Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЦРНИ КОРОНА ВИКЕНД У РЕГИОНУ: Хиљаде заражених и десетине мртвих, Србија се држи, али најгоре тек предстоји

19.10.2020. 09:51
Пише:
Србија Данас/В.Ј.
Koronavirus na Balkanu
Коронавирус на Балкану / Извор: Фото: СД/илустрација/Профимедиа

У окружењу бројке малтене да најављују армагедон, а једино се Србија колико-толико држи у борби са короном

Протеклог викенда корона вирус је наставио да руши све пред собом и није погрешно рећи да је читав свет на стакленим ногама. Бројке су све веће, било да говоримо о особама које оболевају од ковида-19, било да је реч о људима који су изгубили битку са смртоносним вирусом. Ни наш регион није изузетак, напротив, у окружењу бројке малтене да најављују армагедон, а једино се Србија колико-толико држи у борби са короном.

ХРВАТСКИ НАУЧНИ САВЕТ НА НОГАМА: Биће 2.000 заражених дневно!

ХРВАТСКИ НАУЧНИ САВЕТ НА НОГАМА: Биће 2.000 заражених дневно!

У ЦРНОЈ ГОРИ СВЕ ОШТРИЈЕ: Поново уводе забрану кретања, вирус узео маха

У ЦРНОЈ ГОРИ СВЕ ОШТРИЈЕ: Поново уводе забрану кретања, вирус узео маха

ВИРУС ПУСТОШИ ЕКОНОМИЈУ У БОСНИ: Проузрокована је велика штета фирмама и нарушена егзистенција

ВИРУС ПУСТОШИ ЕКОНОМИЈУ У БОСНИ: Проузрокована је велика штета фирмама и нарушена егзистенција

Црни рекордер у апсолутним бројевима за викенд била је Хрватска, али су у односу на број становника страшно прошле Црна Гора и Словенија - Словенија у толикој мери да је њихов премијер Јанез Јанша прогласио епидемију и затворио земљу на месец дана!

Хрватској се црно пише

Наше западне комшије су протеклог викенда имале укупно 1.915 новозаражених ковидом-19, а смртоносни вирус је однео 18 живота.

Посебно лоша ситуација је у главном граду, Загребу, за који се процењује да има и до 100.000 заражених људи! Наиме, хрватски професор Гордан Лауц написао је да су стварни бројеви оболелих у престоници и до 20 и 30 пута већи од оних који се објављују.

- Кад то још помножите с бројем дана колико је особна заразна, видимо да у Загребу вероватно имамо негде између 50.000 и 100.000 људи који су тренутно заражени. То значи да смо близу врхунца епидемије - написао је Лауц на Фејсбуку.

Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

Такође, пројекције доктора Озрена Полашека са Медицинског факултета у Сплиту, који је члан Научног савета Владе РХ, показују да ће, ако се ништа не проми, бројке почети да стрмоглаво скачу. За две недеље укупни број активних случајева порашће на 9.000, а број хоспитализованих на 1.000, што је граница преко које здравству прети колапс.

Македонија на коленима

У суботу и недељу корона је харала и Македонијом - пријављено је 13 смртних случајева узрокованих опаким вирусом, док је забележен и број од 1.022 новозаражене особе.

Словенце чека нешто што никад нису доживели

Словенија је у суботу и недељу имала седам смртих случајева од ковида-19, а пријављено је заражавање нове 1.623 особе.

Ситуација је била толико лоша, да је још у петак уведен делимичан карантин, који је примењен у седам од 12 региона због заразе која се ширила великом брзином.

Slovenija
Словенија / Извор: Профимедиа

Што је најгоре, још се ни не назире крај када би ситуација могла да се побољша, јер се у недељу огласио и Јанез Поклукар, директор највеће словеначке здравствене установе, љубљанског Универзитетског клиничког центра, у којем се лечи највећи број оболелих и где су капацитети на одељењу интезивне неге практично попуњени.

- Идућих недеља ћемо искусити нешто што наша генерација још није доживела и на што се нитко није могао припремити. За две до три недеље имаћемо ситуацију пуну немогућих препрека - написао је Поклукар, апелујући на разумевање и солидарност у придржавању епидемиолошких мера, како би болнице могле издржати притисак на здравствени систем – написао је Поклукар на Фејсбуку.

БиХ у великом проблему, а народ иде на концерте

Црне бројке забалежене су преко викенда и у Босни и Херцеговини - регистровано је укупно 1.267 новозаражених ковдом-19, док је четири особе умрло од короне.

Нарочито је тужно што људи у оба ентитета, и у Републици Српској и у Федерацији БиХ (уз Брчко дистрикт), изгледа уопште не маре на опасност која вреба од овог вируса. Тако је забележено да је 500 људи у Лукавцу лудовало на концерту Радише Трајковића Ђанија и Колосеум бенда, а у једном локалу у Ђурђевику полиција је буквално износила госте из кафића.

Црна Гора најлошије стоји у Европи

Црна Гора је преко викенда пријавила 334 особе позитивне на ковид-19, док је битку са короном изгубило осморо људи.

Са бројем од око 600 до 650 хиљада становника, бројке које има Црна Гора су најлошије у Европи, и то по подацима европских статистичких центара. Према тим подацима Црна Гора има 2.385,15 регистрованих случајева корона вируса на 100.000 становника, на другом месту је Јерменија, а на трећем Шпанија.

Koronavirus u Crnoj Gori
Коронавирус у Црној Гори / Извор: СД/илустрација

Здравствене власти су уочиле ово велико погоршање епидемиолошке ситуације, па је од данас предвиђено да у Будви, Цетињу, Колашину, Улцињу и на Жабљаку почну да се примењују пооштрене превентивне мере.

Србија светла тачка, али уз могућност да се све преокрене

Када се сагледају страшне бројке и, што је можда и најгоре, још црње прогнозе за месеце који су пред нама, онда бројке у Србији за викенд - од 441 новозарежене особе и четири умрле, уз чињеницу да смо најмногољуднија држава бивше Југославије, могу само да нас утеше у смислу да се на известан начин ипак успешно носимо са короном.

Међутим, наши епидемиолози већ упозоравају да ситуација може да се преокрене ако наставимо да се опуштамо у примени епидемиолошких мера, а доктор Предраг Кон је у име читавог медицинског дела Кризног штаба изразио велико незадовољство понашањем људи и упозорио на озбиљну вероватноћу да у Београду буде уведена ванредна ситуација и да нам се догоди "хрватски сценарио"

Дакле, све је на нама. Ако желимо да избегнемо повећање црних бројки - слушајмо лекаре и поштујмо превентивне мере у циљу спречавања ширења заразе корона вирусом или ћемо и ми да поклекнемо пред ковидом-19, као што је то очито случај у окружењу.