Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОБИЛНЕ ПАДАВИНЕ У СРБИЈИ: Излила се Јужна Морава, полављено стотине дворишта! (ФОТО)

09.11.2016. 08:07 19:27
Пише:
Србија Данас/ Танјуг
Poplave u Srbiji
Поплаве у Србији / Извор: Профимедиа

Од почетка периода обилних падавина евакуисано је укупно 39 особа. Ванредно стање проглашено у Прокупљу. И на Косову стање алармантно.

19.25 - У Новом Пазару евакуисана једна породица

Штаб за ванредне ситуације у Новом Пазару због обилних падавина одлучио је данас да евакуише једну породицу, али и да, уколико водостај Лима буде висок, затвори два жичана моста за прелаз пешака.

18.20 -  Излила се Јужна Морава

- Јужна Морава се излила на регионалном путу код Грделице и поплавила коловоз. За сада ситуација није алармантна, али ће бити критично у наредних пет до шест сати - рекао је већник града Лесковца Дејан Цакић.

Слична ситуација је и у општини Бојник. Најкртитичније је данас било у лесковачком насељу Кумалак, где је вода поплавила шест кућа.

poplava
поплава / Извор: Профимедиа/илустрација

17.00 - Успостављен саобраћај код Владичиног Хана

У месту Џеп, у општини Владичин Хан, на државном путу другог А реда Лесковац- Врање, након уклањања одрона земље, успотављен је саобраћај једном коловозноим траком и обавља се наизменично. 

16.40 - Обустављен саобраћај на путу Врање-Ниш

Саобраћај у месту Џеп на путу Врање-Ниш је обустављен, саопштило је данас Јавно предузеће "Путеви Србије". Саобраћај је обустављен због склизнућа брда на коловоз, наводи се у саопштењу.

Путеви Србије позвали су учеснике да буду опрезни и да прилагоде брзину кретања условима на путу.

16.30 - Врање: Поплављени подруми и гараже у 50 домаћинстава

На подручју Врања због јаких падавина вода је ушла у подрумске просторије и гараже око 50 домаћинстава, наводи помоћник градоначелника Александар Стојковић.

Стојковић је рекао да је највише проблема било у доњем делу града, због изливања атмосферске канализације, као и у неколико околних села у којима су проблем направили неочишћени одводни канали.

12:35 - Спортски терени под водом у Краљеву

Водостаји река на југозападу Србије мањи су него јуче, када је због обилних падавина у неким местима проглашена и ванредна ситуација.

У Тутину мештани санирају штету коју је бујица нанела у уторак, а у Сјеници и Новом Пазару стање се нормализује.

На југозападу Србије и даље на снази црвени метеоаларм због најављених обилних падавина, у пожешком крајусу поплављене оранице, а у близини Краљева спортски терени.

10:47 - Западна Морава поплавила оранице код Пожеге

Набујала Западна Морава од синоћ под водом држи десетине хектара ораница у небрањеном делу Пожешког поља.

У равници која плави после сваке веће кише, вода је пришла на 50 метара од кућа а у прекиду је саобраћај на путу Пријановићи – Пилатовићи.

Ниво реке већ неколико сати стагнира па за сада не прети опасност од плављења кућа и помоћних објеката.

10:40 -  Река Лим у опадању 

Река Лим тренутно је у опадању и очекује се стагнација водостаја, тврди Начелник штаба за ванредне ситуације у овој општини Горан Посркача.

Он је за Танјуг рекао да су бујичне реке Милешевка и Сељашница мирне и да поред повећаног водостаја нема опасности од изливања.

- Због синоћњих обилних падавина у сливу Лима током ноћи је био забележен пораст, а најкритичније је било у Бродареву и пријепољским насељима Залуг и Ивање - каже Посркача.

Он каже да је у Бродареву поплављено 10 домаћинстава, а у Залугу око 30, међутим према његовим речима није било озбиљније штете.

- Оно од чега смо највише стрепели јесте могућност обрушавања депоније Стањевина која је уз сами Лим, али на срећу до тога није дошло -  истиче Посркача и додаје да је из Црне Горе дошла огромна количина смећа која може изазвати проблеме код бране Потпећ.

Председник општине Пријепоље Драгољуб Зиндовић каже да животно угрожених нема и да су сва јавна предузећа спремна да интервенишу у отклањању последица насталих услед изливања.

- ЈКП Лим је припремило вреће са песком које су подељене на најкритичније локације у Бродареву и Залугу -  истиче Зиндовић и додаје да је током јучерашњег дана и током ноћи подељено 1500 врећа са песком.

Председник општине истиче да је Лим потопио највећим делом пољопривредно земљиште, али да је било и десетак кућа из којих су људи благовремено евакуисани.

Током дана се очекује престанак падавина и даља стагнација водостаја на реци Лим.

10:22 - Поплаве и на Косову

На централном Косову, због кише која пада већ два дана, поплављено је више домаћинстава, а неки од путева у општини Грачаница су непроходни. 

Поток који тече из Ајвалије и Чаглавице излио се код Образовног центра у Лапљем Селу, а код моста у овом селу поплављено је и неколико домаћинстава, јер се излила и река, изјавио је директор јавних служби општине Грачаница, Владица Трајковић.

Трајковић је, како преноси Радио Грачаница, истакао да је пут Лапље Село-Угљаре тренутно непроходан, јер је због велике количине воде немогуће проћи испод надвожњака.

Poplave u BiH
Поплаве у БиХ / Извор: Профимедиа/илустрација

- Река се излила и у Преоцу код бензинске пумпе, а у Чаглавици је поплављено неколико домаћинстава због изливања канализације. У Скуланеву су поплављена два дворишта, а поплављених домаћинстава има и у Угљару, од воде која се слива са аутопута - рекао је он. 

