Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДРИТАН О БИТНИМ ПИТАЊИМА: Безбедност дати људима лојалним држави, улазимо у озбиљну борбу са криминалом

13.10.2020. 15:43
Пише:
Србија Данас/Вијести
Dritan Abazović
Дритан Абазовић / Извор: Фото: ИнстаграмПринтсцреен/дританабазовиц

Коалиција "Црно на бијело" тражи да на одређеним функцијама у будућој влади, нарочито које су тичу сектора безбедности, буду људи који су стопроцентно лојални овој држави и од тога неће одступити ни милиметар, рекао је лидер тог савеза и ГП УРА, Дритан Абазовић.

Он је у интервјуу медијима рекао да је потпуно усаглашена концепција између њега и мандатара за састав нове владе Здравка Кривокапића да на челу Агенције за националну безбедност (АНБ) и Управе полиције буду професионалци, дакле не људи који су политички обојени или јасни политички припадници одређених групација.

Кривокапић упутио позив Вучићу: Мандатар за црногорску владу жели добре односе са Србијом!

Кривокапић упутио позив Вучићу: Мандатар за црногорску владу жели добре односе са Србијом!

"НЕМАМО МНОГО ВРЕМЕНА": Кривокапић најавио датум формирања нове владе!

"НЕМАМО МНОГО ВРЕМЕНА": Кривокапић најавио датум формирања нове владе!

ВЛАДУ ЦРНЕ ГОРЕ ЧЕКА МНОГО ИЗАЗОВА: Огласио се Абазовић и детаљно објаснио планове нове парламентарне већине

ВЛАДУ ЦРНЕ ГОРЕ ЧЕКА МНОГО ИЗАЗОВА: Огласио се Абазовић и детаљно објаснио планове нове парламентарне већине

Каже и да за таква решења имају подршку међународне заједнице.

Има ли конкретног договора о подели ресора у будућој Влади?

Морамо бити задовољни да је завршена процедура око додјеле мандата г. Кривокапићу и да се тиме стичу услови да се формира прва демократска влада у историји Црне Горе од када постоји вишестраначје. Та формалност је завршена и пратићемо план који мандатар има да у неких седам итерација дођемо до коначних имена и састава нове владе.

Тренутно иде процес у којем ће бити исказане преференције свих учесника будуће владе, а о конкретним именима разговараћемо наредне седмице. Према мојим сазнањима, имамо по неколико кандидата за одређена мјеста, што је добро, јер се тиме повећава конкурентност. Први пут имамо појављивање људи који нијесу директни актери политичког живота, што је био захтјев ГП УРА у предизборној кампањи да имамо експерте и људе са завидним биографијама који су конкурисали за одређена мјеста и што се мене тиче ја бих волио да видим што више нових лица у Влади Црне Горе. Имао сам прилику да видим да су у Кантону Сарајеву приказали модел експертске владе као најбољи за превазилажење политичке кризе, тако да је ово сад вриједност која превазилази наше границе и тога треба да се држимо. Ако је питање да ли у влади треба да буде политичара, сигурно је да ће их бити и то није нарушавање принципа стручности, јер и у политици има људи који су исказани стручњаци у одређеним областима, али очекујем да нова влада донесе нову вриједност да се ослободимо страначког утицаја и снажног партијског милитаризма који није донио резултате и да покажемо одређени степен ширине за грађане који су у Црној Гори или ван ње, а који својом експертизом могу да помогну. Очекујем да се у наредних мјесец дана све дефинише, али у овом тренутку треба сви да будемо задовољни динамиком разговора.

Crna Gora
Црна Гора / Извор: Профимедиа

За које ресоре унутар нове владе је УРА заинтересована?

