Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТРОСТРУКО УБИСТВО ДРМА ХРВАТСКУ Зашто је Филип решетао људе у Сплиту? Осумњичени се светио, полицију чекао с оцем!

12.01.2020. 10:26
Пише:
Србија Данас/Далматински портал
Filip Zavadlav
Филип Завадлав / Извор: Фото: Facebook/Filip Завадлав

Мотив овог незапамћеног злочина на који се одлучио усред бела дана, освета је наводно дилерима који су малтретирали њега и његовог брата.

Након прве рафалне паљбе у Улици Шперун у средишту Сплита настао је стампедо. Људи су вриштећи трчали према шеталишту. Али, крвавом походу ту није био крај. Неколико минута касније поновно су се чули пуцњи и то у неколико минута хода удаљеној Радмиловићевој улици. Биланс овог махнитог покоља у самом центру Сплита је троје мртвих.

"Бојала сам се да не уђе у радњу и све нас изрешета": Језиве исповести СВЕДОКА НЕВИЂЕНОГ МАСАКРА у Сплиту (ВИДЕО)

"Бојала сам се да не уђе у радњу и све нас изрешета": Језиве исповести СВЕДОКА НЕВИЂЕНОГ МАСАКРА у Сплиту (ВИДЕО)

ХОРОР У СПЛИТУ: Убица ИШАО УЛИЦОМ И ПУЦАО У ЉУДЕ, ИМА МРТВИХ! (ФОТО/ВИДЕО)

ХОРОР У СПЛИТУ: Убица ИШАО УЛИЦОМ И ПУЦАО У ЉУДЕ, ИМА МРТВИХ! (ФОТО/ВИДЕО)

"Чврстом вером правио сам корак по корак..." Зоран је пешака дошао од Подгорице до Тврдоша, ДА ЗАХВАЛИ БРАЋИ! (ВИДЕО)

"Чврстом вером правио сам корак по корак..." Зоран је пешака дошао од Подгорице до Тврдоша, ДА ЗАХВАЛИ БРАЋИ! (ВИДЕО)

Марино П. и Марин Б. преминули су на лицу места. Јурица Т. хитно је пребачен у сплитску болницу, али лекари нису успели да му спасу живот. У Сплиту је убрзо настало опсадно стање, полиција је опколила центар града. Осумњичени је наиме, након свирепих убистава, хладно и с пушком у руци, шетао градом, не марећи за пролазнике. У пуцњави је наводно користио калашњиков. Јурица Т. и Марино П. су иначе стари познаници полиције.

Полиција је одмах издала упозорење свима да ради властите сигурности не излазе на улицу. Али није прошло много до његовог хапшења.

Реч је о Филипу Завадлаву (25) који је полицију мирно дочекао у кафићу на Спинуту, нешто даље од места злочина. Био је у друштву свог оца. Са њим је наводно, пише Index, ухапшен и његов брат. Мотив овог незапамћеног злочина на који се одлучио усред бела дана, око 15.35 сати, освета је наводно дилерима који су малтретирали њега и његовог брата.

Његов брат је наиме дилерима наводно дуговао повећу своту новца. Како наводи Index, Завадлав, односно његова ужа породица, од раније су имали проблема с некима од убијених. Наводно се ради о дуговима и дроги. То је породицу убице, конкретно једног од његове браће, довело у сукоб с убијенима. Они су наводно долазили у кућу породице убице и претили. У томе се можда може наћи мотив овог троструког убиства. Наводно је Завадлав имао у плану да убије још неке особе које је тражио, али их није пронашао.

Незванично се сазнаје, пишу хрватски медији, да се ради о породици која је живела у прилично тешким условима.

Филип, како се сумња, није могао да издржи тај притисак и претње, а цела ситуација потпуно га је изобличила.

Он је наиме био поморац, некада чак и успешни спортиста. На броду је био више од годину дана.

Пуком срећом није било још жртава

Многи сведоци овог страшног злочина кажу како само пуком срећом није било још жртава, посебно јер су у то време улице пуне људи. Како су игром случаја и сами избегли метак испричали су брат и сестра који су у Радмиловићевој улици, у тренутку кад је почела пуцњава, кренули аутомобилом у сусрет убици и месту злочина.

- Изашли смо иза угла у тренутку кад је мушкарац направио шта је наумио. Видели смо само његове обрисе на одласку и да је имао неко оружје. У руци сам видео цев. Један метак нам је погодио аутомобил који је одмах стао. Покрај мотора, двадесетак метара од нас, лежао је мртав мушкарац - наводе младић и девојка потпуно у неверици да се овакве ствари догађају на улицама Сплита. Метак је завршио у мотору аутомобила о чему је сведочио и траг уља који је исцурио на плочник.

- Шта да вам кажем, ево ја се још тресем од страха – додаје девојка. Слично сведоче и запослени кафића и трговина у близини "првог" места злочина.

