Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АБАЗОВИЋ ОТВОРИО ДУШУ: Окрећемо "нови лист" у односима са Србијом, ДПС удаљио две земље

04.01.2021. 07:44
Dritan Abazović
Дритан Абазовић / Извор: Фото: ИнстаграмПринтсцреен/дританабазовиц

Обавеза је, каже, нове владе у Подгорици да окрене други лист и да као влада крене од нуле.

- Обавеза владе Црне Горе је да у односима са Србијом окрене "нови лист" и изгради боље односе од досадашњих - каже потпредседник црногорске владе Дритан Абазовић и додаје да би, за почетак, Србија требало да испоручи Светозра Маровића црногорским државним органима, "у знак добре воље".

Абазовић је то рекао у интервјуу за медије, чији је значајан део био посвећен односима Србије и Црне Горе, те могућим ефектима црногорских избора и промене власти у тој земљи на регион.

"МИЛО ЈЕ ДОБИО ЦРВЕНИ КАРТОН" Мандић сматра да је проблем са законом ИСКОНСТРУИСАН

"МИЛО ЈЕ ДОБИО ЦРВЕНИ КАРТОН" Мандић сматра да је проблем са законом ИСКОНСТРУИСАН

ЂУКАНОВИЋ ОДЛАЖЕ КРАЈ СВОЈЕ ВЛАСТИ: Може у недоглед да одбија да потпише Закон о слободи вероисповести, али очекују га озбиљне последице!

ЂУКАНОВИЋ ОДЛАЖЕ КРАЈ СВОЈЕ ВЛАСТИ: Може у недоглед да одбија да потпише Закон о слободи вероисповести, али очекују га озбиљне последице!

МАСОВНА ТУЧА У ПОДГОРИЦИ! Хаос испед ресторана брзе хране

МАСОВНА ТУЧА У ПОДГОРИЦИ! Хаос испед ресторана брзе хране

На питање да ли му се чини да је последњих година за време власти ДПС у Црној Гори дошло до погоршања односа две земље, Абазовић је потврдно одговорио, а на подпитање коме је то одговарало каже да је одговарало или је била процена да се структуре које су на власти најлакше одрже тако што ће се помало подизати тензије, на рачун грађана.

"Други лист у односима са Србијом"

Обавеза је, каже, нове владе у Подгорици да окрене други лист и да као влада крене од нуле.

- Да кажемо да оно што су радили са претходном владом није наш проблем, да желимо најбоље могуће односе. Црна Гора јесте значајно мања држава, али има понос и достојанство, које се не може доводити у питање, и такво партнерство желимо да градимо са Србијом и са тим апсолутно немамо никакав проблем - рекао је Абазовић.

Волео би, каже, да Србија, у име добре сарадње и почетка стварања нових односа, када Подгорица заврши своје обавезе, ако није, за почетак, испоручи Светозара Маровића државним органима Црне Горе.

Dritan Abazović
Дритан Абазовић / Извор: Профимедиа

- Човек који је персонификација организоване криминалне групе и политичке структуре коју смо срушили, не заслужује да има било какву заштиту у Београду, ако је има. Заслужује да се приведе правди и верујем да ћемо успети са владом Србије да пронађемо решење - рекао је Абазовић.

Упитан може ли то са овом владом Србије, одговорио је да верује да може.

- То питање оптерећује наше односе и била би увертира за нешто што желимо да се назову добра међусуседска и регионална сарадња - рекао је Абазовић.

Црна Гора, додаје, треба да учини све да са свим земаљама региона, не само са Србијом, води политику помирења и прогреса.

Crna Gora
Црна Гора / Извор: Профимедиа

На питање може ли се то без промене власти у Србији, Абазовић је рекао да нова власт у Црној Гори "не утиче на промену власти у Србији, нити на промену политичких преференција грађана у Србији".

- Наша је обавеза да са легитимним представнцима власти у Београду градимо најбоље могуће односе. Пружићемо руку, верујем да ће бити прихваћена, и ту се наша уставна и свака друга овлашћења зваршавају - рекао је он.

"Промена у Црној Гори значајна за цео регион"

У Црној Гори је, каже, постигнуто оно за шта су људи у региону тврдили да је немогуће, и самим тим што је немогуће учињено могућим, каже, послата је порука свима да сви могу да учине нешто што је, како је рекао, у њиховим земљама лакше.

Crna Gora
Црна Гора / Извор: Профимедиа

- Не говорим о променама, већ о тренду да имамо освежења на политичкој сцени, да су потребни нови људи који не носе баласт прошлости. Треба нам нова енергија, то је порука од 30. августа - додао је он.

"Више је Срба било у косовској, него у црногорској влади"

Говорећи о ситуацији у Црној Гори, Абазовић је рекао да је највећи интерес да се Црна Гора "помири", да интегрише све грађане.

- Више је Срба било у косовској, него у црногорској влади. То није нормална ситуација - каже Абазовић, а чињеницу да управо про српски политичари нису ушли у нову црногорску владу Абазовић објашњава ставом да њега не интересује национални кључ, да у новој влади осим њега нема припадника мањина, али да то "није референца", те да је то што Андрија Мандић и Милан Кнежевић нису у влади представља "минимум поклапања до којег се могло доћи".

- Ценим и прихватам да људи који су, такође, учествовали у победи, буду инкорпорирани у владу, али ако је мера компромиса била да омогући да у влади буде 12 људи политички неутралних, треба да је прихватимо - каже Абазовић.