Коалиција "Црно на бијело" има неке преференције, има људе који могу фактички да покрију све ресоре. Али ми смо ту коректни и сва прича да се бавимо уцјењивачком политиком није на мјесту. Имамо обавезу према грађанима да заштитимо интересе државе и од тога се нећемо помјерити ни милиметар. Не тражимо за себе, него да људи који су стопроцентно лојални овој држави буду на одређеним функцијама, нарочито које су тичу сектора безбједности. За такву политику имамо изненађујуће велику подршку и разумијевању међународне заједнице. Не желећи да било кога омаловажим, или искажем негативно мишљење према политици других коалиционих партнера, мислим да смо једина партија која је отворено била за евроатлантски пут Црне Горе. Коалицији "Црно на бијело" је функцију премијера са великим задовољством препустила г. Кривокапићу носиоцу листе "За будућност Црне Горе", која је је освојила највећу подршку грађана и исто тако са великим задовољством гласала да се Алекса Бечић изабере за предсједника Скупштине.

Ако је за некога уцјена да трећи коалицини партнер тражи нешто, не за себе већ у циљу заштите националних интереса Црне Горе, онда ја то сматрам некоректним. Нећу говорити о конкретним министарствима, али је потпуно усаглашена концепција између мене и г. Кривокапића да на челу Агенције за националну безбједност и Управе полиције буду професионалци, дакле не људи који су политички обојени или јасни политички припадници одређених групација. О којим ресорима је ријеч ја сада не бих говорио зато што би то отежало преговора, али је јасно о којим ресорима се ради.

Да ли сте са европским комесаром Оливером Вархељијем разговарали о подели ресора?

Да. Имали смо врло конструктиван састанак и три су важне ствари око којих смо постигли сагласност то вече: прво је да влада добије проевропски имиџ, без обзира на све покушаје досадашње власти да нас прикаже као антиевропски елемент. То не пролази и ту смо постигли велику сагласност и добили чврсто подршку од комесара да ће врата ЕУ бити широм отворена.

Dritan Abazović
Дритан Абазовић / Извор: Профимедиа

Друга ствар се тицала инвестиција и наше тешке економске ситуације и утицаја које имају неке друге супер силе на Црну Гору. И ту смо успјели да изнађемо једно заједничко рјешење и тај дио састанка је био најпродуктивнији, јер се говорило о конкретним инфраструктурним пројектима и о дуговима, реструктурирању кредита и за ауто-пут и друге пројекте уз помоћ европских институција.

Трећа ствар коју смо отворили на састанку јесте питање безбједносног сектора. И ту смо постигли велико разумијевање, тако да је састанак као прелиминарни, одагнао сваку сумњу да ова влада неће имати подршку ЕУ. Они се изузетно радују сарадњи и мислим да ће степен корупције која је била велика бољка Црне Горе у претходном периоду значајно смањити и да ће влада у поглављима 23 и 24 направити велике искораке.

Је ли било неких сугестија и примедби на постојеће инвеститоре?

Јесте, али не могу да говоримо о детаљима састанка јер би то било дипломатски неприхватљиво и некоректно према другој страни, али помињали су се и инвеститори и утицај на укупни БДП и већа спремност да се преко пакета помоћи Западном Балкану и фонда који је осмишљен за Западни Балкан покуша исцрпити што више инвестиција како би утицај других центара моћи био смањен, а како би се повећао утицај европске политике. Ми смо спремни да на томе да радимо. Неки од инфраструктурних пројеката који су поменути су за мене заиста од изузетног значаја. Тичу се путне инфраструктуре и регионалне повезаности. То ће бити велики “буст” за наш туризам, али генерални и за нашу привреду и добићемо много боље услове него до сада. Ово што смо урадили са ауто-путем је велика омча око врата и то ће бити велики изазов за будућу владу.

Уговорено је још неколико сегмената који су за ГП УРА изузетно значајни, а тичу се зелене економије. Желимо да Црну Гору заиста промовишемо као еколошку државу, а то је исказао и будући премијер, и зато ћемо имати посебно симпатије ЕУ ако се будемо заиста служили тим постулатом и ако будемо радили на том пројекту који омогућава неизмјерне могућности и може да буде највећи подстицај што се тиче наше не само регионалне него и глобалне препознатљивости.

Значи ли то да ћете се заложити за заштиту Сињајевине?

