Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БИХ БИРА ЛОКАЛНУ ВЛАСТ У НЕДЕЉУ: Неизвесни избори у знаку короне

14.11.2020. 08:10
Пише:
Танјуг
izbori u Bosni
избори у Босни / Извор: Профимедиа/илустрација

У недељу се одржавају девети послератни избори у БиХ

Локални избори у БиХ, на којима ће бити бирана власт у општинама и градовима за идуће четири године, одржаће се у недељу, изузев у Мостару, гдје ће се бирачи опредељивати 20. децембра.

"МОЖДА МИСЛИ И ДА ЈЕ ЗЕМЉА РАВНА ПЛОЧА" Медојевић брутално одговорио Кривокапићу

"МОЖДА МИСЛИ И ДА ЈЕ ЗЕМЉА РАВНА ПЛОЧА" Медојевић брутално одговорио Кривокапићу

УПРКОС ПОЛИЦИЈСКОМ ЧАСУ! У Будви 1.900 туриста у новембру, највише НАШИХ ДРЖАВЉАНА

УПРКОС ПОЛИЦИЈСКОМ ЧАСУ! У Будви 1.900 туриста у новембру, највише НАШИХ ДРЖАВЉАНА

МИЛО ПОТПУНО ИЗГУБИО КОМПАС! Ђукановић све луђи и опаснији - УКИДА СЛАВЕ У ЦРНОЈ ГОРИ?!

МИЛО ПОТПУНО ИЗГУБИО КОМПАС! Ђукановић све луђи и опаснији - УКИДА СЛАВЕ У ЦРНОЈ ГОРИ?!

Из Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ кажу да је оверено укупно 30.809 кандидата, од чега 425 за начелнике/градоначелнике, 30.188 за општинска већа односно скупштине општина или градска већа односно скупштине градова и Скупштину Брчко дистрикта те 196 кандидата представника националних мањина.

Грађани с правом гласа изабраће 64 општинска већа у ФБиХ, 56 скупштина општина у Српској, 120 начелника општина и 22 градоначелника у БиХ, 14 градских већа у ФБиХ, седам скупштина градова у Републици Српској те Скупштину Брчко дистрикта. 

Укупно се бирају чак 3.142 већника односно одборника. Загарантована места за припаднике националних мањина предвиђена су у 21 општини за 23 кандидата.

Први пут на локалним изборима у БиХ, градоначелник града Источно Сарајево бира се непосредно, у складу са изменама Изборног закона Републике Српске.

У девет општина за наклоност бирача бориће се само по један кандидат. Бирачка места биће отворена од седам до 19 часова. Уз показивање једног од важећих  идентификационих докумената, бирач добија комбинацију гласачких листића која му припада и остварује право на гласање. 

У закључени централни бирачки списак уписано је укупно 3.283.380 бирача, од чега 3.141.257 редовних.

Број бирача са статусом расељене особе који гласају у одсуству је 7.925, а број бирача са статусом расељене особе који гласају лично је 14.059.

У дипломатско-конзуларним представништвима БиХ моћи ће да се изјасни 704, а путем поште 102.377 бирача.

Притом, 17.058 бирача је уписано да гласа путем мобилног тима (у питању су редовни мобилни, а не посебни ковид-19 тимови).

- Укупно у БиХ је формирано 5.759 бирачких места, укључујући и 388 мобилних тимова (то су редовни мобилни тимови, а не они посебни ковид-19 мобилни тимови) - саопштено је из ЦИК-а БиХ.

Из ЦИК-а истичу да ће по једно бирачко место бити отворено у Амбасади БиХ у Бечу, Почасном конзулату БиХ у Грацу, Генералном конзулату БиХ у Штутгарту, Генералном конзулату БиХ у Минхену, Амбасади БиХ у Ослу, Амбасади БиХ у Београду и Генералном конзулату БиХ у Чикагу.

НА ИЗБОРИМА УЧЕСТВУЈУ 543 ПОЛИТИЧКА СУБЈЕКТА И ТО:
Политичке странке 129
Независни кандидати 262
Коалиције 72
Листе независних кандидата 9
Независни кандидати за националне мањине 71
 
НА ЛОКАЛНИМ ИЗБОРИМА 2020. ГОДИНЕ СЕ БИРА
120 начелника општина у БиХ
64 општинска вијећа у ФБиХ
56 скупштина општина у Српској
22 градоначелника у БиХ
14 градских вијећа у ФБиХ
7 скупштина градова у Српској 
1 Скупштина Брчко дистрикта 

Данас почиње изборна тишина

Председник ЦИК-а Жељко Бакалар подсјетио је да изборна тишина у БиХ почиње данас (субота) у седам часова и трајаће до недеље, 15. новембра, до 19 часова.

Бакалар је навео да је Изборним законом прописано да у току 24 часа пре отварања бирачких места на територији БиХ неће бити никаквог медијског извештавања или било какве активности која се односи на политичку изборну кампању те да период изборне тишине траје до затварања бирачких места.

Због кршења изборне тишине, каже Бакалар, изрицаће се новчане казне које износе од 1.000 до 10.000 КМ за странку, од 1.000 до 5.000 КМ за кандидата, а приговор се подноси у року од 24 часа од тренутка учињене повреде.

Председник ЦИК-а рекао је да ће лица која су ковид позитивна, као и лица која се налазе у изолацији уз доказ о изреченој изолацији гласати путем ковид тимова, којих је до сада формирано 129.

ЦИК је, закључно са четвртком, акредитовао 109 међународних посматрача, 120 посматрача политичких субјеката и 3.824 посматрача удружења грађана.

Бакалар је, због тренутне епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона, позвао све који ће учествовати у изборном процесу да се придржавају прописаних епидемиолошких мера, а то је одржавање физичке дистанце од минимално 1,5 метара.

- Сви председници бирачких одбора и њихови заменици током рада на бирачком месту дужни су да се придржавају општих мера здравствене заштите, укључујући темељно и редовно прање руку, дезинфекцију, ношење маске, правилно кориштење и одлагање марамице приликом кихања или кашљања - појаснио је Бакалар и додао да се редовно морају чистити и гласачке кабине, као и проветравати просторије.

Он је рекао да су у свим изборним јединицама обезбеђени заштитна опрема и дезинфекциона средства за биралишта, осим у изборним јединицама Крешево и Хан Пијесак.

Резидентни координатор УН-а у БиХ Ингрид Мекдоналд и шеф Канцеларије Светске здравствене организације у БиХ Виктор Олшавски апеловали су да релевантне институције и органи власти обезбеде поштовање епидемиолошких мера. И Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство РС, позвао је грађане да се на дан избора придржавају епидемиолошких мера да би се могућности заразе свеле на минимум. 

Дирекција за координацију полицијских тела БиХ наводи да је предузела све неопходне мере и активности на плану осигурања спровођења избора.