Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЈАК САМО НА РЕЧИМА: Кривокапић одустао од смене министара који су отказали послушност непосредно пред конференцију за медије!

07.09.2021. 08:08
Пише:
Србија Данас/Вијести
Zdravko Krivokapić
Здравко Кривокапић / Извор: Профимедиа

Иако је сазвао конференцију за медије с планом да најави покретање процедуре за смену двојице званичника, црногорски премијер за сада одустао од тога.

Премијер Здравко Кривокапић одустао је непосредно пре конференције за медије од објаве да ће покренути процедуру за смену министра унутрашњих послова Сергеја Секуловића и директора Управе полиције Зорана Брђанина, који су наводно оклевали како би се у ноћи између суботе и недеље рашчистиле барикаде и омогућило устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија, пишу црногорски медији.

СЛУЧАЈ КОЈИ ДРМА ЦРНУ ГОРУ БЛИЗУ РАСПЛЕТА? У рукама полиције кључан ДОКАЗ за откривање шверца 1,4 тоне кокаина

СЛУЧАЈ КОЈИ ДРМА ЦРНУ ГОРУ БЛИЗУ РАСПЛЕТА? У рукама полиције кључан ДОКАЗ за откривање шверца 1,4 тоне кокаина

ОШТЕТИО ХРВАТСКУ ФИРМУ ЗА 133.000 ЕВРА, ПА ПОСТАО МИЛИОНЕР: Тужилаштво подигло оптужницу против грађанина БиХ

ОШТЕТИО ХРВАТСКУ ФИРМУ ЗА 133.000 ЕВРА, ПА ПОСТАО МИЛИОНЕР: Тужилаштво подигло оптужницу против грађанина БиХ

"БРАНЕ КУЋЕ, ЛИНИЈА ЈЕ ПАР СТОТИНА МЕТАРА" Још један пожар букнуо у Хрватској! Ситуација је озбиљна

"БРАНЕ КУЋЕ, ЛИНИЈА ЈЕ ПАР СТОТИНА МЕТАРА" Још један пожар букнуо у Хрватској! Ситуација је озбиљна

Премијер је обраћање јавности планирао тим поводом, што је потврдило више извора из дипломатских кругова и Владе. Током јучерашњег поподнева партије владајуће коалиције, које подржавају Кривокапића, имале су хитне састанке на чијем дневном реду је била ова тема, али нико од њих до саме прес конференције није знао шта је његов коначан став.

Више дипломатских извора је казало да су представници неколико амбасада разговарали с Кривокапићем како би га убедили да одустане од смена. Они су били у контакту с његовим кабинетом, али и појединим министрима, којима је саопштено да препознају Брђанинов учинак и да верују у његов рад, као и да би његова смена била незаконита. Неки су наводно казали да од тога зависи и њихова даља подршка Влади.

Одговарајући на питање да ли су дипломате Квинте условиле подршку Влади ако смени Секуловића и Брђанина, премијер је рекао да ако међународна заједница поставља Владу, онда је то стварно могуће: "Ја нисам добио осим речи похвале за ово што је урађено претходних дана. Никакве услове ни од кога нисам добио. Мислим да је то прича коју је неко намерно протежирао као велики број дезинформација. Да ли је неко забринут да ли ће неко да буде на некој позицији, природна је ствар сваког човека, чак и амбасадора".

Постоје и спекулације и да је УРА запретила отказавањем поверења Влади ако Кривокапић буде тражио смену Брђанина и Секуловића. Лидер тог покрета Дритан Абазовић је потпредседник задужен за координацију безбедносног сектора.Он је у недељу увече на телевизији потврдио да је било разлика у оперативно-тактичким проценама.

Предлог за разрешење министра премијер шаље Скупштини, док се директор УП поставља и смењује на предлог министра унутрашњих послова.

На Твитеру МУП-а је послеподне постављена фотографија на којој су челници безбедносног сектора, међу којима су потпредседник Абазовић, Секуловић и Брђанин с поруком "снажан и успешан тим".

Потом се на тој мрежи огласио и Абазовић који је честитао МУП-у и менаџменту Управе полиције на резултатима "у сложеним акцијама у циљу очувања мира и уставних права грађана".

- Настављамо тимски. Идемо даље, чека нас још много посла. Бранимо националне интересе Црне Горе - написао је Абазовић.

На питање да ли је планирао смену шефова МУП-а и УП Кривокапић је казао да ће се у наредних седам дана анализирати ситуација око дешавања на Цетињу и поручио да "нико неће бити поштеђен". Он је казао да "сви они који су се огрешили на било који начин" ће сносити одговорност.

- У командном делу одговорности ће бити преиспитан сваки чин сваког појединца који је обезбедио или није обезбедио, урадио или не, деловао или не и то ће у следећих седам дана бити урађено и ви ћете бити информисани. Нико неће бити поштеђен, без обзира коју функцију има и која га политичка партија штити - поручио је Кривокапић, одбијајући да каже ко су ти људи.

Председник Покрета за промене и један од лидера Демократског фронта Небојша Медојевић позвао је јуче Кривокапића да под хитно разреши Секуловића и Брђанина, тврдећи да су одбили да изврше одлуке Владе. Извор близак премијеру тврди да је он преко помоћника директора полиције наводно командовао акцијом полиције на Цетињу, а да су се Секуловић и Брђанин оглушили о "обавезујуће налоге премијера".

И председник Праве Марко Милачић је на Facebooku објавио данас како је председник Владе "лично преузео пуну одговорност и пуну контролу, успоставио ред и одлучно заштитио Устав, јавни ред и мир и државу Црну Гор".

На питање ко је командовао поступањем полиције он или директор УП, Кривокапић је на пресу одговорио: "Преломни тренутак се десио у 4.30 сати ујутро када сам рекао идем, не интересује ме ко ће да ме штити. Мој живот не вреди ни паре ако Црна Гора буде уведена у грађански рат. Рекао сам ја идем у хеликоптер, идем на Цетиње и бићу с патријархом и митрополитом. Тек тада је део Управе полиције или поштено речено јединствено се показало деловање командног система, кренуо командни процес који је трајао негде до 11 часова ујутро. Тада је командни систем препуштен професионалцима" рекао је Кривокапић.

Нису озбиљно схватили кад је патријарх рекао да ће ићи пешке

На питање да ли су се разликовале безбедносне процене АНБ и УП, Кривокапић је рекао да су процене говориле да је реч о високоризичном догађају са могуће несагледивим посљедицама.

- Кад је патријарх рекао да иде у 6.30 на Цетиње и да га нико неће спречити, ни то није било довољно да се разради било какав сценарио. Сценарио полиције био је да дођу до препреке у Доњој Горици и да морају да се врате или иду пешке до Цетиња на шта је патријарх Порфирије био спреман. Неки нису узели у обзир озбиљност те поруке - рекао је не наводећи ко су ти појединци.

Наредбом да се хапси Вељовић премијер извршио противправни утицај?

Кривокапић је поновио да је наложио хапшење Веселина Вељовића када је видео његово деловање на Цетињу.

- Рекао сам да је то непримерено и да то грађани гледају, и да не можемо више оно што видимо да се правимо да не видимо. То сам рекао помоћнику Брђанина. Брђанин ме информисао када се то десило.

Закон о МУП-у не предвиђа могућност да премијер налаже хапшење, а такву могућност нема ни ресорни министар.

Правни експерт рекао је да је премијер тиме могао извршити противправни утицај, што је кривично дело.