Сви пројекти који трајно девастирају нашу природу и самим тим чине велико зло нашим природним богатствима треба да се стопирају.

Што се тиче наше коалиције, ми од наше зелене агенде нећемо одустати, то сматрам предношћу Црне Горе. Једна од првих одлука нове владе, а чека нас заиста много "првих" одлука је забрана даље изградње мХЕ и ревизија свих концесионих аранжмана. Мислим да ће нешто слично да се деси и са Сињајевином. Ако наши војници требају обуку, а вјероватно требају, постоје двије солуције. Ја сам двије већ пронашао како би требало да се компензује нешто што је евентуално требало да се ради на Сињајевини, не бих да их износим сад јавно.

Имате ли информације да одлазећа Влада убрзано празни буџет и да је већ потрошена буџетска резерва?

Имамо информације о масовном примању људи у јавној управи. Било би јако некоректно да кажем да сам против запошљавања људи, али овај начин на који се то изводи је заиста непримјерен и знам да Министарство финансија даје сагласности за примање одређених особа, поготово за неке локалне управе које су у великим финансијским проблемима. Апелујем да се то не ради и позивам министра финансија Дарка Радуновића да спријечи да против њега покренемо неки процес у наредном периоду зато што је то крајње непотребно. Ако буде потреба за новима радним мјестима, треба да их отвара нова влада. Ако буде потребе за људима који треба да помогну јавној администрацији, мислим да то треба да ради нова администрација. Мислим да су капацитети претходне администрације исцрпљени, а ако неко, ипак, упркос свему жели да испуни неке политичке обавезе које је преузео прије избора, треба да сноси одговорност. Не желим да најављујем ништа, али се многе ствари уредно евидентирају и нека се нико не изненади ако се против некога покрене процес јер то нема везе са реваншизном већ са једним здраворазумским односом према буџету Црне Горе који је и онако тотално девастиран лошим одлукама Владе у претходном периоду.

Људи се плаше да неће добити плате и пензије када се формира нова влада. Да ли сте већ почели преговоре са кредиторима?

Да, један дио преговора смо већ водили са комесаром Вархељијем. Разлог зашто владу треба да формирамо што прије је управо тај да бисмо могли да уђемо у аранжмане са финансијским институцијама како би обезбиједили одрживост нашег финансијског система. Мислим да ће се то и десити, а средњорочно треба да мислимо о томе како да пунимо домаћу касу. Један дио плана који се тиче конкретно борбе против корупције и организиваног криминала је већ спреман и дио законских рјешења које смо раније најављивали је већ спреман, а један дио треба да се изради. Говорим у име своје коалиције - направили смо једну групу правника која свакодневно ради. Ту је шест еминентних правника који нијесу наши чланови, који свакодневно раде на тражењу најбољих законских рјешења у вези са сегментима борбе против корупције и боље наплате пореза, као и доказивања поријекла имовина, лустрације... тако да је то нешто што ћемо средњорочно морати да рјешавамо.

Очекујем да ћемо упркос недаћамо које имамо успјети да на вријеме сервисирамо обавезе. Ово нам се не дешава због нове владе, већ због старе, због једног тоталног непримјереног и бахатог односа према државном буџету. Бахаћењу јавних функционера и људи блиских власти морамо стати на крај. То ће морати да буде приоритет ове владе, ова влада мора да буде све што претходна није била када је у питању економска политика. Морамо да будемо и рационални и скромни и много поштенији, ефикаснији и да се понашамо у складу са могућностима наше земље.

Не можемо да глумимо да смо Кувајт, а да је привреда на нивоу неких неразвијених афричких земаља. Морамо да прилагодима да оно што зарадимо можемо да трошимо.

Како, према Вашем мишљењу, треба решти проблем у вези са Закон о слободи вероисповести?

Cetinjski manastir
Цетињски манастир / Извор: Профимедиа

Актуелни Закон треба ријешти на начин који је прихватљив свим вјерским заједницама. Имамо најбоље и најефикасније рјешење које ће у најбржем року ријешити проблем. То је по нашим информацијама прихватљиво и Митрополији, а о томе је говорио и њихов експертски тим.

