Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СПРЕМА СЕ ВЕЛИКА ЗАВЕРА ПРОТИВ СРПСКЕ! Бошњаци хоће НОВУ резолуцију о Сребреници у Уједињеним нацијама - успут ГРУБО крше процедуре

08.03.2024. 12:09
Пише:
Србија Данас/Новости
un
ун / Извор: Фото: Профимедиа

Тајни план против Срба сковао је амбасадор Златко Лагумџија, тврди извор "Новости".

Бошњачки део мисије Босне и Херцеговине при Уједињеним нацијама самостално, без одлуке Председништва БиХ, ради на новој резолуцији о Сребреници која би требало да буде представљена на седници Генералне скупштине УН у априлу, незванично сазнају "Вечерње новости".

СРПСКИ ЗАРОБЉЕНИЦИ БРУТАЛНО МАСАКРИРАНИ ПА УБИЈЕНИ! Дојучерашње комшије извршиле КРВАВИ ПИР иако је договорена РАЗМЕНА - годишњица моструозног злочина у Грбавициsd

СРПСКИ ЗАРОБЉЕНИЦИ БРУТАЛНО МАСАКРИРАНИ ПА УБИЈЕНИ! Дојучерашње комшије извршиле КРВАВИ ПИР иако је договорена РАЗМЕНА - годишњица моструозног злочина у Грбавици

МИЛОРАД ДОДИК САСУО У ЛИЦЕ САРАЈЕВУ: Неће вам проћи ове закулисане игре да УКИНЕТЕ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ!milorad-dodik

МИЛОРАД ДОДИК САСУО У ЛИЦЕ САРАЈЕВУ: Неће вам проћи ове закулисане игре да УКИНЕТЕ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ!

ХАОС У СКУПШТИНИ ЦРНЕ ГОРЕ! Посланици се потукли - СЕВАЛЕ ПЕСНИЦЕ! (ВИДЕО)Tuča u SkupÅ¡tini Crne Gore

ХАОС У СКУПШТИНИ ЦРНЕ ГОРЕ! Посланици се потукли - СЕВАЛЕ ПЕСНИЦЕ! (ВИДЕО)

На основу овог документа, за чије усвајање лобирају, 11. јула на дан обележавања злочина у Сребреници, требало би да буду одржани скуп и пригодна изложба у Њујорку.

То ће, наводе "Новости", бити још један покушај да се дискредитује Република Српска и понове познати ставови о "највећем масакру у Европи после Другог светског рата", забрани негирања "геноцида", неопходности да се догађаји из јула 1995. убаце у школске програме у Српској...

Документ се припрема у јеку огромних притисака са Запада на РС и њено руководство који имају за циљ демонтажу Дејтонског споразума и утапање српског ентитета у унитарну БиХ тако да ће му главна сврха бити појачавање поменутих тежњи.

- Потврђено нам је да специјални представник БиХ при УН Златко Лагумџија ово ради самостално мимо одлуке Председништва и Министарства иностраних послова БиХ, и ван званичне дипломатске комуникације са централом у Сарајеву. Такође, и без координације у мисији у Њујорку са друга два конститутивна народа. Средства за свакодневне активности Лагумџије нису из буџета мисије, него, како се претпоставља, из приватних фондација везаних за бошњачку емиграцију у Швајцарској и САД - тврди извор "Новости".

Наводе да се у УН припрема резолуција о Сребреници којом би се Србима прикачила етикета геноцида, огласио се и министар одбране Милош Вучевић.

Њега, каже, не би чудило да опет буде усијаних глава у међународној политици који ће покушати да покрену и дигну ту тему на ниво да се српски народ и Србија прогласе геноцидном државом.

- Нас чека велика дипломатска битка независно од тога да ли се заиста припрема та резолуција. Ви никада не можете да се опустите и морате стално да радите на заштити националног интереса - рекао је Вучевић и додао да је невероватно да неко има потребу да се после више од три деценије и даље врти у том зачарном кругу и да не жели да овај регион иде напред и да се сарађује.

Амбасадор БиХ Златко Лагумџија, који, судећи према гласинама, и "пакује" читаву сплетку у Уједињеним нацијама, дуго већ промовише овакве тезе, па је крајем прошле године на обележавању 75 година од доношења Конвенције о геноциду, говорио о "геноциду у Сребреници".

- Користим сваку прилику да нас подсетим да је крајње време да пресуде за геноцид преместимо из судница у учионице. Кључне речи су превенција, истина, правда и образовање и најважније су у текућој борби против порицања, некажњивости и незнања, што је усмерено на спречавање геноцида - рекао је тада Лагумџија.

Најоштрија полемика о Резолуцији о Сребреници, коју је тада поднела Велика Британија, вођена је 2015. године. У тексту се на више места помињала реч геноцид, односно инсистирало се да се мора прихватити ова квалификација што би директно имплицирало да су Срби геноцидни, као и да је страдало 8.000 муслимана.

Међутим, после два дана покушаја усаглашавања текста, није дошло до промена у документу, па је тадашњи амбасадор Русије Виталиј Чуркин уложио вето и захваљујући руском "њет" резолуција је оборена. Он је објаснио да документ не доприноси помирењу, већ само може да донесе нове тензије. Од тада није било подношења декларација о Сребреници у "светској кући", али су усвајане у Европском парламенту, као и у црногорском и у законодавном дому лажне државе Косово.

Не признајући тврдње да је 1995. године страдало више од 8.000 људи, Република Српска ја ангажовала израелског историчара Гидеона Грајфа да спроведе међународну истрагу о броју жртава у сребреничкој регији. Извештај из 2021. године је показао да није било више од 3.714 страдалих.

- У нашој комисији имали смо стручњаке за бројање и установили су тај број. Он треба да буде записан у историји, ни мање, ни више. Наравно, свака смрт је трагедија, ужасна, тога смо свесни, али број жртава је такође битан. Дакле, дали смо оквир дефиниције, не ради се о геноциду, и то ћу поновити стотину хиљада пута, није почињен геноцид, а број жртава је око 3.700 - рекао је Грајф после представљања података.

Грајф је појаснио и значење појма "геноцид", наводећи да је то термин који је историчар јеврејско-пољског порекла Рафаел Лемкин увео 1945. године, а односи се "на намеру једне групе да потпуно уништи други народ".

- Срби никада нису имали такав план, ни у Сребреници, нити на било ком другом месту - рекао је.

Извор: Србија Данас/Новости