Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БИВИШИ ВЛАСНИК АГРОКОРА ОСНИВА СТРАНКУ: "Пленковића треба помести"

22.11.2023. 12:15
Пише:
Federalna.ba
Ivica Todorić
Ивица Тодорић / Извор: Профимедиа

Тодорић је оптужен за проневере у хрватском привредном гиганту "Агрокор"

Моја држава ме напала. Пленковић је по налогу Брисела дошао да узме Агрокор и преда га Русима. Њему је само стало до власти и моћи и ово је сто посто његов политички крај, каже у интервјуу за Мрежу Ивица Тодорић, некада најбогатији човек региона.

НОВИ ДЕТАЉИ ДИПЛОМАТСКОГ СКАНДАЛА! Хрвоје Шнајдер врбовао политичаре и чланове НВО у СрбијиÅ¡pijun

НОВИ ДЕТАЉИ ДИПЛОМАТСКОГ СКАНДАЛА! Хрвоје Шнајдер врбовао политичаре и чланове НВО у Србији

"МОРА ДА НАПУСТИ ТЕРИТОРИЈУ" Хрватска протерује српског дипломату - проглашен персоном нон гратаSrbija, Hrvatska

"МОРА ДА НАПУСТИ ТЕРИТОРИЈУ" Хрватска протерује српског дипломату - проглашен персоном нон грата

ХРВАТСКИ ДИПЛОМАТА ПРОТЕРАН ЗБОГ ШПИЈУНАЖЕ! Загреб одбацује оптужбеHrvatska, Srbija

ХРВАТСКИ ДИПЛОМАТА ПРОТЕРАН ЗБОГ ШПИЈУНАЖЕ! Загреб одбацује оптужбе

Оснива странку и тврди да ће сам побиједити ХДЗ на следећим изборима, у арбитражном поступку тешком близу 7 милијарди еура нема нагодбе, своју државу неће завити у црно, али хоће политичаре који су способни само да штите националне издајнике, злочинце, криминал и корупцију.

У интервјуу који следи сазнат ћете и зашто би волио бити премијер БиХ, шта мисли о странкама и политичарима данашњице, кога треба метлом помести, хоће ли опет изградити царство.

Зашто се рушио Агрокор

На почетку разговора одговорио је на питање зашто се рушио Агрокор:

- Кад су се мени догодили ти проблеми око Агрокора, нисам био свјестан о чему се ради. Руски амбасадор се јавио, он је уствари почео те медијске нападе. Ја сам то сматрао безначајним. Како се развијао тај процес напада на мене и моју компанију – ишли су у два смјера – одједанпут су рекли Ивица Тодорић је криминалац и лопов, а с друге стране Агрокор је у проблемима. Сазнао сам касније да Агрокор напада властита држава кад ми је дошла тадашња потпредседница владе Мартина Далић у мој уред и рекла  – Тодорићу, ти требаш преписати своју имовину без накнаде у једном бироу код једног нотара. Мичи се из компаније. Знао сам да иза тога стоји премијер.

Према његовим речима, Андреј Пленковић је из Брисела добио налог и "практички је он све то водио".

- Послан је овдје да би извршио одређене ствари које су биле интересантне за Брисел. Они су хтјели дати већи друштвено-политички утјецај руском капиталу у земљама Западног Балкана - казао је Тодорић, наводећи да за то има и доказе.

Agrokor
Агрокор / Извор: Србија Данас

- Они су мене уцијенили, да ја код неког приватног нотара предам своје приватно власништво, ја сам то одбио. Ја сам њих кривично пријавио. Видим да је мафија – они мени желе приватно узети фирму. И када сам одбио они су направили једну групу људи која је ваниституционална, писали су закон,  Пленковић је својим ауторитетом уз подршку Брисела и осталих то прогурао на Влади и Сабору - објашњава он.

Тодорић је додао да су му на основу тог закона узели компанију.