Коалиција "Црно на бијело" и УРА желе европски и антидискриминаторски закон и да све вјерске заједнице имају исти статус. То истовремено значи и да ниједна организација не може бити изван правног поретка нити изнад државе Црне Горе.

Ако будемо ишли у писање новог закона изгубићемо годину или двије. Ако будемо ишли у измјене и допуне то можемо да урадимо врло брзо и ефикасно с обзиром на то да се зна да је неколико чланова спорно. Чуо сам изјаве и колега из нове већине и ДПС-а да су се бунили да ми прилагођавамо нешто МЦП. То су глупости и јефтине манипулације. Прилагођавамо се искључиво европским нормама и радимо на томе да дискриминаторске норме према било коме не постоје у измијењеном законском рјешењу.

Слажем се са изјавом г. Кривокапића да када се писао овај закон да је постојала лоша намјера. Нова влада треба да избрише ту лошу намјеру и покаже добру намјеру према свим вјерским заједницама у Црној Гори.

После избора УРА дуплирала чланство

Да ли је тачно да је један број чланова из СДП-а прешло у ГП УРА?

Послије избора УРА је дуплирала чланство. Нијесам очекивао да се у овако кратком временском периоду послије избора оволико људи учланити у ГП УРА. Свако ко жели да дође је више него добродошао. Никоме нећемо затворити врата, било да је у неком ранијем периоду био члан одређене партије. Обавио сам, тачно је, разговоре и са неким људима које од раније познајем, које су моје колеге и пријатељи, а који су стицајем околности припадали другим политичким опцијама. Не видим ништа лоше у томе и њиховом интересовању да буду дио заједничке борбе за једну бољу и праведнију Црну Гору. Никад нијесам имао жељу да се неке партије урушавају да би друге профитирале, али лично одговарам за рад наше коалиције и партије, а нека други одговарају за резултате својих партија и коалиција.

Морамо отворити све институције да видимо "крвну слику Црне Горе"

Да ли ћете се нова влада бавити Законом о слободном приступу информацијама и уопште проглашавањем информација тајним?

Била би трагедија да наставимо исту политику односа према медијима, НВО сектору и тајности подтака као што је то радила претходна влада. Био би то мој велики и лични и политички пораз да тако третирамо људе који се боре за јавну ријеч. Волио бих да нова влада инкорпорира једну мјеру из нашег предизборног програма, а то је да уведемо систем отвореног буџета, да буде онлајн приступ државном трезору, да грађани могу да виде сваку уплату и исплату. То је државни новац, не знам зашто би неко имао потребу да скрива шта је плаћено и шта је примљено.

Што се тиче Закона о СПИ треба га либерализовати и поћи корак даље. Многе институције треба да доживе ревизију. Ту ће бити много посла и људи из НВО сектора и медија биће нам од велике користи. Морамо отворити све институције за јавност, да видимо “крвну слику Црне Горе”.

Представљају се као синдикалци, а имају по шест станова

Како гледате на недавно одржани тајни састанак врха полиције и одлазаћег премијера Душка Марковића?

Што се тиче Управе полиције, видио сам медијске извјештаје да су имали састанак и прочитао саопштење синдиката да они наводно не желе да спроводе наређења будуће власти. Не бих тиме узбуђивао јавност, ми ћемо се водити праксом апсолутног поштовања закона, али ћемо доћи до оних људи који се представљају као синдикалци, а имају по шест станова. Ситуација је врло јасна и када јавност буде сазнала неколико чињеница, биће врло наклоњена новој власти и врло расположена да ради у складу са уставом и законом, а врло нерасположена да брани наређења људи који су се добро наплатили обављањем одређених функција, не у складу са законом него у складу са наредбама одређених центара моћи.

Нико није јачи од државе и моја основна порука је да ће држава знати како да се обрачуна са онима који мисле да праве неке паралелне системе и да онемогуће да Црна Гора стане у ред озбиљних европских држава.