Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ХАОС НА СЕДНИЦИ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ: Абазовић и Кривокапић разменили тешке речи, шеф дипломатије напустио салу (ФОТО)

03.08.2022. 14:21
Пише:
Србија Данас
Temeljni ugovor
Темељни уговор / Извор: Фото: Танјуг/МЦП

Данашња седница Владе Црне Горе, после потписивања Темељног уговора између Српске православне цркве (СПЦ) и Владе Црне Горе, облеженена је већ на почетку оштром полемиком министра спољних послова Ранка Кривикапића и премијера Дритана Абазовића о поледицама потписивања овог документа по државу.

Кривокапић је потом напустио данашњу седницу владе.

"ИСПРАВЉЕНА ЈЕ ВЕЛИКА НЕПРАВДА" Демократски фронт поздравио потписивање Темељног Уговора

"ИСПРАВЉЕНА ЈЕ ВЕЛИКА НЕПРАВДА" Демократски фронт поздравио потписивање Темељног Уговора

"СТАВИЛИ СМО ТАЧКУ" Прва реакција Дритана Абазовића након потписивања Темељног уговора (ФОТО)

"СТАВИЛИ СМО ТАЧКУ" Прва реакција Дритана Абазовића након потписивања Темељног уговора (ФОТО)

ОГЛАСИО СЕ ПАТРИЈАРХ НАКОН ПОТПИСИВАЊА ТЕМЕЉНОГ УГОВАРА: "Слава Богу"

ОГЛАСИО СЕ ПАТРИЈАРХ НАКОН ПОТПИСИВАЊА ТЕМЕЉНОГ УГОВАРА: "Слава Богу"

- Много шта је учињено у историји ове државе на превару, а ово улази у део тих историјских превара. Зато ово није обичан дан, добар дан. Зато је ово дан који нас је удаљио од ЕУ - рекао је Кривокапић и додао да, како је казао, у демократији постоје награда и санкција за грешке у успехе.

- Циљ Темељног уговора са СПЦ је био да се заустави пут Црне Горе ка ЕУ - рекао је Кривокапић и додао да је "први пут црква у приоритетима друге државе постала средство, а не основни циљ - средство да се заустави европске интеграције Црне Горе".

Кривокапић је уз то додао да му је жао што је пропуштена прилика да већ до новембра Влада заврши следећу фазу ЕУ интеграција и додао да ће Црна Гора изгубити месеце у изборној кампањи и да ће се све вратити на сукоб, а не на договор.

- Није лепо и примерено на упад да вам неко дође у кућу да бисте га нечим частили. Немате право премијеру да нешто ратификујете, не више него моја баба и ту кршите Устав сто одсто - рекао је Кривокапић.

Ranko Krivokapić
Ранко Кривокапић / Извор: Профимедиа

Он је захвалио колегама из СНП што су рекли да је испуњен главни приоритет њиховог уласка у владу.

- Наш жал је заустављање ЦГ на европском путу - рекао је шеф црногорске дипломатије и додао да је ово, како је рекао, губитак свих европских грађана Црне Горе без обзира да ли су Срби или Црногорци. Свест о овоме, додао је, свесни су и у Бриселу.

"Акт осмишљен у Београду"

Данас потписани Темељни уговор је назвао октроисаним актом који је осмишљен у Београду и да зато, како је рекао, није било могуће променити ни тачку ни зарез.

- Избрукали смо Црну Гору. Свако ће понети своје бреме историје, само желим да будемо свесни шта се десило - рекао је он.

Temeljni ugovor
Темељни уговор / Извор: Фото: Танјуг/Влада Црне Горе

На ове критике премијер Дритан Абазовић је Кривокапићу узвратио је констатацијом да је данас тужан дан само за оне који живе у прошлости.

- Када је реч о ЕУ путу, у ЕУ не постоји комесаријат за религијска питања, то што су део пропаганде у Црњ Гору, то је друга прича - рекао је Абазовић.

Поновио је да је Темељни уговор треба да се потпише како би дошли до усвајања одлука за које је потребна подршка минумум 54 или 49 посланика.

- То сам рекао и пре месец дана, тада нисте веровали. Сада имамо прилику да затворимо европска питања - додао је Абазовић, и истакао да "нико није упао у Црну Гору".

Сами смо, казао је, одучили да без велике помпе и гужве, без жеље да било кога ко можда другачије мисли о питању Темељног уговора провоцирамо или урадимо нешто што би некога довело до нелагоде.

"Косовски модел"

Додао је још да је "Црна Гора под окупацијом криминалаца који државу држе као таоца, који су овде инсталирани и против којих се влада бори јер због њих Црна Гора није у Европској унији".

Temeljni ugovor
Темељни уговор / Извор: Фото: Танјуг/Влада Црне Горе

- Ако је Темељни уговор препрека за европски пут Црне Горе, држава је можда могла да буде део ЕУ до 2016/17, а тада сте ви били на власти - поручио је обраћајући се је Кривокапићу.

Казао је и да "од првог дана нападате владу, ви од Темељног уговора правите теме".

- Мислили сте да ће снага једне финансијске групације која припрема кампању кроз неке квази портале бити довољна да утиче на премијера да се склони с пута - рекао је Абазовић.

Temeljni ugovor
Темељни уговор / Извор: Фото: Танјуг/МЦП

Лично је, казао, пројектовао суноврат политике коју финансирају ти центри моћи.

- Волео бих да нисте на том броду, али структуре ваше (Кривокапићеве) странке јесу и зато треба да се сруши влада. Свако ко жели дестабилизацију помаже руски утицај у Црној Гори и жели да уради оно што се десило на Косову. То је била ваша пројекција, а моја је данашња - навео је он.

"Топли зец"

Кривокапића је Абазовић упитао да ли мисли да ће се све вратити на старо, а да он као премијер буде искоришћен да буде "топли зец".

- Да ли сте мислили да ја нећу прочитати ту игру, преварили сте се. То је била намера. рекао сам да ће се у сто дана решити свако тешко питање и решено је, што се тиче владе Црне Горе - рекао је Абазовић.

Абазовић је поновио да неко жели Црну Гору да гурне у дестабилизацију, а тај неко, казао је, су они који су у "скај апликацијама".

Dritan Abazović
Дритан Абазовић / Извор: Профимедиа

- Ако се испостави да овај уговор не суспендује Устав или законе, дугујете ми извињене, не због мене већ због моје породице - рекао је Абазовић.

Одговарајући Абазовићу, Кривокапић је рекао да неће дозволити да га премијер имплицира у вези са криминалом и привилегијама.

- Лично вас могу волети или не волети, али вас морам поштовати. Није исто Католичка црква и Исламска заједница - рекао је Кривокапић уз тврдњу да је СПЦ дошла насилном анексијом Црне Горе, користећи при том реч аншлус.