Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БОШЊАЧКЕ ПОЛИТИЧАРЕ ОБУЗЕЛА ХИСТЕРИЈА ПРОТИВ СРБА И ДОДИКА! Хоће да укину име Републике Српске, ГАЗЕ Дејтон, Устав и ПРАВО! Има ли КРАЈА ПРИТИСЦИМА?

14.02.2024. 13:47
Пише:
Србија Данас/М.Б.
dodik
додик / Извор: Фото: Профимедиа

У притисцима из Сарајева предњачи странка Бакира Изетбеговића.

Република Српска са својим симболима и идентитетом од настанка па до данашњег дана представља трн у оку бошњачким националистичким круговима који не презају од различитих метода у њеном сузбијању и поништавању. 

МАЂАРИ ОПЕТ УЗ СРБЕ! Сијарто одбрусио Бриселу: "Ми смо против санкција Додику, Срби су ПОНОСНА НАЦИЈА"dodik

МАЂАРИ ОПЕТ УЗ СРБЕ! Сијарто одбрусио Бриселу: "Ми смо против санкција Додику, Срби су ПОНОСНА НАЦИЈА"

ЈЕЗИВА МАНИФЕСТАЦИЈА У ХРВАТСКОЈ: Спалили лутке са ликом Вучића и Путина (ФОТО)sd

ЈЕЗИВА МАНИФЕСТАЦИЈА У ХРВАТСКОЈ: Спалили лутке са ликом Вучића и Путина (ФОТО)

ДОДИК ПОСЛАО СНАЖНУ ПОРУКУ: "БиХ не препознајемо као нашу - алтернатива је САМОСТАЛНА ДРЖАВА!" Milorad Dodik

ДОДИК ПОСЛАО СНАЖНУ ПОРУКУ: "БиХ не препознајемо као нашу - алтернатива је САМОСТАЛНА ДРЖАВА!"

Осим Дана Републике Српске, њене заставе и институција, смета им и само име које је по њиховим наводима дискриминаторно. Та апсурдна теза показује потпуно пренебрегавање чињенице да су колективна права Бошњака и Хрвата у РС на веома високом нивоу и да њихови представници чак имају право вета у "Већу народа Републике Српске" ако сматрају да им је национални интерес угрожен неким законодавним решењем.

Са друге стране српски народ у Федерацији БиХ је потпуно обесправљен, нема решено питање имовине, као ни бројна друга, због чега се врло ретко враћа у домове из којих је протеран у рату 90-их година. 

Но, изгледа да то није важно за представнике партије Бакира Изетбеговића (СДА) који не посустају у истицању својих анти-српских осећања. Њихове изјаве постају све радикалније у светлу недавног споразума "Тројке" са Додиком и Човићем о извесним системским реформама у БиХ, који се, истина, налази на стакленим ногама.

ПОСТИГНУТ ВЕЛИКИ ДОГОВОР ЛИДЕРА! Босна и Херцеговина пред ОЗБИЉНИМ реформама: РЕШЕН И ПРОБЛЕМ УСТАВНОГ СУДА?! Бакир се опет БУНИdodik

ПОСТИГНУТ ВЕЛИКИ ДОГОВОР ЛИДЕРА! Босна и Херцеговина пред ОЗБИЉНИМ реформама: РЕШЕН И ПРОБЛЕМ УСТАВНОГ СУДА?! Бакир се опет БУНИ

Тако Потпредседник Федерације БиХ Рефик Лендо (СДА) данас изјављује  да ће отворити питање назива Републике Српске, ако председник Републике Милорад Додик отвори питање Уставног суда БиХ.

- То је једна уставна категорија. Оно што је Дејтоном прописано, све док Парламентарна скупштина и грађани БиХ се не договоре то не може проћи парцијално да се решава - рекао је Лендо у интервјуу за Федералну ТВ.

Да Лендо не одступа од званичних ставова најјаче бошњачке странаке говори и чињеница да су из СДА својевремено покренули иницијативу за промену имена Српске.

Тадашњи члан Председништва БиХ и високи функционер Изетбеговићеве странке - Шефик Џаферовић овако је бранио иницијативу: 

Šefik Džaferović
Шефик Џаферовић / Извор: Профимедиа

Зар је за вас повреда Дејтона уколико неко слободно размишља како би ствари у БиХ требало да изгледају и уколико нуди један Дејтоном прописани правни пут да се дође до тог решења. Зар је повреда Дејтона уколико СДА каже ми мислимо да је име РС дискриминирајуће и ми ћемо поднети Уставном суду апелацију да то процени. 

Кроз ову изјаву провејава потпуно нетачно интерпретирање Устава БиХ, који је део Дејтонског споразума и у коме се јасно наводи да је Република Српска са тим именом један од ентитета БиХ. 

Ипак, не треба чудити нападачки однос према слову Дејтона, јер су га бошњачки кругови одавно погазили кроз сарадњу са Високим представником у докидању надлежности Републике Српске. 

Осим тога Уставни суд на који се, кад им то одговара, позивају бошњачки прваци, институција је са минималним интегритетом у Босни и Херцеговини. Пре свега је тако због страних судија, од којих је један Албанац, и које заједно са бошњачким члановима суда могу да доносе потпуно арбитрарне одлуке које одударају од онога што је "изворни Дејтон". 

Одговор Бањалуке на овакве притиске из бошњачких кругова постаје све јачи у чему су власти и комплетна друштвена елита показале озбиљну истрајност и одлучност. У томе не заостаје ни Жељка Цвијановић српски члан Председништва, која је жестоко реаговала на данашњу изјаву Рефика Ленда.

sd
сд / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Jutarnji лист

Она је навела како је поређење имена РС са Уставним судом спорно по више основа.

- Између осталог, и по томе што је за стране судије предвиђено да након пет година могу бити замењени домаћим судијама, а питање назива Републике Српске нигде није у Дејтонском споразуму или његовом Анексу четири, који је Устав БиХ, доведено у питање или везано за неки рок - подсетила је Цвијановић.

(Србија Данас/М.Б.)