престати.

Али влада премијера Петра Фиале до сада није ништа предузела по том питању. Отпор долази првенствено из премијерове странке ОДС. Министарка одбране Јана Чернокова је међу најгласнијим заговорницима права на држање и употребу оружја.

- Ја легално поседујем неколико комада оружја и не кријем да су моји хобији роњење, историја и спортско стрељаштво - написала је министарка одбране на друштвеној мрежи X. И додала да се, нажалост, "ментално поремећени међу стрелцима, возачима аутомобила или пилотима авиона не могу  спријечити".

austrijska vojska
аустријска војска / Извор: Профимедиа

Продавци треба да пријаве сумњиве купце

Влада је подељена по том питању. Заменик премијера Иван Бартош, председник Пиратске странке, позива на расправу о "системским мерама за спречавање оваквих аката насиља и било каквих манифестација насиља и мржње".

Он је за DW рекао да се његова странка залаже за расправу о учесталости и начину тестирања способности за поседовање оружја као и о ограничавању поседовања одређених врста оружја.

- На темељу искуства из иностранства, потребно је регулисање ношења оружја у јавности, ограничавање броја лиценцираног оружја по власнику или повезивање система с регистром прекршаја и преступника - рекао је Бартош.

Министар унутрашњих послова Вит Ракушан из странке Стан такође позива на дискусију о поседовању оружја у Чешкој.

- Овај трагични догађај наметнуо је многа легитимна питања у друштвеној расправи и пољуљао осећај сигурности - рекао је новинарима 12. јануара 2024. године.

vojska
војска / Извор: Профимедиа

- Покушавамо да пронађемо равнотежу и да не улазимо хистерично у дебату. Не желимо да ово оде на рачун одговорних власника оружја.

Ракушан је предложио да се од продаваоца оружја захтева да пријаве полицији сумњиве купце и да се пооштри психолошки преглед власника дозвола за оружје.

- Притисак велике већине становништва која не поседује оружје је легитиман - додао је министар унутрашњих послова.

Опозиција коју предводи покрет АНО бившег премијера Бабиша, противи се строжим прописима о оружју. Зато је упитно хоће ли бити могуће да се ограничи поседовање оружја у Чешкој у блиској будућности.

(Србија Данас/DW)