Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТЕМЕЉНИ УГОВОР ФАТАЛНИ УДАРАЦ ЗА КРИВОКАПИЋА? Каква судбина чека премијера после одбијања да потпише споразум са СПЦ?

01.06.2021. 08:15
Пише:
Србија Данас/Новости
Zdravko Krivokapić i Andrija Mandić
Здравко Кривокапић и Андрија Мандић / Извор: Профимедиа/илустрација

Највећи допринос посртању сопственог кабинета дао је сам премијер, одбијајући да потпише усаглашени споразум са СПЦ, уз захтев да до тога дође тек на јесен - 30. октобра.

Заједно са титулом митрополита црногорско-приморског владика Јоаникије преузео је и тежак терет посредовања између центара политичке моћи у Црној Гори и Српске патријаршије око потписивања Темељног уговора. Нацрт споразума којим би СПЦ требало да уреди нарушене односе са влашћу у Подгорици прети да буде камен на коме ће се саплести већ увелико нестабилна влада Здравка Кривокапића.

ТЛО У ХРВАТСКОЈ НЕ МИРУЈЕ! Земљотрес забележен у близини Петриње

ТЛО У ХРВАТСКОЈ НЕ МИРУЈЕ! Земљотрес забележен у близини Петриње

НАТО ОПАСНО НАГАЗИО ЦРНУ ГОРУ: Подгорица у небраном грожђу, од сада ће морати више да се доказује!

НАТО ОПАСНО НАГАЗИО ЦРНУ ГОРУ: Подгорица у небраном грожђу, од сада ће морати више да се доказује!

МУП ПОТВРДИО СТРАВИЧНУ ВЕСТ: Погинуо младић (19), ТРИ ОСОБЕ повређене - тешка саобраћајка у Дугом Пољу

МУП ПОТВРДИО СТРАВИЧНУ ВЕСТ: Погинуо младић (19), ТРИ ОСОБЕ повређене - тешка саобраћајка у Дугом Пољу

Највећи допринос посртању сопственог кабинета дао је сам премијер, одбијајући да потпише усаглашени споразум са СПЦ, уз захтев да до тога дође тек на јесен - 30. октобра. Кривокапић је тиме закуцао досад највећи клин у процепе владајуће коалиције и сопствени кабинет довео на ивицу опстанка.

На преиспитивање владајуће већине указали су у понедељак из Демократског фронта, где сматрају да је Кривокапић, одбијањем да стави потпис на уговор са СПЦ, изгубио њихово поверење и подршку. То је саопштио председник Нове српске демократије Андрија Мандић, поручујући да ће о следећим потезима наредних дана разговарати унутар савеза "За будућност Црне Горе" и партнерима са којима имају већину у парламенту.

- Кривокапић није испунио очекивања како црквених кругова који су га предложили за носиоца листе, тако и грађана који су на изборима гласали за смену власти. Темељни уговор између Владе Црне Горе и СПЦ усаглашен је почетком априла, а Кривокапић је, одбијајући да га потпише, направио тежак скандал - изјавио је Мандић.

Посебну интригу у овом случају даје чињеница да одредбе нацрта Темељног уговора нису објављене, али да се део црногорске власти понаша као да су упознати са његовим садржајем. Посланик ДФ Милан Кнежевић у понедељак је тако саопштио да премијер Кривокапић није једини који је имао увид у текст овог уговора.

- Тврдим да су га видели потпредседник Владе Дритан Абазовић и председник Скупштине Алекса Бечић, јер се и сам премијер у Патријаршији правдао да трпи велики притисак од ове двојице да га не потпише. Мислим да су га читали и поједини министри међу којима и Владимир Лепосавић, који је радио на његовом усаглашавању - казао је Кнежевић, позивајући Абазовића и Бечића да потврде да ли су упознати са садржајем споразума.

Кнежевић је овим питањем сугерисао да су Бечић и Абазовић заправо против решења из предложеног акта и да притиском на Кривокапића одлажу и опструишу његово коначно закључивање.

Zdravko Krivokapić
Здравко Кривокапић / Извор: Профимедиа

У Демократској Црној Гори одговарају да Бечић, као ни било који други функционер Демократа није видео ни слово овог уговора, нити било коју његову верзију, радну или финалну.

- Сви који мисле супротно од политичких субјеката који поштују изборну вољу грађана могу то да формализују. Свако ко сматра да ова Влада нема легитимитет, може то и да тестира - казао је први човек ове странке и председник Скупштине Алекса Бечић.

У црногорској јавности често се указује и на утицај мање групе свештеника Митрополије, ослоњене на поједине бизнисмене и политичаре, који заједно врше притисак на премијера како би уговор био уподобљен њиховом концепту односа државе и Цркве. Ова група наводно утиче и на ставове премијера Кривокапића, а тиме компромитује и новог митрополита.

Познаваоци црквено-политичких прилика у Црној Гори сукоб ових струја виде и у дилеми око места потписивања овог акта, као и избору овлашћених потписника. Постоји став да би параф на овај у име Цркве требало да стави, не патријарх Порфирије, него нови митрополит Јоаникије, и не у Београду, већ у Подгорици или на Цетињу. Исход ове дилеме, коју тенденциозно подгревају тзв. националистички кругови у Црној Гори, требало би да покаже актере чији је утицај био највећи на закључење и садржај овог акта.

ПОСЛЕДЊА ШАНСА

Премијер Кривокапић још има шансе да ублажи проблем који је направио - да оде у Патријаршију у Београд и потпише Темељни уговор - позива лидер НСД Андрија Мандић. - Он није ушао у политику као стручњак за економију или право, нити као искусан политичар. Он је доведен да реши конкретна питања, а једно од кључних је управо Темељни уговор са СПЦ.