Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАПЕТО У ЦРНОЈ ГОРИ ЗБОГ ДАНАШЊЕ СЕДНИЦЕ: Проблематична ситуација у парламенту - долази до уједињења УРА и ДПС?

07.02.2022. 11:12
Пише:
Србија Danas/Vijesti.me
Crna Gora
Црна Гора / Извор: Профимедиа

Црногорски парламент данас ће на ванредној седници расправљати о предлогу за разрешење председника Скупштине Алексе Бечића.

Председник Нове српске демократије и један од лидера Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић је рекао да ће ДФ тражити одгађање данашњег заседања Скупштине, како би покушали још једном да дођу до договора у скупштинској већини.

ЈЕЗИВ ПРИЗОР: Пронађена тела два младића у кући, сумња се да су се отровали

ЈЕЗИВ ПРИЗОР: Пронађена тела два младића у кући, сумња се да су се отровали

ВАКЦИНАЦИЈА НА ТУЂЕ ИМЕ ПОСТАЈЕ УНОСАН "БИЗНИС": Наше комшије за 400 евра примају и по ДЕСЕТ ДОЗА

ВАКЦИНАЦИЈА НА ТУЂЕ ИМЕ ПОСТАЈЕ УНОСАН "БИЗНИС": Наше комшије за 400 евра примају и по ДЕСЕТ ДОЗА

КАКАВ ПРОПУСТ НА ДРЖАВНОЈ ТЕЛЕВИЗИЈИ ЦРНЕ ГОРЕ: Реиса Рифата Фејзића у дневнику назвали "реисом Исламске државе"

КАКАВ ПРОПУСТ НА ДРЖАВНОЈ ТЕЛЕВИЗИЈИ ЦРНЕ ГОРЕ: Реиса Рифата Фејзића у дневнику назвали "реисом Исламске државе"

- Ми смо пренели поруку Дритану Абазовићу и ГП УРА да ћемо данас, када почне та седница, ако почне уопште, тражити да се прекине њен рад како би пауза у скупштинском заседању од неколико дана, нам омогућила да још једном покушамо да у оквиру парламентарне већине остваримо онај неопходни договор око, макар техничке владе која би припремила ванредне парламентарне изборе - казао је Мандић у Јутарњем програму Пинк ТВ.

Мандић је додао и да "имамо врло проблематичну ситуацију".

- Како ће се ствари развијати знаћемо за неколико сати, али, на основу свега што смо чули од партнера у парламентарној већини, закључујем да ће се одлуке доносити у последњим тренуцима - рекао је Мандић.

Црногорски парламент данас ће на ванредној седници расправљати о предлогу за разрешење председника Скупштине Алексе Бечића.

Предлог за разрешење потписало је 38 посланика Демократске партије социјалиста, Либералне партије, Бошњачке странке, Социјалдемократа, Социјалдемократске партије и Албанске коалиције Једногласно.

У образложењу се наводи да Скупштина, за време Бечићевог мандата, није била место суштинског политичког дијалога, због чега није остварила једну од основних функција да доведе до убрзања европског пута Црне Горе.

- Доминантно због те чињенице, односно, неостваривања сврхе коју би највиши законодавни и политички дом у држави требало да има, сведоци смо никад већих друштвених, политичких и социјалних подела, које прете да дестабилизују укупан амбијент у држави и блокирају испуњавање њених основних задатака - каже се у образложењу.

Подсећа се да је негативан годишњи извештај Европске комисије, у коме се наводи и да је садашњи сазив Скупштине без преседана у историји Црне Горе, најбоља илустрација због чега је пут државе према Европској унији заустављен.

Andrija Mandić
Андрија Мандић / Извор: Профимедиа

- Значајан допринос таквом Извештају и дијагнози стања од наших европских партнера, дала је управо Скупштина под руководством њеног актуелног председника - додаје се у образложењу.

Како се наводи, у току трајања актуелног сазива Скупштине, Црна Гора је значајно назадовала у области владавине права, а највећи разлог томе је, сматрају у опозицији, неспремност и одсуство политичке воље Бечића да иницира уставне механизме избора челних функција у правосудном систему.

- Бечић није успео да дјелотворно покрене и оконча ниједан важан политички дијалог који је требало да доведе до решења којима би се деблокирале важне државне институције, посебно оне у области правосуђа - каже се у предлогу за његово разрешење.

Опозициони посланици сматрају да је председник парламента своју функцију очигледно обављао у интересу своје партије и личне промоције, а не у интересу државе и остваривања кључних државних циљева, чија је реализација због таквог односа изостала.

Председник Демократске народне партије и један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић изјавио је данас да се нада да председник црногорског парламента Алекса Бечић неће бити смењен, како би могли да се наставе разговори о формирању нове владе унутар актуелне скупштинске већине.

- Без обзира на сва претходна дешавања у недељи за нама када је била интензивна расправа између Демократа и УРА, ми се надамо и очекујемо да ће се дати шанса разговору унутар актуелне парламентарне већине и да неће доћи до смене Алексе Бечића, јер би на тај начин могли да почну озбиљни разговори за разрешење актуелне политичке кризе - рекао је Кнежевић.

Додао је да уколико ипак дође до смене Бечића гласовима ДПС-а и делова актуелне парламентарне већине, шансе за договор ће бити смањене и може се очекивати продубљивање политичке кризе у Црној Гори.

Кнежевић је подсетио да је предлог за Бечићеву смену поднео ДПС и да би гласање за тај предлопг посланика УРА или неког другог из актуелне већине јасно показао да је у договору са ДПС-ом.

- Мило Ђукановић је јасно саопштио да им је прихватљив концепт подршке мањинској влади како је предложио Дритан Абазовић. Што се нас тиче, то би било прекрајање изборне воље грађана и зато апелујем на Абазовића да одустану од тога, да се врате принципима од 30. августа 2020. године. Све друго води у политичку нестабилност и надам се да су актери оваквих одлука свесни те чињенице и да неће начинити кораке који ће дестабилизовати ситуацију у Црној Гори - рекао је Кнежевић.

Milan Knežević
Милан Кнежевић / Извор: Профимедиа

Он је нагласио да ДФ неће зарад чувања функција на нижим нивоима у власти угрозити изборну вољу грађана сарадњом са ДПС-ом.

- Дритан ће морати да одлучи да ли му је ближи концепт ДФ или ДПС. Уколико му је ближи ДПС, ми ћемо искористити право да одбранимо изборну вољу грађана кроз све ванинституционалне видове борбе - нагласио је Кнежевић.

Он је додао да Абазовићу треба подршка 49 посланика за мањинску владу и да то не може без посланика СНП-а.

- Верујемо да СНП не може бити део тог аранжмана, јер би то значило бруталну издају њених чланова и људи који су је све време подржавали док је била један од симбола отпора режиму Мила Ђукановића. Тако да није све у рукама Дритана Абазовића, нешто је и у рукама Владимира Јоковића. Надам се да Јоковић неће кренути путем издаје - закључио је Кнежевић.