Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УЗБУНА, ХРВАТИ НА НОГАМА! Стигло озбиљно упозорење, могући напади на Божић!

05.12.2023. 20:52
Пише:
Србија Данас
Hrvatska policija
Хрватска полиција / Извор: Профимедиа/илустрација

Огласио се Божиновић

Хрватске службе чине све што је у њиховој моћи да се осигура високи ниво безбедности за све грађане, изјавио је данас у Бриселу министар унутрашњих послова Давор Божиновић.

ТУЖИЛАШТВО ОДМАХ ЗАТРАЖИЛО ПРИТВОР, ПОЈАВИЛА СЕ ОПАСНОСТ! Откривено ко је ПЕТА особа која је ухапшена због Вањиног убистваVanja Đorčevska

ТУЖИЛАШТВО ОДМАХ ЗАТРАЖИЛО ПРИТВОР, ПОЈАВИЛА СЕ ОПАСНОСТ! Откривено ко је ПЕТА особа која је ухапшена због Вањиног убиства

ХАПШЕЊЕ НА ГРАНИЦИ Полиција привела другог осумњиченог за напад у Никшићуpolicija

ХАПШЕЊЕ НА ГРАНИЦИ Полиција привела другог осумњиченог за напад у Никшићу

УЗБУНА! ИЗБИО ВЕЛИКИ ПОЖАР ИЗМЕЂУ АМБУЛАНТЕ И ЦРКВЕ! Букти огромна ватра, ХИТНО послате полицијске снаге и ватрогасци! (ВИДЕО)Veliki požar u Splitu

УЗБУНА! ИЗБИО ВЕЛИКИ ПОЖАР ИЗМЕЂУ АМБУЛАНТЕ И ЦРКВЕ! Букти огромна ватра, ХИТНО послате полицијске снаге и ватрогасци! (ВИДЕО)

- Наше службе чине све што је у њиховој моћи да се превентивно осигура висок ниво безбедности за наше грађане - рекао је министар Божиновић након састанка министара унутрашњих послова држава чланица ЕУ.

Министри су на свом састанку у Бриселу између осталог разговарали и о опасностима радикализације и ситуацији у Европи након избијања рата између Израела и Хамаса. Повереница за унутрашња питања Јилва Јохансон рекла је пре почетка састанка да је Европска унија тренутно суочена с повећаним ризиком од тероризма због рата у Гази.

- С ратом између Израела и Хамаса и поларизацијом коју он узрокује у нашем друштву, с надолазећом сезоном празника, постоји огроман ризик од терористичких напада у Европској унији - рекла је она.

Министар Божиновић рекао је да је у расправи посебно наглашена безбедносна димензија сарадње између чланица, која се односи пре свега на размену безбедносно релевантних информација. 

Hrvatska policija
Хрватска полиција / Извор: Профимедиа

"Спојени смо на базе америчког терористичког скрининг центра"

- Што се нас тиче, ми смо поновили да је Хрватска једна од држава која спроводи управо тај превентивни део који значи регистрацију свих особа које улазе у Хрватску, укључујући и популацију илегалних миграната - рекао је Божиновић.

Додао је да је Хрватска ове и прошле године у Шенгенском информационом систему проверила 604 милиона људи, и да је једна од ретких земаља која је директно спојена на базе америчког терористичког скрининг центра.

- Прошле године смо имали више од девет хиљада такозваних погодака, односно особа које се могу довести у везу с терористичким активностима. Дакле, Хрватска је све ове године подигла ту димензију сарадње и размене информација на ниво који нас је, уосталом и квалификовао и за Шенген и за америчке програме Глобал Entry и Visa waiver.

Рекао је да је Хрватска након Хамасовог напада на Израел подигла мере безбедности, пре свега у верским и другим објектима и да ће се те мере спроводити докле год буде потребно.

Hamas
Хамас / Извор: Профимедиа

О контролама на граници са Словенијом

На питање да коментарише најаве из Словеније да ће продужити контроле на граници с Хрватском до јуна следеће године, с могућношћу да се протегне до краја лета ако Хрватска не појача контроле на уласку у земљу и да јој у томе може помоћи Frontex, Божиновић је рекао да су далеко ефикасније мобилне полицијске контроле од контрола на самим границама.

- Ови подаци које сам споменуо о броју погодака у Шенгенском информационом систему и у америчкој бази за терористе говоре о томе да Хрватска улаже у тај део безбедности за себе и своје грађане, али и за Европу и европске грађане, укључујући наравно и грађане Словеније више него неке друге државе чланице - рекао је Божиновић.

Рекао је да свака држава чланица има право да уведе интерне контроле, да тренутно 17 држава чланица спроводи контроле.

zagreb
загреб / Извор: Профимедиа

"Спречили смо да више од 34 хиљада такозваних секундарних миграната уђе у Словенију"

- Међутим, ми смо за модел који је много успешнији, а то је модел мобилних ефикасних заједничких патрола не само на граничним прелазима, јер ако постоји забринутост од тероризма, онда те особе сигурно не иду главним путним правцима из државе у државу, већ користе алтернативне - рекао је Божиновић.

Истакао је да се систем компензованих мера по дубини територија показао и те како успешним, да је Хрватска од уласка у Шенген кроз компензоване мере сама спречила више од 34 хиљаде такозваних секундарних миграната да уђу у Словенију.

- Кад би се још на то удружиле снаге из словеначке или италијанске полиције тај број би био сигурно већи и постигао би се онај циљ којем ми тежимо кроз конкретне акције, а не кроз декларације - рекао је Божиновић.