Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ФАТАЈ СЕ ШУМЕ, ПУШТИ ПОЛИТИКУ": Марковић покушао да оправда напад на СПЦ, народ га брзо поставио тамо где му је место

22.09.2020. 08:08
Пише:
Србија Danas/in4s.net
Duško Marković
Душко Марковић / Извор: Профимедиа/илустрација

Одлазећи премијер Црне Горе гостовао у ТВ емисији, па изазвао салве коментара на друштвеним мрежама

Одлазећи премијер Владе Црне Горе, Душко Марковић, синоћ се у емисији "Интервју" на РТЦГ, осврнуо на читав низ аспеката који су условили пораз Демократске партије социјалиста (ДПС) на парламентарним изборима.

ЧУДО У ДУБРОВНИКУ: Српске иконе се појавиле испод креча на католичком манастиру, Хрвати годинама крију ОВУ ТАЈНУ (ФОТО)

ЧУДО У ДУБРОВНИКУ: Српске иконе се појавиле испод креча на католичком манастиру, Хрвати годинама крију ОВУ ТАЈНУ (ФОТО)

Мило се ухватио ДЕМОКРАТИЈЕ, а не зна ни шта је то: Нова "улагивања" Европљанима неће уродити плодом!

Мило се ухватио ДЕМОКРАТИЈЕ, а не зна ни шта је то: Нова "улагивања" Европљанима неће уродити плодом!

ПРЕТУЧЕНИ СРБИ У ВУКОВАРУ: Мирно су седели у кафићу, а онда су их напали хулигани!

ПРЕТУЧЕНИ СРБИ У ВУКОВАРУ: Мирно су седели у кафићу, а онда су их напали хулигани!

Међутим, Марковићеве опсервације које се тичу актуелног Споразума три победничке коалиције, гласина о приватизацији Електропривреде Црне Горе, страначким реформама и слично, остале су у сенци његових коментара о Српској православној цркви и најави митрополита Амфилохија о подизању Његошеве капеле на Ловћену.

"Није мудро што смо се сукобили са СПЦ у изборној години"

- Од почетка смо знали да ће Српска православна црква бити снажно против тога, али није било за нас дилеме да идемо ка томе. Јасно да смо били свесни да није паметно у изборној години то питање отварати. Али смо ипак ставили закон на дневни ред јер неке ствари заиста треба уредити. Имали смо намеру да уредимо право на верско испољавање уверења, и право на исти положај верских заједница - навео је Марковић.

Марковић је рекао да је Црна Гора проглашена, са бројних адреса, као земља која прогони вернике СПЦ.

- Заиста један невиђени амбијент, ништа од демократских и слободних услова. Атак на слободну вољу грађана и њихово опредељење. Једино је изборни дан, по мом мишљењу, био демократски. И признање изборних резултата од стране ДПС-а. Показали смо да су нетачне тврдње наших конкурената да ДПС не може изгубити изборе у демократском процесу, него да ћемо насилно бранити власт - истакао је одлазећи црногорски премијер.

Људи су криви, поверовали су истини

Марковић је рекао да нису очекивали да ће се толико манипулисати тим законом.

- Црна Гора је била затрпана медијским блатом и невиђеном пропагандом и били смо заиста затечени у једном тренутку. Нажалост, велики број грађана је поверовао у њихову аргументацију и зато је изборни резултат такав какав је - навео је он.

"Амфилохије уноси немир међу грађане Црне Горе"

Када је у питању најава митрополита црногорско-приморског Амфилохија да жели да гради цркву на Цетињу и капелу на Ловћену, Марковић је навео да је то типично за митрополита црногорско-приморског.

- Типично за Амфилохија, који у континуитету уноси немир међу грађане Црне Горе. Његош и маузолеј није цетињска ствар, то је питање духовно и историјско сваког Црногорца, наша идентитетска и културна вертикала. Не верујем да је то реално да до тога дође, и то ће бити само пуста жеља митрополита. Маузолеј се не тиче само Цетиња, већ и сваког Црногорца и патриоте. Не верујем ни у било какав покушај Српске православне цркве у том смислу - навео је Марковић.