Трајковић је нагласио да су екипе јавних служби општине Грачаница на терену и тамо где је могуће да се поплава спречи постављају џакове и прочишћавају канале.

10:00  - Упозорење РХМЗ - И данас обилне падавине

Републички хидрометеорлошки завод издао је у упозорење да ће у Србији до сутра бити обилних падавина и да се данас пре подне у јужним и југоисточним крајевима очекује око 30 mm нових падавина.

Према прогнози, у Србији ће данас бити облачно са кишом, а у вишим планинским пределима киша це прећи у суснежицу и снег.

Више падавина оцекује се у првој половини дана и то на југу и југоистоку земље, око 30 mm. Од средине дана слабљење и престанак падавина прво на северу и западу, а до краја дана и у осталим пределима. Ветар слаб и умерен западни и северозападни, на истоку повремено јак.

09:35 - Ванредно стање проглашено у Прокупљу

Од почетка периода обилних падавина евакуисано је укупно 39 особа, нових евакуација нема и ситуација се креће у правцу смиривања, изјавио је данас начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Предраг Марић.

Он је подсетио да је ванредна ситуација проглашена у Прокупљу, да у делу територије Сјенице још увек је на снази, и додао да се ситуација у Тутину и Сјеници постепено стабилизује.

poplave
поплаве / Извор: Профимедиа/илустрација

- Оно што је карактеристично и што мора да се зна - углавном у свим брањеним деловима, ситуација је потпуно под контролом. Ми помажемо тамо где су небрањени делови, да се евентуално евакуишу људи, њихова имовина", рекао је Марић за Пинк.

Он је додао да је ванредна ситуација проглашена у Прокупљу, да је у делу територије Сјенице још увек на снази, док се ситуација у Тутину и Сјеници стабилизује постепено, нема нових евакуација, угрожених објеката, иде се у правцу смиривања, те да су додатне снаге упућене у Лесковац и Прокупље.

- Посматраће, биће на терену, обилазиће потенцијално угрожена домаћинства, док год не дође до престанка падавина. Сви наши капацитети су на терену, испратићемо ово до краја - рекао је Марић.

Што се тиче одрона и клизишта, то је, сматра Марић, неминовно када су у питању огромне количине падавина, наводећи да је пало скоро 80 литара кише по квадратном метру на Копаонику, врло слично и у Врању.

- То је велика киша. Одрони су нешто што је уобичајено и што се решава у ходу. Ту су путарска предузећа, тако да нема неких већих застоја, ити проблема у овом тренутку -  рекао је Марић.

09:15 - Дрина расте

Водостај реке Дрине у Фочи јутрос је нижи за метар, након што је Хидроелектрана "Мратиње" на реци Пиви угасила турбине, речено је у фочанској Цивилној заштити.

Шеф Општинског штаба Цивилне заштите Чедо Зеловић каже да Хидроелектрана на Пиви није радила од синоћ до јутрос до 7.00 часова, када је поново покренула турбине, тако да се може очекивати нови талас са Пиве и раст нивоа Дрине.

poplave
поплаве / Извор: Профимедиа/илустрација

- У овом тренутку је најбитније да је ниво Дрине опао скоро за метар. Међутим, то ништа не говори јер ће у наредним сатима доласком новог таласа ниво порасти, а оно што забрињава су падавине које се најављују на подручје Црне Горе и Републике Српске - рекао је Зеловић.

- У овом тренутку је најбитније да је ниво Дрине опао скоро за метар. Међутим, то ништа не говори јер ће у наредним сатима доласком новог таласа ниво порасти, а оно што забрињава су падавине које се најављују на подручје Црне Горе и Републике Српске - рекао је Зеловић.

Он је навео да на Хидроелектрани "Мратиње" раде три турбине са протоком воде од 205 метара кубних у секунди, те би талас са Пиве у Фочу требало да стигне око 10.00 часова.

- Ми смо целу ноћ имали борбу да одбранимо Аква парк и у томе се успело, успостављањем контакта са надлежнима у Хидроелектрани на Пиви. Надамо се да ће та сарадња и даље бити добра - рекао је Зеловић.

08:55 - У Фочи од синоћ киша не престаје да пада, па је дошло и до раста нивоа реке Ћехотине.

Стање водостаја у Фочи синоћ је било критично. Вода је била дошла до саме ивице Аква парка, а више рафтинг кампова, узводно од Фоче, на Дрини и на Тари је потопљено, као и камп у Патковини, низводно од града.

Општинска власт је алармирала све републичке и државне институције, као и надлежне у Црној Гори, тражећи да се заустави рад Хидроелектране "Мратиње".

8:00 - Параћин у опасности

Штаб за ванредне ситуација општине Параћин због најављених обилних падавина наложио је до 10. новембра приправност јавних комуналних предузећа, дежурства комуналних инспектора и полиције на овом подручју.

– Услед упозорења РХМЗ, да се наредних дана очекују обилне падавине, услед којих је могућ пораст водостаја на појединим бујичним водотоцима и рекама са њиховим притоклама, међу којима је и Црница, наложена је приправност и стручних служби и подизање оперативних и превентивних мера – наведнео је у саопштењу са седнице Штаба.

ПОПЛАВЕ У СРБИЈИ: Ванредна ситуација у неколико општина, изливају се бујичне притоке (ВИДЕО/ФОТО)

Параћин је у мају 2014. године доживео катастрофалну поплаву,изливањем реке Црнице, а Свилајнац реке Ресаве. Према извештају РХМЗ Црница и Ресава су “у умерном и већем порасту са достизањем границе редовне одбране од поплава”.

Велика Морава кроз Поморавље је “у већем порасту”.