Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БРУТАЛНО ПРЕБИО ТАКСИСТУ, ОВАЈ ИЗВАДИО ПИШТОЉ! Син запосленог у Министарству ипак не иде у затвор (ВИДЕО)

20.12.2021. 18:45
Пише:
Србија Данас/Јутарњи.хр
Zagreb tuča
Загреб туча / Извор: Фото: Facebook/Printscreen

Таксиста је у једном тренутку напада извадио пиштољ, а чак му је и осуђени Анте Б. захвалио што није пуцао у њега.

Због дивљачког премлаћивања загребачког таксисте пре две и по године на улици, а што је мобитлним телефоном забележио пролазник па је узнемирујући видео снимак постао виралан, на Општинском кривичном суду у Загребу Анте Б. (25) осуђен је неправоснажно на 10 месеци затвора. Али, иза решетака неће јер му је затвор замењен радом за опште добро па ће тако морати да одради, у случају правоснажности пресуде, 600 сати добровољног рада. Као отежавајућу околност суд му је узео у обзир начин почињења дела који је код тешких повреда, каже суткиња, увек бруталан.

ДОКТОР УПОЗОРАВА: Ово морате да знате ако пијете антибиотике!

ДОКТОР УПОЗОРАВА: Ово морате да знате ако пијете антибиотике!

СТРАВИЧНА НЕСРЕЋА У ТЕРМОЕЛЕКТРАНИ: Радник задобио језиве повреде - ампутирана му рука

СТРАВИЧНА НЕСРЕЋА У ТЕРМОЕЛЕКТРАНИ: Радник задобио језиве повреде - ампутирана му рука

"ГЛЕДАЋЕМО ХОРОР У ЦРНОЈ ГОРИ" Медојевић послао озбиљно упозорење

"ГЛЕДАЋЕМО ХОРОР У ЦРНОЈ ГОРИ" Медојевић послао озбиљно упозорење

- Није било речи о једном ударцу који је задао оштећеном већ о низу удараца те је устрајао на ударању којом приликом је показао упорност и криминалну вољу. Суд није могао да изостави ни целокупни контекст догађаја јер је оштећени у једном тренутку извадио пиштољ и запретио оружјем. Такав начин самообране је претеран за уређено друштво у којем живимо. Нисмо на дивљем западу, оштећени је могао да зове полицију и потражи помоћ. Као олакшавајуће околности, пак, приликом одмеравања казне узето је у обзир окривљениково признање дела, младост, ранија неосуђиваност као и чињеница да је био пијан. На младе људе може се утицати мером рада за опште добро - образложила је кратко своју одлуку суткиња.

Признао кривицу

У својој одбрани прошле недеље Анте Б., иначе син начелника службе у једном Министарству, је признао кривицу, изразио кајање и жаљење па се извинио таксисти Владимиру К. захваливши му што му није пуцао из пиштоља у главу већ у ваздух. Таксиста је задобио подливе очију, раздеротине , прелом синуса и очне шупљине, низ крварења те прелом носа.

- Свесни сте да је то ваше поступање било крајње агресивно? Чиме то можете оправдати? - упитала је суткиња на прошлом рочишту оптуженог који је кривицу за своје непримерено понашање свалио на раније породичне (не)прилике тачније злостављање.

- Свестан сам да сам поступао агресивно, а моја породица каже и да је то можда била моја реакција на физичко злостављање којем сам сведочио у кругу породице. Сви имамо своје ожиљке и то се догодило. Не могу рећи да није. Био сам у лошој животној фази. Искрено се кајем и жао ми је. Имам намеру другачије даље да живим и пронађем нови посао након што сам претходни изгубио јер сам имао уговор на одређено који ми нису продужили - одговорио је Анте Б.

Суткињу је потом занимало да ли је био у кобно време под утицајем алкохола на шта је појаснио да је попио те вечери, али сматра да алкохол није био главни кривац за непримерено понашање.

Тужитељку је, ипак, занимало да ли се након дивљачког чина интересовао за здравље премлаћеног таксисте и да ли је пре тог инцидента покушавао да се лечи код психолога с обзиром на злостављање у породици које је навео као проблем.

"Нисам мирно спавао"

- Цело време нисам мирно спавао. И не, нисам господина покушао да контактирам како не бих испао улизица и да тиме покушавам да утичем на суд. Захваљујем му се и што није пуцао на мене. Имао је ватрено оружје и све је ескалирало кад ми га је прислонио на главу. А на снимцима се види да је пуцао у ваздух. А што се тиче породичних проблема, нисам одлазио доктору. Но, тренутно сам задовољан са собом - закључио је младић.

И док је тужилаштво у завршном говору истакнуло да је доказано да је оптужени починио кривично дело које му се ставља на терет те за њега траже годину дана затвора, оптужеников адвокат Иван Орешковић у чињенични супстрат, с обзиром на признање дела, није улазио али је подсетио на низ олакшавајућих околности које су на страни његовог брањеника.

- Напад који се догодио био је агресиван, али ту није било криминалне воље. Он је млада особа, која је у време дела имала мање од 23 године, никад није кажњаван и иза себе има историјат приликом одрастања. Саме последице напада које су настале ничим не одскачу од кривичних дела којих смо се већ нагледали на суду. Годину дана затвора колико тражи тужилаштво, је престрога казна. Ово је медијски предмет, али морамо имати објективне разлоге за казнену санкцију. Његово извињење, признање, младост... су околности ради којих му треба дати другу шансу. То је био ексцес у његовом понашању и сматрам да условна осуда може уродити плодом - рекао је Орешковић.

Кобна ноћ

Подсетимо, кобног 14. априла 2019. у зору, након провода у клубу, таксиста Владимир К. покупио је оптуженог и његове пријатеље како би их одвезао кућама, али током вожње на недужног се возача окомио сувозач који је имао више од једног промила алкохола у крви.

- Са својим пријатељима Домиником и Луцијом тог сам дана ушао у такси. Током вожње расправљао сам се с Луцијом, али нисам приметио да сам напоран као што знам бити. Возач ми је у једном трену рекао да прекинем, на шта сам му одговорио да се не меша у мој разговор с Луцијом. Стали смо на Врапчанској цести јер је очито и Луцији и возачу прекипело. Возачу сам рекао неке погрдне речи, али сматрам да нису биле тешке, након чега ми је он увредио маму. Уловио сам га притом за врат па је извадио пиштољ те ми га прислонио уз образ и рекао да ће пуцати ако не изађем. Рекао сам му нека пуца јер да није фора. Питао ме излазим ли, а када сам изашао из аута, без размишљања сам га ударио. Он је пао на под и поново је устао и пуцао из пиштоља - испричао је одмах након хапшења у тужитлаштву Анте Б.