Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НОВЕ ДРАСТИЧНЕ МЕРЕ ПОДГОРИЦЕ! Сви који долазе из Србије морају у карантин!

06.07.2020. 22:18
Пише:
Србија Данас/Телеграф
cg
цг / Извор: Профимедиа

Мера ће се примјењивати у наредних недељу дана, након чега ће, на основу анализе учинка мере и епидемиолошке ситуације, бити одлучено да ли ће примена мере бити продужена.

Национално координационо тело за заразне болести (НКТ) на данашњој седници, којом је председавао председник Милутин Симовић, одлучило о више епидемиолошких мера против корона вируса како за целу Црну Гору тако и за северни регион посебно.

Одлучено је да се због високог епидемиолошког ризика прекида васпитно-образовни рад у јавним и приватним установама које обављају предшколско васпитање и образовање.

Радно време свих угоститељских објеката - ресторана, кафана, кафетерија, хотелских ресторана и сличних угоститељских објекта као и угоститељских објеката на купалиштима и плажама - на целој територији Црне Горе ограничава се до 24 сата.

КОРОНА ВИРУС СЕ НЕ СМИРУЈЕ: У последња 24 часа у Црној Гори је регистровано 60 нових случајева заразе

КОРОНА ВИРУС СЕ НЕ СМИРУЈЕ: У последња 24 часа у Црној Гори је регистровано 60 нових случајева заразе

Угоститељи нису поштовали превентивне мере, кажњени са 18.750 ЕВРА

Угоститељи нису поштовали превентивне мере, кажњени са 18.750 ЕВРА

БУДВА ЈЕ УХАПШЕН ГРАД: "Власт" већ 15 дана брани приватно обезбеђење, улаз у зграду општине ЗАБРАЊЕН (ФОТО)

БУДВА ЈЕ УХАПШЕН ГРАД: "Власт" већ 15 дана брани приватно обезбеђење, улаз у зграду општине ЗАБРАЊЕН (ФОТО)

Мера ће се примјењивати у наредних недељу дана, након чега ће, на основу анализе учинка мере и епидемиолошке ситуације, бити одлучено да ли ће примена мере бити продужена

Национално координационо тело подсећа угоститеље на важеће мере као и на препоруке Института за јавно здравље за угоститељске објекте. Привредна друштва, правна лица и предузетници који обављају угоститељску делатност у угоститељским објектима морају посебно да поведу рачуна о мерама које подразумевају највише четири особе за столом, осим чланова истог породичног домаћинства као и на обавезу размака међу столовима од најмање два метра.

Након уласка из Србије најстрожи епидемиолошки надзор

Уважавајући развој епидемиолошке ситуације у Републици Србији одлучено је да сва лица која у Црну Гору улазе из те државе од вечерас буду упућивана у карантин.

Црна Гора остаје опредељена да се не затвара за своје држављане, али стопа активних случајева у Републици Србији, поготово у подручју уз границу са Црном Гором, налаже најстрожи епидемиолошки надзор. Због тога лица која улазе у Црну Гору из Републике Србије до даљег неће бити упућивана у кућну самоизолацију већ искључиво у карантин у објектима које је држава одредила за ту меру.

Оштрије епидемиолошке мере у северном региону

Због сложене епидемиолошке ситуације у северном региону одлучено је да се у општинама Пљевља, Бијело Поље, Беране, Петњица, Андријевица, Рожаје, Плав и Гусиње рад свих угоститељских објеката обуставља на недељу дана, после чега ће бити процењен учинак мере и евентуално продужавање њене примјене.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

У општини Пљевља уводе се мере какве су 26. јуна уведене у Бијелом Пољу, а 2. јула у Беранама:

  • Забрањена су окупљања у затвореним и на отвореним јавним местима (јавна окупљања, јавне приредбе, спортски, политички, културно-уметнички и приватни скупови, свадбе, као и друге манифестације);
  • Верске заједнице су обавезне да активности прилагоде актуелној епидемиолошкој ситуацији и да верске обреде у верским објектима обављају искључиво без присуства грађана;
  • Забрањен је превоз у путничком моторном возилу више од два одрасла лица у исто време, осим чланова заједничког породичног домаћинства и лица која обављају редовне радне задатке;
  • Забрањено је кретање и задржавање више од два лица на отвореном јавном месту, осим чланова заједничког породичног домаћинства и лица која обављају редовне радне задатке;
  • Обавезно је коришћење заштитних маски у затвореном и отвореном јавном месту. Ова обавеза не односи се на објекте становања;
  • Забрањена су окупљања у објектима становања лицима која нису чланови заједничког породичног домаћинства.

