Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МИЛАНОВИЋ ПРОТИВ УЛАСКА ФИНСКЕ У НАТО: "Прогонићу као ђаво грешну душу сваког посланика који буде био за"

22.05.2022. 18:45
Пише:
Србија Данас/Блиц
Zoran Milanović, Andrej Plenković
Зоран Милановић, Андреј Пленковић / Извор: Профимедиа/илустрација

Зоран Милановић је решио да се преко НАТО-а бори за права Хрвата у Босни и Херцеговини.

Дан након што је, према изворима, Турска на састанку амбасадора НАТО-а блокирала обраду захтева Финске и Шведске за придруживање војном савезу, кијевски медији су писали да би иста рампа могла да уследи и из Загреба.

ОТКРИВЕНИ ДЕТАЉИ САСТАНКА: У наредним недељама "мапа пута" за БиХ

ОТКРИВЕНИ ДЕТАЉИ САСТАНКА: У наредним недељама "мапа пута" за БиХ

МЕСИЋ ШОКИРАО ГОВОРОМ НА ДАН МЛАДОСТИ: "Они који су чинили злочине, побегли су главом без обзира, злато нису заборавили!"

МЕСИЋ ШОКИРАО ГОВОРОМ НА ДАН МЛАДОСТИ: "Они који су чинили злочине, побегли су главом без обзира, злато нису заборавили!"

САЧЕКАО ЈЕ ЈЕЛЕНУ ПРЕД КУЋОМ, ОДВУКАО У ПАРК, ПА УБИО! Детаљи злочина шокирали све

САЧЕКАО ЈЕ ЈЕЛЕНУ ПРЕД КУЋОМ, ОДВУКАО У ПАРК, ПА УБИО! Детаљи злочина шокирали све

Иако је ова информација непотврђена, она није била изненађујућа за оне који недељама прате готово свакодневне монологе хрватског председника Зорана Милановића у којима прети да ће ставити вето на чланство нордијских земаља у Алијанси. Док турски лидер Реџеп Тајип Ердоган блокаду користи како би решио статус Курдистанске радничке партије (ПКК), коју Анкара сматра теротистичком групом, његов хрватски колега је решио да се преко НАТО-а бори за права Хрвата у Босни и Херцеговини.

Препуцавање које већ више од две године траје између Милановића и премијера Андреја Пленковића пренело се на светску сцену од почетка руске инвазије на Украјину. Тако је Милановић, оптужујући премијера да је "украјински агент", поручивао да Хрватска неће слати војске у Украјину, да је НАТО довољно дошао на исток где покушава да "праћкама наоружава земље против нуклеарне силе", а у Европској унији је изазвао скандал изјавама о "државном удару 2014. године".

Са друге стране, Пленковић, који Милановића назива "руским агентом", брже-боље је појурио у Кијев како би исказао недвосмислену подршку Украјини и дао је све од себе да "испегла" буру које су Милановићеве изјаве подигле код европских савезника.

А онда је почело да се говори о учлањењу Финске и Шведске НАТО-у, што је изазвало нове тензије у државном врху, а копља се ломе преко Хрвата у БиХ. Наиме, Милановић поручује да ће блокирати пријем Финске и Шведске у НАТО све док се не реши проблем Изборног закона у БиХ, којим би тамошњим Хрватима требало да се гарантује равноправност.

Хрватска политика у БиХ последњих година ставила је фокус борбе за равноправност на покушаје измене Изборног закона којим би се гарантовало да тамошњи Хрвати добију легитимне представнике у државним телима. Милановић је то питање поставио као свој приоритет, чак и "испред сукоба у Украјини", а потенцијално проширење НАТО-а дочекао је као згодну прилику да проблематику подигне на међународни ниво.

"Ко не блокира тај је издајица"

Још крајем априла, када је постало јасно да ће Финска врло брзо затражити пријем у Алијансу, Милановић је рекао да хрватски парламент не сме да ратификује "било чије чланство".