- Прва мисао ми је била да ми нешто пада с полица, али у другој секунди схватила сам да то није то, да је реч о рафалима. Окренула сам се према бочном зиду одакле је долазио тај злокобни звук. Укопала сам се. Нисам знала шта да радим, треба ли да бежим кроз задња врата или да кренем кроз предња. А шта ако ми сад ушета у радњу? Толико мисли у пар секунди - прича потресена продавачица недалеко од места злочина.

Слично каже и радница на киоску нешто даље описујући потпуно лудило које је настало у тренутку пуцњаве.

- То је тешко описати, тај тренутак ужаса у којем је настао стампедо, људи су вриштали, трчали према шеталишту. Још увек не верујем шта се догађа, у шта се претворио овај град - прича продавачица с киоска.

На Шперуну је иначе пуно ресторана и кафића који су у тренуцима ужаса били пуни гостију.

- Чули су се рафали, али није то пуно трајало. Брзо је било готово, али било је страшно. Преплашили су се гости, сакрили су се. Није било странаца, само наши људи. Дошла је полиција одмах. Ено момак тамо још лежи мртав, још га нису макли. Страшно нешто - рекли су из ресторана.

Јурица Т. јавности познат од 2004.

Из ПУ сплитско-далматинске у међувремену су навели да су, осим осумњиченог за убиство, ухапсили још једну особу коју додуше не доводе у везу с самним убиством, али сматрају да има информације корисне за овај случај који је згрозио јавност. Један од убијених, Јурица Т. од раније је познат полицији и правосуђу и то због саобраћајне несреће из 2004. године у којој је погинула осмогодишња девојчица и то у пешачкој зони пред основном школом на Спинуту. Јурица Т. није јој помогао након што ју је оборио. Девојчица је преминула од последица тешких повреда, прецизније повреде мозга.

Из затвора је изашао 2008. године, а тада се у сукобу двојице мушкараца нашао као колатерална жртва па му је секиром исечен врат.

Сплит сигуран град

- Ово је деценијама незабележен чин који је потресао све становнике нашег града. Хвала полицији на брзом деловању и информисању. Починилац је ухапшен и то је у овом тренутку најважније. Полиција ће ускоро изаћи са свим информацијама па ће се расветлити цели случај - објавио је градоначелник Града Сплита Андро Крстуловић Опара на својој Фејсбук страници.

Сад градоначелник раније је више пута причао како је Сплит сигуран град, али овакви страшни злочини у граду су постали чести, а грађанима терају страх у кости. Како је доживео пуцњаву испричао је и станар Радмиловићеве улице.

- Ма чула се пуцњава, али супруга и ја испрва нисмо могли да одредимо одакле долазе. Она је тврдила да су петарде. Ма рекао сам јој, па какве петарде, ово неко пуца. Сигурно је испаљено десетак метака. То је био звук са Шперуна. Није прошло ни две, три минуте и опет смо чули пуцњеве, али овога пута сасвим јасно, јер је мушкарац пуцао испод наших прозора ту у Радмиловићевој - препричава станар ове улице у којој је живот скончао један, док су на Шперуну убијена двојица.

Полиција је иначе навела и како ће јавност о свему обавестити на конференцији за медије коју организују у недељу ујутру. Увиђај на месту злочина трајао је до ситних сати.

Нови ПРИТИСАК НА СРБЕ: Кажњени јер су НОСИЛИ ШУБАРЕ СА КОКАРДАМА

Нови ПРИТИСАК НА СРБЕ: Кажњени јер су НОСИЛИ ШУБАРЕ СА КОКАРДАМА

Почео да муца и смешка се збуњено: Водитељка Мила питала за СИМБОЛ на црногорској капи (ВИДЕО)

Почео да муца и смешка се збуњено: Водитељка Мила питала за СИМБОЛ на црногорској капи (ВИДЕО)

Нове мере против загађења ваздуха: ИЗ САОБРАЋАЈА СЕ ИСКЉУЧУЈУ ВОЗИЛА СА "ЕУРО 2" МОТОРИМА

Нове мере против загађења ваздуха: ИЗ САОБРАЋАЈА СЕ ИСКЉУЧУЈУ ВОЗИЛА СА "ЕУРО 2" МОТОРИМА

УЖАС У АНДРАШЕВЦУ! Запалио се старачки дом, зграда ИЗГОРЕЛА ДО ТЕМЕЉА, БРОЈЕ СЕ МРТВИ (ВИДЕО)

УЖАС У АНДРАШЕВЦУ! Запалио се старачки дом, зграда ИЗГОРЕЛА ДО ТЕМЕЉА, БРОЈЕ СЕ МРТВИ (ВИДЕО)

"Крв мојковачких јунака вечни темељ братства Србије и Црне Горе" - поручио Владимир Божовић

"Крв мојковачких јунака вечни темељ братства Србије и Црне Горе" - поручио Владимир Божовић