Формирани су посебни тимови који ће већ од сутра боравити у општинама Сјеверног региона ради помоћи, координације и консултација са локалним властима и медицинским стручњацима са циљем што бржег и квалитетнијег превладавања последица ширења корона вируса у том региону.

Национално координационо тијело поручује грађанима и привреди северног региона да су цела држава и медицински систем уз њих, али да успех у обуздавању ширења инфекције зависи пре свега од тога у коликој мери сваки појединац поштује наредбе.

Поновљена препорука за рад од куће

Са сједнице су још једном позвани државна управа и локална самоуправа, привредна друштва и предузетници да сав рад који је могуће обављати од куће организују на тај начин.

Crna Gora
Црна Гора / Извор: Профимедиа

И државни органи и привреда и грађани имају исти циљ: очување континуитета делатности уз истовремену бригу о здрављу и животима грађана.

Дозволе за боравак странаца важе до 30. септембра

Национално координационо тијело одлучило је, на предлог Управе полиције, да се дозволе за боравак странаца у Црној Гори, које су истекле, сматрају важећим до 30. септембра 2020. године уколико лице на које се дозвола односи задовољава све остале законом предвиђене услове.

Одлучено је да се након претходних сличних мјера које су доношене у вријеме епидемије, и након данашње мјере, важење дозвола за боравак странаца након 30. септембра неће на овакав начин продужавати.

УИП у два дана, од ступања на снагу новог закона, изрекла 8.500 евра казни
Национално координационо тијело за заразне болести размотрило је извештај Управе за инспекцијске послове (УИП) о активностима предузетим од 3. до 5. јула, односно након ступања на снагу Закона о изменама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести.

Међу кажњенима су један продајни објекат и Делта ситију, две златаре, једна пекара, један фризерски салон и више предузетника других делатности.

У среду састанак о изборима

За сриједу заказан је састанак представника Националног координационог тела за заразне болести, Државне изборне комисије, надлежних државних институција и невладиних организација које се баве изборним условима, на тему мера које је потребно донети како би на предстојећим изборима био омогућен неометан изборни процес у околностима проширене инфекције коронавирусом.

"ЧЕКАМО ДО ПЕТРОВДАНА" Амфилохије о року за укидање Закона о слободи вероисповести, а открио и шта после

"ЧЕКАМО ДО ПЕТРОВДАНА" Амфилохије о року за укидање Закона о слободи вероисповести, а открио и шта после

ЧАК НИ МИЛОВИ САТРАПИ НИСУ МОГЛИ ДОНЕТИ ДРУГАЧИЈУ ОДЛУКУ: Брачни пар Касалица пуштен да се брани са слободе

ЧАК НИ МИЛОВИ САТРАПИ НИСУ МОГЛИ ДОНЕТИ ДРУГАЧИЈУ ОДЛУКУ: Брачни пар Касалица пуштен да се брани са слободе

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У ЦРНОЈ ГОРИ ЗАБРИЊАВАЈУЋА: Могуће затварање Подгорице

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У ЦРНОЈ ГОРИ ЗАБРИЊАВАЈУЋА: Могуће затварање Подгорице

НЕМА КОМПРОМИСА У ОДБРАНИ СВЕТИЊА: Беранци организовали ауто-литију, вијоре се српске тробојке (ВИДЕО)

НЕМА КОМПРОМИСА У ОДБРАНИ СВЕТИЊА: Беранци организовали ауто-литију, вијоре се српске тробојке (ВИДЕО)

КОРОНА УЗИМА ДАНАК И У ЦРНОЈ ГОРИ: Још 61 случај инфекције, највише оболелих из Рожаја

КОРОНА УЗИМА ДАНАК И У ЦРНОЈ ГОРИ: Још 61 случај инфекције, највише оболелих из Рожаја