Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОЛИТИКА КОЈОЈ ИСТИЧЕ РОК ТРАЈАЊА? Најважнији локални избори у Црној Гори последња сламка спаса за Мила

21.02.2021. 18:28
Пише:
Србија Данас/Блиц
Milo Đukanović
Мило Ђукановић / Извор: СД/илустрација

Најважнији локални избори у историји Црне Горе.

Пола године након историјских парламентарних избора који су после три деценије са власти отерали ДПС Мила Ђукановића, на ред долази прво одмеравање снага на узаврелој политичкој сцени Црне Горе - локални избори у Никшићу.

МАНДИЋ И КНЕЖЕВИЋ БЕЗ ПАРДОНА: Сведочење генерала Дикића показује како се злоупотребљавала државна моћ 

МАНДИЋ И КНЕЖЕВИЋ БЕЗ ПАРДОНА: Сведочење генерала Дикића показује како се злоупотребљавала државна моћ 

БУРА ОКО ИЗБОРА ДИРЕКТОРА ПОЛИЦИЈЕ: Дритан и министар Секуловић руше премијера Кривокапића! 

БУРА ОКО ИЗБОРА ДИРЕКТОРА ПОЛИЦИЈЕ: Дритан и министар Секуловић руше премијера Кривокапића! 

Бахатост ДПС-а нема граница: Директор Регионалног водовода сам себи продао стан за 8.800 евра!

Бахатост ДПС-а нема граница: Директор Регионалног водовода сам себи продао стан за 8.800 евра!

Последња сламка спаса за актуелног председника, да у родном граду покаже да је још озбиљан играч, прилика за Демократски фронт да нагласи како су они били "главни" у историјској победи у августу и неправедно остали скрајнути након формирања владе, или шанса за "мале актере" да на дубоко фрагментисаној политичкој сцени нађу своје место - све су то наративи најважнијих локалних избора у историји Црне Горе.

Политички аналитичар Лука Радоњић каже да ови избори, осим економских изазова који се тичу самог Никшића, поседују одређени императив "верификације" августовске победе - с једне, и покушај ДПС-а да опстане као фактор, с друге стране.

Milo Đukanović
Мило Ђукановић / Извор: Профимедиа

- Ситуација у Црној Гори има нову, "пост ДПС" динамику, па у том смислу изборна дешавања у Никшићу могу да пруже одређене одговоре и отворе нека питања о будућој констелацији снага на политичкој сцени. С обзиром на то да из Никшића због историјске вокације, величине града и броја бирача, увек долази важан друштвено-политички импулс за читаву земљу, избори у том граду интересују читаву Црну Гору - каже Радоњић.

А на изборима ће, заједно са неколико покрета и мањих странака, учествовати исте коалиције које су "такмичиле" и на прошлим, "великим" изборима.

Актуелни властодржац у Никшићу је ДПС, али је ова странка 30. августа остварила 7.000 гласова мање у односу на све претходне циклусе, а поражена је и у Расовцима, где је рођен Мило Ђукановић. С друге стране, чланице владајуће коалиције на државном нивоу ове изборе дочекују у атмосфери константне тензије на релацији Влада (Здравко Кривокапић) - парламентарна већина, а огледа се пре свега у ставовима које Демократски фронт има према човеку који је њихову листу предводио на изборима.

- Кампања коалиције око ДФ, судећи по њеном почетку, фокусирана је на економску проблематику Никшића и жељу да се странке бившег режима зауставе у покушају да продубе политичку кризу - каже Лука Радоњић. Широка коалиција "За будућност Никшића", коју чини 11 партија, а предводи је посланик ДФ-а Марко Ковачевић, овога пута неће имати подршку премијера Црне Горе, човека који је био први на листи "За будућност Црне Горе".

Zdravko Krivokapić
Здравко Кривокапић / Извор: Профимедиа

Шта ради Кривокапић?

Премијер Кривокапић одлучио је да својим дојучерашњим сарадницима ускрати подршку, наводећи у штуром оглашавању да не стоји иза ове листе и да подржава "све странке које имају намеру да ДПС и у Никшићу пошаљу у прошлост". Ипак, како преносе подгорички медији, премијер је одлучио да се на изборном листићу ипак нађе један "његов играч", иако је он то демантовао. Покрет под називом "Не дамо Никшић" огранизује и предводи саветница Здравка Кривокапића за економска питања Гордана Радовић.

- Као што нисмо дали светиње, не дамо ни Никшић - рекла је Радовић, чији ће покрет бити део коалиције "Мир је наша нација" коју предводе демократе.

ДФ је напустио још један коалициони партнер са парламентарних избора - Права Црна Гора, Марка Милачића. Ова партија стала је управо уз покрет "Не дамо Никшић".

На изборе излази и "Народни покрет" бизнисмена Миодрага Даке Давидовића, за кога тамошњи медији тврде да је близак Кривокапићу. Сам Давидовић изјављивао је више пута како су чланови његовог покрета многи министри у новој влади.

"Косовски бој"

Да ДПС изборе у Никшићу сматра "битком за Стаљинград", најбоље говори њихова предизборна реторика, која је поново усмерена против Србије, у којој виде "освајача", ДФ-а и једног "поштеног Албанаца". Мило Ђукановић рекао је недавно да Београд резултате црногорских избора тумачи "логиком освајача", и да председник Србије, "својатањем црногорске историје" жели да премости недостајући део историје Србије, те да "циљеви великосрпског национализма у Црној Гори још нису остварени".

Радоњић сматра да је ДПС дубоко загазио у екстремизам.

- То је реторика која још од прошле године не може да окупи већину. Питање је да ли може и задржати пад рејтинга, посебно због чињенице да се све чешће покрећу процеси испитивања корупције њихових функционера - наводи он, и додаје:

- Очигледан је покушај ДПС-а да оштрим и агресивним ставовима донекле амортизују губитак бирача, али то је их одвело до пада популарности. Утисак је да се ради о политици којој истиче рок трајања. То веома долази до изражаја у компарацији с понудом демократа у коалицијама "За будућност Црне Горе" и "Мир је наша нација" - закључује Радоњић.

Dritan Abazović
Дритан Абазовић / Извор: Профимедиа

Дритан опет тас на ваги?

Анкете и општа атмосфера у другом по величини граду у Црној Гори указују на то да ће, по свему судећи, резултати са парламентарних бити пресликани и на ове локалне изборе, а питање које се намеће, може ли се поново након свега што је виђено у ових пола године, одлазак ДПС са власти и у овом граду, ставити испред личне нетрпељивости и сујете политичара? Некада "албански четник", а данас "поштени Албанац", Дритан Абазовић и његов Грађански покрет УРА могли би поново да буду тас на ваги.