Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"У НОРМАЛНОЈ ДРЖАВИ НЕРМИН БИ ОДАВНО БИО ИЗА РЕШЕТАКА, НИЗАМУ УБИО СИСТЕМ" Зашто није било реакције на пријаве насиља, грађани Сарајева на улицама

12.08.2023. 07:36
Nizama Hećimović
Низама Хећимовић / Извор: Фото: Друштвене мреже

Изјаве босанских званичника указују на системски проблем у заштити злостављаних жена.

Нермин Сулејмановић је јуче најпре брутално претукао, а онда хицем у главу убио своју невенчану супругу Низаму Хећимовић. Њихову ћерку, која је била са њима у тренуцима ужаса, убица је оставио у локви крви и отишао.

"У НОВЕМБРУ ЈОЈ ЈЕ ПРВИ РОЂЕНДАН" Девојчица гледала како јој мајка умире, а пријатељ монструма из Градачца открио нове детаље

"У НОВЕМБРУ ЈОЈ ЈЕ ПРВИ РОЂЕНДАН" Девојчица гледала како јој мајка умире, а пријатељ монструма из Градачца открио нове детаље

НОВИ, ГНУСНИ ДЕТАЉИ МАСАКРА У ГРАДАЧЦУ Несрећна жена се крила код тетке, а убица је ОТЕО, тукао па пресудио метком у главу

НОВИ, ГНУСНИ ДЕТАЉИ МАСАКРА У ГРАДАЧЦУ Несрећна жена се крила код тетке, а убица је ОТЕО, тукао па пресудио метком у главу

ПОЧЕЛО ЈЕ Клинци "за лајк" на мрежама објављују снимак масакра у Градачцу: Све њих у затвор, то су потенцијалне убице

ПОЧЕЛО ЈЕ Клинци "за лајк" на мрежама објављују снимак масакра у Градачцу: Све њих у затвор, то су потенцијалне убице

Низама, чије је убиство крвник емитовао на Инстаграму, неколико пута је пријављивала Нермина за насиље, последњи пут пре три дана. Убица је некако сазнао за пријаву, што је Низаму коштало живота. Систем који је требало да је заштити, послао јој је џелата на врата.

Злочин у Градачцу који је данас потресао регион, био је, чини се, епилог тортуре коју је Низама, судећи по пријавама полицији, проживљавала дуже време.

Оно што је све запањило било је бруталност убице који је жену крвнички претукао, а онда је, крваву и обневиделу од удараца, терао да му каже зашто га је пријавила полицији.

- Бојала сам се за себе и дијете - једва је изговорила Низама која само који минут касније бива хладнокрвно ликвидирана једним хицем у чело.

Нермин је потом побегао, а за време бекства оглашавао се на друштвеним мрежама, где је наводио да га је "пријавила због пар шамара".

Nizama Hećimović
Низама Хећимовић / Извор: Фото: Друштвене мреже

Према најновијим информацијама које су објавили медији, Низама је са дететом побегла код тетке, где ју је разјарени убица, када је сазнао да га је пријавила, нашао, а потом отео и одвео у викендицу где ју је претукао и убио.

Убиство жене за коју се знало да је угрожена изазвало је револт и протесте. Већи број грађана окупио се јуче у Сарајеву, а протест је организовала Фондација "ЦУРЕ".

Из Фондације су позвали на окупљање, најоштрије осуђујући било који облик насиља над женама. Окупљени су позвали Тужилаштво Тузланског кантона да истражи и обавести јавност о томе како је дошло до цурења информација и како је починитељ сазнао за пријаву.

- Зашто није било одговарајуће реакције на пријаву, посебно с обзиром на криминалну прошлост починитеља? Ко су одговорни за пропусте у заштити жртве - питају се из Фондације.

Мирза Даутбеговић, новинар портала Bosnainfo.ba, истиче да је сирота Низама Хећимовић дуго трпела насиље.