- Ићи корак даље и у то увлачити Финску, која је 50 километара од Санкт Петерсбурга. Мислим да је то опасно шарлатанство. Међутим, не можемо рећи не. Нама је Финска важнија од Хрватске и Хрвата у БиХ, јел? - упитао је Милановић и додао:

- Што се мене тиче, нек уђу у НАТО, нек пикају бесног медведа пенкалом у око. Али док се не реши питање Изборног закона, док Бакир Изетбеговић не буде натеран да промени Изборни закон, сабор не сме ратификовати ничији приступ у НАТО - рекао је шеф хрватске државе.

Он је то назвао "историјским сребрним метком".

- Мени је жао што се то слама на узорној држави као што је Финска, волео бих да они нас подрже у нашим проблемима - рекао је Милановић.

Противљење Милановића пријему Финске, а потом и Шведске, у НАТО кулминирало је у уторак 3. маја његовом најавом да ће лично да уложи вето на такву одлуку. Он је у више наврата позвао Хрватски сабор да не гласа за чланство када нордијске земље то службено затраже.

Обећао је да ће као ђавао грешну душу прогонити сваког посланика који буде био за, као и да ће оне који не блокирају прогласити издајицама.

И даље му је, истакао је ове недеље, важнија "заноктица Хрвата у БиХ него цела руско-финска граница", а ако "Хрватској због тога прети недобијање Шенгена", истиче да се без тога може живети. Одговорност за положај Хрвата у БиХ и ситуацију у вези са изборном реформом, Милановић је поново приписао Пленковићу и упитао га "зашто лаже народ у тој земљи".

- Пленковић је премијер мале државе, допушта да је развлаче као блудницу по путу - рекао је.

Пленковић је био уздржан све до четвртка, када је рекоа да "Милановић или има радни задатак, или је корисна будала која ради у корист Русије".

- Имате изворну тезу против ширења НАТО-а. Она долази у тренутку када је Русија направила бруталну војну агресију на Украјину и тиме срушила темеље безбедносне архитектуре у Европи. Цео западни свет се солидарисао са Украјином - рекао је Пленковић.

Милановић му је одговорио "романом" на Фејсбуку и оценио да се Пленковић "уплашио за своје бриселске снове".

- Пожалио се данас Пленковић, ваљда сав уплашен за судбину својих мокрих бриселских снова и жеља, да га партнери из НАТО-а гледају "чудно". Због тога што хрватски председник, замислите, брани интересе Хрватске. Тај вечни дипломата и аспирант на бриселске фотеље требао би да зна, након толико година повлачења по европским ходницима, како НАТО нема један пар очију, којих се он панично боји, већ НАТО чини 30 чланица, то је 30 пари очију међу којима су и хрватске - написао је хрватски председник.

"Вето иде у ова смера"

Милановићево противљење чланству Финске и Шведске стигло је и до скандинавских земаља. Фински министар спољних послова поручио је кратко да је "шокиран" Милановићевим изјавама, на шта му је он у свом стилу одговорио да су и они (Хрвати) у шоку што "вас годинама боли нека ствар за нас".

Реакција из шведске била је мање званична, али више претећа.

- Шведска и Финска уплаћују милијарде у буџет ЕУ и Хрватска из њега прима милијарде. Исто важи и за NextGenerationEU, као и друге фондове. Само желим да вас подсетим, господине председниче Милановићу, да вета иду у оба смјера - написао је на Твитеру шведски европарламентарац Чарли Вејмерс.

Милановић је одговорио бурно, називајући Вејмерса "затуацаним исламофобом" и фашистом" и поручио му да "може да носи те прљаве паре".

- То је фашиста, задњи олош, нека носи те прљаве новце. Он ће да прети Хрватској - рекао је.

Додао је да је Турска та која се слуша и да Хрватске нема јер је, како је навео, представљају "бедне бубе". Оценио је да је Хрватска у ситуацији у каквој никада није била и да би амбасадор Хрватске у НАТО по свему требало да буде неутралан по питању чланства Шведске и Финске.

- Не буде ли, ок, нећу га ја прогањати. Он иде у пензију, али он има супругу која је исто амбасадор, а која је млађа од мене. Не сме се никоме замерити. Шта ће направити Марио Нобило? Нешто ће направити. То ће свакако доћи у парламент - казао је Милановић.