Марковић је, на питање да ли осећа одговорност за актуелну епидемиолошку ситуацију, рекао да су урадили све да епидемија буде под контролом, те да су лицемерне критике упућене Влади, када сви знају да су данима пре тога организована окупљања, било у пешачким било у ауто-литијама.

mitropolit Amfilohije
митрополит Амфилохије / Извор: Профимедиа

Велики број реакција на друштвеним мрежама

Гостовање одлазећег премијера изазвало је велики број реакција на друштвеним мрежама. Уз објаве на својим Фејсбук профилима, људи су коментарисали интервју и у расправама на порталима.

Директор истраживачког центра МАНС-а Дејан Миловац, написао је на свом Фејсбук профилу следеће:

- Послије 30 година на власти, од чега добар дио на челу тајне полиције, а за чијег мандата се хапсило због ФБ статуса, Душко вели да репресија није рјешење. Ех, кад имаш вољу али немаш чиме, брзо губиш и вољу изгледа - написао је Миловац.

- Дуле, што ће ти ове приче у које ни сам не вјерујеш и за које и сам знаш да су будалаштине… Ти као стари УДБАШ најбоље знаш колико су "тешки" твоји пријатељи и најближи сарадници … Колико је милионера у главном одбору, колико су "тешки" министри, колико кумови, колико родбина???Колико другови са кошарке?? Ти најбоље знаш сва непочинства и корупције које сте радили? Зар мислиш да постоји неко ко ће повјеровати у ове глупости?? Пали сте јер сте огрезли у лоповлуку, фукарлуку и корупцији… Подригивали сте пред сиротињом кријући се иза државе… Да не буде да те сви куну - ја ти желим да живиш 100 година од просјечне пензије… желим ти да уживаш у свим благодатима које сте нам створили.. желим ти да као пензионер чекаш јагњад испред хладњаче горановића… Желим ти да чекаш операцију катаракте колико је чека просјечан пензионер… да возиш голфа двојку и да од пензије плаћаш гориво и регистрацију… да купујеш дрва и сам их цијепаш… да путујеш возом… Желим ти да идеш код изабраног доктора и да мјесецима чекаш преглед код специјалисте… Да чекаш љекове сриједом и да од пензије купујеш оне који "нијесу на листи"… Желим ти селективни правду и двоструке аршине… Желим ти др Илију и др Нермина….да једеш подригушу и пилетину из бразила а пршуту само за славу… Да купујеш обућу на рате преко пензионера… Да ти се дјеца запошљавају по критеријумима по којима сте ви запошљавали "опозициону дјецу"… желим ти да једеш воћа и меса колико једе просјечан пензионер… желим ти судске извршитеље ако не будеш плаћао рачуне… желим ти пензионерске дане налик пензионерима Металца или Конија… Ако (по)мислиш да те кунем - знаћеш због чега сте заиста пали… - написао је Радоје Живковић.

- Кукњава Марковића да је ДПС изгубио изборе због цркве, која је позвала бираче да гласају против доносиоца спорног Закона о слободи вјероисповјести, подсјећа на сценарио у којем силеџија кука јер је добио батине од жртве коју је покушао да злоставља - изјавио је Марко Тошић.

- Човек буквално 3 дана пред изборе изјави у камеру да ће протерати свештенство СПЦ и народ из ЦГ и сад се ишчуђава… - написао је С.С.

- Жив си Дуле, мјесец дана ни трага ни гласа, ни разгледницу да напишеш. Ђе си паркирао оне камионе што си био припремио да транспортујеш људе после избора а оно гле чуда ви пут шуме - написао је Р. Б.

- Фатај се шуме пушти политику - пише Љ. Г.