- Када се коначно охрабрила и назвала полицију, направила је грешку која ће је коштати живота. Уместо да полиција, како би то требало изгледати у нормалним државама, заштити Низаму и њено дете, десило се нешто потпуно супротно - пише Даутбеговић на порталу Bosnainfo.ba.

Даутбеговић подсећа да је Сулејмановић више пута привођен ради тучњава и насилничког понашања, а да је на друштвеним мрежама објављивао и своје слике на којима се види како га полиција води с лисицама.

- У нормалној држави, Нермин би одавно био иза решетака, али Босна и Херцеговина није нормална држава, свидело се то неком или не. Не, овде већ одавно много тога није нормално. Низами Хећимовић је пресудио Нермин Сулејмановић, а убио ју је систем - пише Даутбеговић.

Nermin Sulejmanović
Нермин Сулејмановић / Извор: Facebook

У међувремену, изјаве босанских званичника указују на системски проблем у заштити злостављаних жена: од њих се не само очекује да пријаве силеџије, већ и да, док се случај процесуира, храбро трпе евентуалне нове претње и нова злостављања.

Уколико притом поклекну пред претњама пријављених мужева и партнера, те одустану од сведочења, случај се не истражује даље и моментално завршава у фиоци.

Тужилаштво тузланског кантона тврди да је Низама пријављивала Нермина за насиље, а потом из страха повлачила пријаве. Током званичног обраћања јавности, портпарол ове правосудне институције Адмир Арнаутовић казао је да је Сулејмановић одраније био познат и полицији и тужилаштву.

- Ради се о особи која је више пута била осуђивана за различита кривична дела. Осуђиван је пре 15-так година за покушај убиства. Има неколико пресуда за насилничка понашања и угрожавање сигурности - рекао је Арнаутовић.

Он је потврдио и да је Сулејмановић имао пријаве за насиље у породици.

- Има тих пријава. Међутим, оно што морамо рећи, јесте да су се увек користиле благодети закона, односно одустајало се од сведочења везано за кривично дело насиље у породици - рекао је Арнаутовић.

На питање новинара да ли је тачно да је Сулејмановић у четвртак полицији пријављен због насиља у породици, Арнаутовић је рекао:

- Није јуче, али је пријава била упућена пре три или четири дана. И када смо кренули у документовање тог догађаја, коришћене су благодети закона, односно могућност несведочења, тако да се одустало од саме кривичне пријаве за насиље у породици.

О пријавама које су стизале за насиље говорио је и министар унутрашњих послова Тузланског кантона Хајрудин Механовић који је рекао да је породично насиље задњи пут документовано пре месец дана у ПС Градачац.

- Тада није наложена мера забране приступа породици јер је жена бојећи за себе, повукла изјаву на суду и суд није просудио да јој је живот угрожен па није одредио мере. То је системска грешка коју неко мора отклонити. Често полицију питају, да кажем жаргонски, зашто сте лице тог калибра држали на улици? Је ли га полиција незаконито требала држати у затвору? Зна се ко пријављује, ко процесуира и ко осуђује. Данашњим ливе преносом добили смо потенцијално Бог зна колико сличних ликова који су жељни пет минута славе и спремни ризиковати своје и туђе живота. То треба бити државним прописима регулисано - рекао је Механовић.

Медији су синоћ објавили решење Општинског суда у Градачцу којим се одбија предлог МУП-а да се Нермину Сулејмановићу забрани приближавање жртви. Четири дана касније Нермин Сулејмановић је убио своју супругу Низаму Хећимовић.

Како преноси портал Istraga.ba, Министарство унутрањих послова Тузланског кантона, Полицијска управа Градачац, поднела је захтев да се Нермину Сулејмановићу изрекне заштитна мера забране узнемиравања и ухођења особе изложене насиљу и заштитна мера забрана приближавања жртви насиља. Суд је то одбио.