Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕВРОПА ПАРАЛИСАНА, ЛУЦИФЕР ХАРА СТАРИМ КОНТИНЕНТОМ: Буктиња шокирала Словенију, ова земља је следећа на удару (ФОТО/ВИДЕО)

22.07.2022. 08:22
Пише:
Србија Danas/Nova.rs
kanader
канадер / Извор: Реутерс

Топлотни талас Луцифер, који је током јучерашњег дана стигао у Србију, погађа и остале земље у нашем региону. Ситуација је најкритичнија у Словенији, у којој су температуре које прелазе 40 степени Целзијуса узроковале најразорније пожаре у историји ове земље.

Пожар је на подручју Краса, које се налази на северу земље, букнуо у среду увече.

Како је ватра наставила да се шири, у гашењу пожара учествовало је 1.300 људи, укључујући око хиљаду ватрогасаца, а ситуација се смирила тек јуче ујутру, иако ватра и даље тиња. Према последњим проценама, изгорело је 1.000 хектара шумског покривача.

АУСТРИЈСКИ ПИЛОТ ЗАБЕЗЕКНУТ ПРИЗОРОМ У СЛОВЕНИЈИ: "Овако нешто НИКАДА нисам видео"

АУСТРИЈСКИ ПИЛОТ ЗАБЕЗЕКНУТ ПРИЗОРОМ У СЛОВЕНИЈИ: "Овако нешто НИКАДА нисам видео"

ВАТРОГАСЦИ СПАШАВАЈУ "ШТО СЕ СПАСИТИ МОЖЕ" Највећи пожар у историји Словеније, мештани у сузама: Очајни смо (ФОТО/ВИДЕО)

ВАТРОГАСЦИ СПАШАВАЈУ "ШТО СЕ СПАСИТИ МОЖЕ" Највећи пожар у историји Словеније, мештани у сузама: Очајни смо (ФОТО/ВИДЕО)

ДРАМАТИЧНИ ПРИЗОРИ ПОЖАРА У СЛОВЕНИЈИ: Ватрена стихија незаустављива, ситуација се нагло погоршала (ФОТО/ВИДЕО)

ДРАМАТИЧНИ ПРИЗОРИ ПОЖАРА У СЛОВЕНИЈИ: Ватрена стихија незаустављива, ситуација се нагло погоршала (ФОТО/ВИДЕО)

Због опасности је евакуисано око 200 становника из села на Красу. Ситуација је била најтежа у општини Добердоб, која се налази тик уз словеначко-италијанску границу. Мештани угрожених крашких села пронашли су привремени смештај у Опатјем Селу и пружена им је психосоцијална помоћ и храна.

Медицинска помоћ указана је петорици ватрогасаца који су због густог дима задобили лакше опекотине и проблеме са дисањем.

Служби Словеније у помоћ су ускочиле у помоћ и службе околних земаља - шест војних цистерни за воду и један хеликоптер из Аустрије, док је Хрватска послала канадер и један хеликоптер Хрватског ратног ваздухопловства са опремом.

На терен су изашли и словеначки премијер Роберт Голоб, министар одбране Марјан Шарец и командант цивилне заштите Сречко Шестан. Премијер Голоб је рекао да је пожар стављен под контролу и да није захватио ниједну кућу.

Хрватска у црвеном

Ситуација није боља ни у суседној Хрватској, у којој је почео други топлотни талас ове године, а тим поводом су надлежне службе први пут издале црвено упозорење за готово целу земљу. Црвени метео аларм се најављује за данас у ријечком подручју, а за суботу у целој земљи, када се очекује да температуре пређу 40 степени Целзијуса. У недељу је црвено упозорење на снази за подручје Јадрана, док би на копну температуре требало да буду ниже. Оно од чега власти највише страхују јесте да би ова држава могла да доживи словеначки сценарио, јер постоји опасност од пожара, поготово дуж Јадрана.

Према проценама хрватских метеоролога, температуре ће постепено падати од понедељка.

У БиХ за викенд температуре достижу врхунац

Врхунац топлотног таласа у Босни и Херцеговини очекује се за викенд. У суботу ће температура ићи до 41 степена, док ће у недељу бити "хладније" за неколико степени. Због високих температура, Из Савеза синдиката Републике Српске позивају послодавце да раднике не излажу врућинама. Наглашавају да је посебно ризично боравити на оваквим температурама у периоду од 10 часова ујутру до 17 часова после подне, и да би стога требало да се поштеде рада сви који послове обављају на отвореном простору.

Луцифер "покосио" Европу

На Балкан је топлотни талас Луцифер стигао са Запада, а претходно је захватио скоро читави Стари континент. Пожари у Француској, Грчкој, Португалу, Шпанији и Великој Британији су уништили хиљаде хектара земље и натерали хиљаде становника и туриста да се евакуишу. То је други топлотни талас који је је захватио делове Европе у последњих неколико недеља.

"Црна Гора има те топлотне таласе последњих 20 година"

Црногорски метеоролог Душан Павићевић изјавио је да се очекује да од данас, у наредних шест до седам дана температуре у Црној Гои буду више од 39 степени, и нагласио да то није неуобичајена појава у овој приморској земљи.

- Црна Гора неће бити најугроженија. Код нас дуго трају дуго ти топлотни таласи последњих 20-ак година. Али, све околне државе имају вишу измерену температуру него што је Црна Гора има - рекао је Павићевић.

Ипак, током протеклих дана неколико интензивних пожара горело је на територији ове земље, највише у делу Подгорице, Никшића, Бара, Будве, Херцег Новог, Плужина, Пљевља и Петњице.

Македонска влада ослободила труднице и хроничне болеснике рада

Током јучерашњег дана, Луцифер је стигао и у суседну Северну Македонију. Македонска влада увела је наранџасти метео аларм на нивоу целе земље у периоду од 21. до 24. јула, и донела одлуку којом се од рада у овом периоду ослобађају труднице и хронични болесници. Такође се не препоручује излазак на отворено у периоду од 11 до 17 часова, а саветује се и да деца у вртићима уопште не излазе напоље.

БОНУС ВИДЕО: Букти пожар у Словенији, ситуација се погоршала