Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ФИЛМСКА АКЦИЈА НА ГРАНИЦИ: Ивица преко границе возио супругу, ћерку, унуке, али И ОВО - пас му упропастио план!

22.03.2023. 08:13
Пише:
Србија Данас/Телеграф
granica
граница / Извор: Профимедиа

Након привођења и при испитивању тврдио је да нема појма како се дрога нашла у аутомобилу те да је остао затечен када су је полицајци нашли

Правоснажном одлуком карловачког Жупанијског суда 71-годишњи Ивица Г. из Горице у БиХ са пребивалиштем у Загребу, осуђен је на две године затвора због кријумчарења нешто мање од килограма хероина из БиХ у Хрватску.

Ивица Г. је првбитно, по оптужници сплитског ОДО-а, на Општинском суду у Сплиту био осуђен на годину и два месеца затвора, али виши суд је након жалбе тужилаштва повисио казну. Мора да платити и 47.500 куна новчане казне.

МАЈСТОР СЕО У ТРАКТОР ПА НАПРАВИО РУСВАЈ! Начинио велику материјалну штету, па слетео у реку

МАЈСТОР СЕО У ТРАКТОР ПА НАПРАВИО РУСВАЈ! Начинио велику материјалну штету, па слетео у реку

РЕКОРДНА ЗАПЛЕНА НА АЕРОДРОМУ У СКОПЉУ! Особа која је преносила робу вредну 2,3 милиона евра имала СРПСКЕ ДОКУМЕНТЕ

РЕКОРДНА ЗАПЛЕНА НА АЕРОДРОМУ У СКОПЉУ! Особа која је преносила робу вредну 2,3 милиона евра имала СРПСКЕ ДОКУМЕНТЕ

ЗАДРАНИ У ПАНИЦИ: Призор на Трпимировој обали узнемирио становништво града на Јадрану

ЗАДРАНИ У ПАНИЦИ: Призор на Трпимировој обали узнемирио становништво града на Јадрану

Он је осуђен јер је 11. јануара 2021. године затечен у Вињанима Горњим док је управљао возилом марке Хјундаи, а с њим су у возилу били његова супруга, ћерка и две малолетне унуке.

Полиција га је, очито имајући дојаву, издвојила са стране на граничном прелазу док је покушавао да уђе из Хрватске у БиХ, а службени полицијски пас за детекцију дрога нањушио је осам ПВЦ фолија с укупно 990 грама хероина које су биле скривене у носачу задњег браника возила. Процена је била да је дрога вредна око 65.000 евра.

Након привођења и при испитивању тврдио је да нема појма како се дрога нашла у аутомобилу те да је остао затечен када су је полицајци нашли. Уверавао је да је доброг имовног стања, да се никада у животу не би бавио дрогом и да ни с ким није у лошим односима.

- Са супругом, ћерком и унукама сам кренуо 11. јануара око 10 сати, а једино смо стали на одморишту Јањче нешто да поједемо док је возило све време било паркирано крај нас... Возило користим углавном ја, а повремено супруга и мој син, а у БиХ имам своју фирму која остварује добре приходе па сам ја месечно 15-ак дана тамо, а исто толико у Загребу. Док сам спремао ствари за пут, стављао сам их у пртљажник и ништа необично нисам приметио... - тврдио је на испитивању, признајући да га је и двадесетак дана пре на Лучком зауставила полиција. Супруга и он су тада преноћили у полицији због сумње да превозе хероин, али у претрази никаква дрога није нађена.

Недуго потом променио је регистарске ознаке на аутомобилу. Појаснио је да је то урадио девет година након што је таблица изгубљена или ју је неко скинуо деци док су били у вечерњем изласку и то зато јер су га на граници увек питали за ту таблицу.

hrvatska policija
хрватска полиција / Извор: Профимедиа

У систему МУП-а стајало је упозорење да је таблица изгубљена и рекли су му да се не може брисати док се не нађе или док не направи нове регистарске ознаке. Добио их је баш након прве претраге на Лучком.

- Не знам да ли неко жели да ме елиминише из посла или се неко од моје породице упетљао у нечасне радње. Цео живот се бавим вођењем царинског терминала на граници, немам никаквих личних сазнања о дроги нити је користим осим што је општепознато да се дрога преноси из БиХ у Хрватску, а не обратно и то зато јер је у Хрватској тржиште, а БиХ је само транзит. Потпуно је сулудо да би се ја као човек од 70 година упустио у шверц дроге из земље у којој је дрога скупља у земљу у којој је она јефтинија - рекао је на саслушању, преноси Слободна Далмација.

- Да сам хтео да бавим шверцом за тако нешто има пуно паметнијих ствари, а не бавити се дрогом - рекао је. Ивица је рекао да је, када је спроведена прва претрага возила био избезумљен.

- И већ сам тада претпоставио да неко жели да ми смести - казао је Ивица Г. који је у истражном затвору мало више од пет месеци. Тврдио је и да је возило десетак дана пре било у Херцеговини и да је могуће да је тада неко ставио дрогу, али да није успео да је извади док је ауто био у Хрватској.

На пронађеним пакетима дроге нису нађени отисци прстију Ивице Г., а судија је образложио да то не значи ништа само за себе јер је познато да дрога од тренутка набавке "до дистрибуције конзументу пролази кроз руке више особа које је вагају, препакују, мешају, превозе...".

Није прихватила ни одбрану оптуженог, утврдивши, уз остало, да је свесно кријумчарио дрогу ради даље препродаје те "да је тешко поверовати да неко хоће да га елиминише из посла сада када је у пензији".