Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ШТА СЕ ОВО ДЕШАВА? Аутобуси крцати Хрватима, беже за Немачку, а ОВО ЈЕ ПРАВИ РАЗЛОГ

25.08.2016. 13:52
Autobus
Аутобус / Извор: Фото: Профимедиа/илустрација

Сваког дана са загребачке Аутобуске станице одлази десетак аутобуса за Немачку и сви су пуни.

Млади, стари, они средњих година, сви одлазе. Одлазе не само млади који су тек завршили школу или факултет већ и они који су у Хрватској већ 15 до 20 година радили. Тако су новинари затекли неколико породица, из којих одлази мајка, а у Хрватској остају деца са очевима. Мајке сузних очију, којима растанак с децом тешко пада, нису биле расположене за изјаве. Оне прве одлазе да извиде ситуацију и запосле се како би потом повеле и целу породицу.

Било је и оних који већ годинама живе и раде у иностранству. Једна од њих је Аријана (30) из Кутине. Њена прича је интересантна. Она живи у Хонг Конгу, њен брат у Холанђи, а сестра коју је дошла да испрати, последњих 6 година живи у Француској. Родитељи им и даље живе у Кутини.

УСТАША МИЛАНОВИЋ: Процурели тајни снимци у којим Србију назива шаком јада и ПРЕТИ СРПСКОМ НАРОДУ!

- Мајци и оцу је тешко јер смо сви раштркани по свету, али трудимо се да сваки празник неко од нас дође у Хрватску. С годинама су се већ навикли, разумеју нас и знају да напољу имамо више могућности и бољу прилику за успех - каже Аријана планира да се  из Хонг Конга где живи последње 2,5 године врати у Европу. Највероватније ће то бити Чешка, где ће њен супруг Британац добити премештај.

majka sa detetom
мајка са дететом / Извор: Профимедиа/илустрација

Аријана је Хрватску напустила пре 12,5 година. Тада је завршила средњу медицинску и није могла да нађе место за стажирање. ПУписала је енглески на Филозофском факултету и одлучила да на 6 месеци оде у Енглеску и ради као дадиља. Међутим тих се 6 месеци продужило се на крају у чак 10 година.

- У Енглеској сам упознала дечка, свог садашњег супруга. Прво смо размишљали да се вратимо у Хрватску, али због језика нам је било једноставније да останемо у Енглеској. Затим је супруг добио понуду за посао па смо се преселили у Хонг Конг - каже Аријана која је у Хонг Конгу родила девојчицу, која данас има годину и по.
Због породице она и супруг желе да се врате у Европу. Иако ће и даље живети свако на свом крају Европе, барем ће каже, сви бити на истом континенту.

НЕ ВРЕЂА САМО СРБИЈУ, ВЕЋ И БИХ: Милановић рекао да она није држава већ "БИГ СХИТ"

- Сад смо сви били заједно и дошли смо да испратимо сестру која се враћа у Француску где радили последњих 6 година. Последњи од нас Хрватску је напустио мој брат пре две године кад је отишао у Холандију да ради на грађевини. У Хрватској није могао да нађе посао. Неко време је радио као сезонац на мору, а остатак године није имао посао - завршила је причу Аријана.

А док је чекао бус за Минхен, поразговарали смо и с 33-годишњим Вараждинцем Мариом. Он је "свеже" запослен у Немачкој где је отишао пре 2,5 месеца и ради у једној фабрици аутоделова. Каже да је баш задовољан.

- Добро ми је, фирма ми плаћа смештај и пут, а ја плаћам само храну. Уз то за дупло мање рада зарадим два пута више него што сам у Хрватској. Фабрика ми је удаљена свега 1,5 километар од места где станујем и зачас сам тамо бициклом тако да немам неких трошкова. С друге стране у Хрватској сам радио осам година на мору на грађевини и то је било лоше. Напољу је све уређено, плаћа се уредно стаж, пензионо и све што треба. Није као у Хрватској где радиш непријављен. Уосталом и сви моји пријатељи су отишли негде у иностранство па би препоручио свима да оду јер је у Хрватској срање - каже Марио.

ХРВАТСКА ГОРИ ЗБОГ ШЕШЕЉЕВОГ ДОЛАСКА: Јавио се у дневник њихове ТВ и ОВО им поручио (ВИДЕО)

Загрепчанка Ивана је с две ћерке од којих једна иде у 2., а друга у 7. разред основне школе, чекала полазак аутобуса за Minchen где живе последњих пет месеци, а супруг јој онде ради већ годину и по.

- Прво је супруг отишао, а пре пет месеци смо се и ми преселиле. Сад смо биле у Хрватској на годишњем одмору и звали су ме из Немачке да ми понуде посао медицинске сестре у старачком дому - започела је причу Ивана која је и у Загребу радила као медицинска сестра. Одлуком о пресељењу у Немачку итекако је задовољна, а и девојчице су јој се, каже, одлично уклопиле у средину и брзо научиле језик. Каже да је највећи проблем при пресељењу у Немачку, проналазак стана.

- Премало је станова, а пуно је људи па станодавци постављају одређене услове који морају да се задовоље. Гледају какав уговор имате на послу, да ли је посао за стално, имате ли децу. Углавном, ми смо јако задовољни тамо. Главни циљ пресељења биле су нам финанције.

РАЂАЛЕ СМО ДРОГИРАНУ ДЕЦУ: Оне су биле зависнице када су сазнале да су трудне и прошле су нешто што свако треба да чује

Велика је предност што у Немачкој можеш да радиш колико желиш. Тамо можеш да радиш 50, 60, 70 посто радног времена. И наравно пуно радно време. Исто тако је добро што можеш да радиш и додатни посао који се уз главни посао, не опорезује. Такође за главни посао имаш право на плаћени годишњи. Како год јако смо задовољни, имамо пуно више могућности за бољу зараду и напредак - закључила је Ивана.

И док у Хрватској тренутно пљуште предизборна обећања политичара који по обичају обећавају брда и долине, становници наше земље све више пакирају кофере и одлазе у потрагу за бољом будућношћу преко границе.