- Ја сам стварно оштећен, неко мора платити штету. Сматрам да то није било по закону и покренуо сам процес наплате штете коју су ми направили - каже Тодорић.

Он истиче да је, како каже, био највећи пословни човек од Пољске до Грчке, те да је располагао огромним средствима, стварао огромне вредности и ниједну није 'преселио себи у џеп'.

- Од свега тога имам пет милиона еура. Да би они успјели и да би имали доказе, они су мене оптужили, мислили су да ће наћи ко зна шта, некакве двије милијарде на неким отоцима. Свашта су о мени причали, а уствари нису нашли ништа. Био сам специфичан подузетник, улагао сам у региону, само сам давао, нисам извлачио из компанија. Поносан сам на оно што смо радили, направили смо конкурентне компаније - категоричан је Тодорић.

Тодорић је нагласио да му је коначни циљ да се дође, како је навео, до праве истине и да они који су одговорни сносе одговорност.

- Сад је то на страним судовима, видјет ће се је ли Агрокор био у проблемима и јесам ли ја криминалац. Све им се руши као кула од карата - казао је он.

Арбитража

Осврнуо се и на очекивања од арбитражног поступка:

- То иде на стол најкомпетентнијим људима данас на свијету. Тешко је казати какву ће они одлуку донијети. Седам година радим на том предмету. Сто посто сам сигуран сам да ћу то добити. Онда иза тога се тражи одређена накнада. Нисмо израчунали још колика - појаснио је.

Наглашава да је Пленковићу важно да остане на власти, и моћ.

- Јер онда може све ставити под тепих, утјецати на медије… Њему није важна истина. Он је овдје 'усосио' државу сто посто, ако сам ја у праву - наводи Тодорић.

Он је додао како не жели "никакве нагодбе, него да се сазна истина и ко је крив'.

- Ивица Тодорић никад неће своју државу завити у црно, нема шансе.  Ако сам ја у праву, бит ће одређене посљедице у обавези која буде према мени. Знат ћу паметно поступити, не само у интересу Хрватске и буџета, него и Словеније, Босне и Херцеговине и Србије, гдје год су моје компаније.

Шта је остало од Агрокора

- Чињеница је да је Агрокор имао промет око седам милијарди кад сам одлазио, а сад има пет. Једну катастрофу су направили. Данас би имали 15, могли смо држави давати више бесповратних средстава годишње него Брисел“, оценио је.

Каже да пословни људи имају проблем јер политика управља државом.

Због чега улази у политику

Пленковић је изгубљен човек, направио је толике драматичне противзаконите ствари да он никако у будућности не може остати некакав политичар, констатовао је Тодорић. Сматра и како је садашња власт у Хрватској злоупотријебила свој положај и довела њене грађане на дно.

Andrej Plenković
Андреј Пленковић / Извор: Профимедиа

- Уништио је животни стандард. Штите националне издајице, злочинце, криминал, корупцију. Желим друкчију Хрватску. Оснивам странку за једно мјесец дана отприлике. Све ћу урадити у складу са закону, али врло необично. Моје дјеловање неће бити на начин како се сад ово ради. Сигуран сам да ћу успјети. Имам знање и вјештине“.

Поручио је и како ће он сам победити ХДЗ. „Ја сам популарнији од њих“, додаје Тодорић.

Однос према БиХ

На питање какав ће бити његов однос према БиХ, ако победи на изборима, одговара:

- Ово што се данас дешава, међунационални сукоби, то је огромна штета, дубоко сам увјерен да БиХ има великих шанси за развој. Сваки народ има интересе у таквој држави да живи. Ја ћу отићи код свакога - премијера, предсједника - сјести, покушат ћу им отворити очи колике су прилике. Јако бих волио бити премијер БиХ. Тамо имате више политички него економски живот за грађане - рекао је Тодорић.

За крај је прокоментирао и наредну суперизборну годину у Хрватској.

„То је политички крај Пленковићу. Треба их метлом почистити, треба створити одговорност према владавини права, закону, грађанима“, закључио је Тодорић.