Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ГОДИНУ ДАНА ОД УСВАЈАЊА СРАМНОГ ЗАКОНА О СЛОБОДИ ВЕРОИСПОВЕСТИ: Да ли ће се коначно то питање решити?!

07.12.2020. 00:34
Пише:
Србија Danas/in4s.net
crna gora
црна гора / Извор: Фото: Facebook/Vladislav Дајковиц

Прошло је годину дана, од када је бивша Влада Црне Горе, усвојила предлог Закона о слободи вероисповести, односно када је исти стављен у процедуру

Прошло је годину дана, од када је кренуо суноврат Демократске партије социјалиста (ДПС) - када је, сада већ, бивша Влада Црне Горе, усвојила предлог Закона о слободи вероисповести, односно када је исти стављен у процедуру.

МИЛО ЂУКАНОВИЋ МОРА ДА СЕ ПОВУЧЕ! Постоји само један начин за СПАС Црне Горе

МИЛО ЂУКАНОВИЋ МОРА ДА СЕ ПОВУЧЕ! Постоји само један начин за СПАС Црне Горе

СКАНДАЛ У ЦРНОЈ ГОРИ! МИЛОВ РЕЖИМ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОМИРИ СА ПОРАЗОМ: Пијани полицајац напао учеснике ауто-литије (ВИДЕО)

СКАНДАЛ У ЦРНОЈ ГОРИ! МИЛОВ РЕЖИМ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОМИРИ СА ПОРАЗОМ: Пијани полицајац напао учеснике ауто-литије (ВИДЕО)

МЕДОЈЕВИЋ ЗАГРМЕО НА НОВУ ВЛАДУ ЦРНЕ ГОРЕ: "Кад свима ово буде јасно, биће касно…"

МЕДОЈЕВИЋ ЗАГРМЕО НА НОВУ ВЛАДУ ЦРНЕ ГОРЕ: "Кад свима ово буде јасно, биће касно…"

Тог дана, 5. децембра 2019. године, десио се преокрет у целој држави, преокрет у самом народу. Бивша Влада Црне Горе утврдила је на тадашњој седници предлог Закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница.

Незадовољство код народа покренуло је масовне литије, које су задивиле читав свет, које су се углавном одржавале четвртком и недјељом... и које су на крају, и допринеле пад Демократске партије социјалиста (ДПС) и доскорашње Владе.

Након тога, 27. децембра, Скупштина Црне Горе је гласовима владајуће коалиције (ДПС, СД, Либерална партија, Бошњачка странка, Хрватска грађанска иницијатива и Форца) и три посланика СДП усвојила тзв. Закон о слободи вероисповести.

Том приликом, ухапшени су сви посланици Демократског дронта (ДФ), који нису подлегли притиску, и који су протествовали због усвајања "закона".

То је била "кап која је прелила чашу" и чиме је незадовољство грађана Црне Горе из дана у дан расло. ДПС-у су, полако али сигурно, "окретали леђа", што се и показало управо на свенародним литијама, гдје је присуствовао велики број њихових гласача, а што је и резултирало побједом опозиције на парламентарним изборима 30. августа ове године.

"Од капиталног значаја за демократију"

Законом о слободи вероисповести предвиђа се да држава постаје власник свих верских објеката који су изграђени до децембра 1918. године уколико верске заједнице не докажу власништво над њима.

- Добили смо један модеран и веома либералан - у односу на окружење - текст закона, који на свеобухватан начин омогућава да сваки грађанин, поступајући по сопственој савјести, буде или не буде верник неке верске заједнице, при чему држава штити имовину и културно благо које припада свим грађанима... и обезбеђује да закони Црне Горе важе на њеној целокупној територији - рекао је након седнице новинарима у Влади, тадашњи министар правде Зоран Пажин.

Пажин је тада рекао да Влада усвајањем предлога закона испуњава уставну обавезу "од капиталног значаја за демократију", наводећи да је њена намера била да у отвореном дијалогу са верским заједницама дођу до решења које ће у најмањој мери делити Црну Гору, истовремено поштујући највише међународне правне стандарде.

Он је тада истакао да се новим законом гарантује правна сигурност свим верским заједницама, као и коришћење верских објеката, оцењујући "неоснованим и неутемељеним спекулације да, (тадашња) Влада, "има намеру било кога да исељава или му отима храмове".

Нови Закон третира као културно добро државну имовину коју користе вјерске заједнице, а односи се на изграђене верске објекте или земљиште прибављено из јавних прихода који су били у државној својини прије 1918. године. То се, како предвиђа "закон", међутим, неће односити на објекте или земљиште за које постоји доказ о праву својине верских заједница над тим објектима или земљиштем.

Српска православна црква, како је тада сматрала, сматра и даље - да је нови "закон" дискриминаторски према тој верској заједници, те да се његовим одредбама покушава отети имовина СПЦ у Црној Гори која, по њима, има своју "осмовековну канонску јурисдикцију на простору данашње Црне Горе".

Кривокапић: Припремљене измене Закона о слободи вероисповести

И десила се историја. Пад ДПС-а.

Посланици парламентарне већине су у петак, 4. децембра, дали подршку мандатару Здравку Кривокапићу, чиме је и званично изабран за председника Владе Црне Горе.

Zdravko Krivokapić
Здравко Кривокапић / Извор: Профимедиа

Премијер Здравко Кривокапић је, након изгласавања нове Владе, казао да су већ припремили измене Закона о слободи вјероисповести и да ће то бити Владин први конкретни корак, те и да је њихов једини циљ - да не разочарају грађане Црне Горе.