Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

АРАПИ КУПОВАЛИ СРПСКУ ЗЕМЉУ И НЕСТАЛИ БЕЗ ТРАГА: Како је пропао највећи пројекат "зелене трансверзале" у БиХ (ФОТО/ВИДЕО)

20.02.2021. 11:28
Пише:
Србија Danas/Klix.ba
BiH
БиХ / Извор: Фото: Facebook/BurojOzone

Бурој Озоне, најављиван као највећи туристички град у Југоисточној Европи, остао је недовршен пројекат а арапски инвеститор је - нестао

Пре нешто мање од пет година политички врх БиХ присуствовао је постављању камена темељца за, како је тада наведено, највећи туристички град у Југоисточној Европи - Бурој Озоне, који је требао бити изграђен у сарајевској општини Трново.

РАЗОРНИ ЗЕМЉОТРЕС ОШТЕТИО ХИЉАДЕ КУЋА НА БАНИЈИ: Неке ће се моћи поправити, неке уништене трајно

РАЗОРНИ ЗЕМЉОТРЕС ОШТЕТИО ХИЉАДЕ КУЋА НА БАНИЈИ: Неке ће се моћи поправити, неке уништене трајно

Република Српска прешла данас 100 новозаражених: У болницама више од 400 оболелих од короне

Република Српска прешла данас 100 новозаражених: У болницама више од 400 оболелих од короне

У Хрватској скок броја заражених: Тестирано више од 5.000 људи

У Хрватској скок броја заражених: Тестирано више од 5.000 људи

Грандиозни пројект, чији је идејни творац био мистериозни бизнисмен и власник инвеститорске компаније Бурој Интернатионал Гроуп из Дубаија Исмаил Ахмед, требало је да обухвати изградњу хотела, апартмана, болнице, базена, спортских терена, шеталишта и многих других садржаја, међутим, до данас је на бјелашничком платоу изграђено свега неколико кућа, а од осталих садржаја нема ни трага.

 

Симптоматично је да је овај пројект најављен у изборној години и полагању камена темељца присуствовали су тадашњи челни људи из бх. политичког и јавног живота, међу којима се посебно истичу премијер Федерације БиХ Фадил Новалић, делегат у Дому народа Парламента БиХ Асим Сарајлић, начелник Општине Трново Ибро Берило, потпредседник Републике Српске из редова бошњачког народа Рамиз Салкић, члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић, али и многи други, попут бившег председника Хрватске Стјепана Месића.

Арапски бизнисмен Ахмед нестао без трага

Како је пропао овај фамозни пројекат, у који је инвеститор из Дубаија наводно уложио девет милиона евра и за који је тврдио да ће отворити хиљаде радних места за грађане БиХ, нико са сигурношћу не зна, а "бизнисмена" Ахмеда не нико не може питати јер му се последњих година губи сваки траг. Начелник општине Трново Ибро Берило такође нерадо коментарише ову тему, а у прошлости је био познат по оптужбама на рачун новинара да га политички провоцирају и да он с пројектом Бурој Озоне нема ништа.

Подсећања ради, важно је напоменути да је Берило приликом постављања камена темељца говорио о инвестицијама које се мере милијардама конвертибилних марака, а читав пројект назвао је "историјским догађајем".

 

"Данас је ово хисторијски догађај - присуствујемо постављању камена темељца за изградњу највећег туристичког града на простору Југоисточне Европе. Почетна инвестиција улагања је 930 милиона еура, а вриједност комплекса је 4 милијарде конвертибилних марака. Овај пројект ће спојити људе из свих крајева свијета и бит ће највећи интегрирани туристички град у БиХ који је намијењен свим грађанима и туристима из цијелога свијета", казао је тада Берило.

Фантомски арапски инвеститор оставио незавршене пројекте и у Дубаију

Тада је најављен и скори почетак градње, а све је попраћено изјавама како више ниједан становник општине Трново неће бити незапослен. Градња је, додуше, започела у поменутом року, али није далеко одмакла. Градило се темпом од две-три куће годишње, а о хотелима и базенима није било ни говора. Најављена градња жичаре, која би овај град требало да повеже с Бјелашницом, у тим је тренуцима деловала надреално.

 

Како је време одмицало, питања су се гомилала, али нико није био спреман понудити одговоре. На новинарска питања зашто је све стало тражена су оправдања у виду проблема у вези с папирологијом, администрацијом, слањем новца из Дубаија, визама за дугорочни боравак у БИХ. Ускоро је свима постало јасно да су на делу сумњиви послови, а својеврсна потврда стигла је када је откривено да је Ахмед планирао широм Дубаија изградити 10 торњева са сервисним апартманима који, између осталог, нуде послугу и фитнес центар. Овај пројект, као и многи други, никада није реализован.

У бајке о највећем европском туристичком комплексу Бурој Озоне и поруке да у Трнову ниједан човек неће бити незапослен, више не верују ни они најлаковернији, а актери ове фарсе подузимају све да се свако сећање на ову епизоду избрише и да се све "гурне под тепих". Чини се да је мало ко забринут због чињенице да је БиХ остала без пројекта вредног милијарде марака, ако је он икада и био стваран, а о преузимању одговорности нико и не помишља.