Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЋЕРКИЦУ (11) НИЈЕ ВОДИЛА НА ХЕМОТЕРАПИЈЕ, МАЛА ЛАНА УМРЛА! Маријани се суди да је потрошила део донација на себе, шокирала све

01.06.2022. 18:26
Пише:
Србија Данас/Јутарњи лист
Marijana Prpić
Маријана Прпић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/NOVA ТВ

Почело је суђење Маријани Прпић, оптуженој да је за властите потребе потрошила део донација за лечење мале Лане.

Мучна борба с раком костију малене лавице Лане (11), захваљујући њеној мајци Маријани Прпић (35) те неколицини хуманитараца који су покренули велику хуманитарну акцију, у августу 2018. завршила је у медијима.

Хрватска је још једном показала велико срце. Апел за скупљање новчане помоћи за лечење у inosttanstvu podelio је и познати фудбалер Дејан Ловрен. Знани и незнани уплаћивали су новац на банковне рачуне које је мајка отворила само за ту (не)прилику па је од разних донатора, али и Центра за социјални рад Загреб у име инвалиднине од 11.750 куна, укупно на рачун "легло" 985.834,76 куна. Али, готово половина уплаћеног износа од 422.546,70 куна, према оптужници великогоричког тужилаштва, мајка је потрошила за личне потребе починивши тиме кривично дело утаје.

ХРВАТИ ПОНОВО НАПАДАЈУ: Нећемо испоручити хрватске држављане Србији, то су небулозе

ХРВАТИ ПОНОВО НАПАДАЈУ: Нећемо испоручити хрватске држављане Србији, то су небулозе

ПЛЕНКОВИЋ ОПЕТ ИЗИГРАВА ЖРТВУ! "Срби су извршили агресију на Хрвате као Руси на Украјинце"

ПЛЕНКОВИЋ ОПЕТ ИЗИГРАВА ЖРТВУ! "Срби су извршили агресију на Хрвате као Руси на Украјинце"

ИНЦИДЕНТ У ЗАГРЕБУ: Насилно прекинута трибина о страдању Срба, хрватски десничари вређали и добацивали из публике (ВИДЕО)

ИНЦИДЕНТ У ЗАГРЕБУ: Насилно прекинута трибина о страдању Срба, хрватски десничари вређали и добацивали из публике (ВИДЕО)

Нисам крива

Али то није све. Жупанијско државно тужилаштво у Великој Горици сматра и да је Прпић између 24. јануара и 2. маја 2019. као Ланина мајка и законска заступница грубо повредила дететова права, јер је није водила на хемотерапије, услед чега је проузрочена смрт 11-годишње девојчице.

- Примила сам поуку о правима и оптужницу нема потребе ми читати. Све сам разумела и не сматрам се кривом по нити једној тачки оптужнице - рекла је јуче на почетку суђења судском већу Жупанијског суда у Великој Горици Маријана Прпић.

Великогорички тужилац предложио је да се на расправи изведу сви докази из оптужнице, прочитају искази сведока као и налази и мишљења двојице вештака медицинске струке као и онај који је сачинио финансијско-књиговодствени вештак. Међутим, бранитељка оптужене Прпић тражи да се на расправи ипак саслушају сви сведоци и вештаци.

Па ће се тако, међу осталим, детаљно анализирати здравствено стање и ток лечења преминуле девојчице, али и на шта је све точна мајка трошила новац који је дизала с дететовог банковног рачуна. Из налаза и мишљења финансијског вештачења се ишчитава да је Прпић исплатила деветорици особа и једној фирми 106.594 куне, а за шта не постоји веродостојна документација да је тај новац утрошен на лечење детета.

Прпић је с истог рачуна подигла и 104.412 куна готовине без попратне документације која би правдала ту трансакцију. А нетакнут није остао ни девизни рачун. Према вештачењу, с њега је Прпић исплатила 6600 евра Марији З., 11.000 евра Тамари М. и себи лично 11.000 евра.

Исповест мајке

- Моја је девојчица пре два месеца нормално ушетала у болницу, с косом до струка. Данас лежи у кревету, у пеленама, поломљене ноге, без обрва, трепавица и косе, сва се тресе. Огорчена сам. Ја не желим опструирати лечење, дапаче. Али не желим хемотерапије. Прочитала сам све живо о њима, доказано је да се ради о отрову који не убија рак, него га још додатно шири. Постоје други начини лечења, у апотекама постоје витамини који коштају 100 евра и који помажу организму да сам убија станице рака. Али моја ћерка је малолетна и ја сам немоћна, руке су ми везане. Не могу да предузмем ништа. Да сам знала, никад је не бих довела у болницу - рекла је у јесен 2018. Прпић, не прихваћајући опаску да је ипак тешко поверовати да је лечење карцинома тако једноставно те да би, у том случају, сви много радије пили магичне витамине уместо тешких и мучних хемотерапија.

Упорно је тврдила том приликом и како се све врти око новца и како не желе рећи да низ сличних, алтернативних метода делује.

Најтежи јој је задатак у тој ситуацији био, како је још казала, како објаснити десетогодишњакињи шта је рак, шта је све чека и с чиме ће морати да се бори. Ћеркицу је одлучила да лечи у иностранству, а загребачку болницу је оптужила да нису хтели да јој дају комплетну документацију о болести у сврху тражења другог мишљења, међутим, болница је те тврдње одбацила.

Болест се погоршала због нелечења

Маријана Прпић се терети да је упркос вишекратном информисању лекара о природи болести и могућим штетним последицама даљег нелечења остеосаркома десне натколеничне кости нене ћерки, свесно одбила да послуша струку.

Према оптужници, девојчица је након што јој је дијагностициран малигни тумор подвргнута оперативном захвату у Клиници Grosshadern München где је боравила до 24. јануара 2019., а у отпусном писму стајао је упут да се одмах даље настави с хемотерапијом.

Али, њена мајка, тврди тужилаштво, одбила је да дете води лекару и да је подвргне даљим терапијским поступцима ађувантне хемотерапије па је брзо дошло до погоршања болести и ширења метастаза по телу. Срце 11-годишњакиње престало је да куца 8. јула 2019. године.