Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОТКРИВЕНО КО СТОЈИ ИЗА СРАМНОГ ТЕКСТА О ЈАСЕНОВЦУ: Наводни аутор Давид Голдман је измишљена личност

26.08.2021. 11:10
Пише:
Танјуг
Jasenovac
Јасеновац / Извор: Профимедиа

Хрватски историчар Иво Голдштајн разрешио је мистерију

Хрватски историчар Иво Голдштајн каже да, иза текста објављеног у Џерузалем Посту о хрватском ревизионизму и Јасеновцу, званично потписаног са Давид Голдман, који је, чини се, измишљена личност - постоје снажне индиције да се ради о кругу који је повезан са историчарком Бланком Матковић.

КОРОНА БАЦИЛА МАКЕДОНЦЕ НА КОЛЕНА: Више од 1.000 нових случајева заразе, умиру у великом броју

КОРОНА БАЦИЛА МАКЕДОНЦЕ НА КОЛЕНА: Више од 1.000 нових случајева заразе, умиру у великом броју

ПЉУЈЕ СРПСКУ КОЈА ГА ХЛЕБОМ ХРАНИ: Рамиз Салкић послао скандалозно писмо Кристијану Шмиту и увредио све Србе

ПЉУЈЕ СРПСКУ КОЈА ГА ХЛЕБОМ ХРАНИ: Рамиз Салкић послао скандалозно писмо Кристијану Шмиту и увредио све Србе

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ ПОСЛАО ПОРУКУ ВЕРНИЦИМА: Замолио их да ураде једну ствар пред устоличење на Цетињу

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ ПОСЛАО ПОРУКУ ВЕРНИЦИМА: Замолио их да ураде једну ствар пред устоличење на Цетињу

Голдштајн је у опширном интервјуу за хрватски портал Index, рекао да је Голдман наводно Аустралијанац, за којег у тамошњој јеврејској заједници нико не зна, да на његовом вебсајту нема адресе, нема e-maila, нема телефона тог центра.

- Нико никад тог човека није видео ни уживо нити на интернету у последњих годину и по дана, од почетка пандемије. Уосталом, та страница с Голдманом постоји тек од пролећа 2020. године. Дакле, 99,9 посто је измишљен профил. Игор Вукић и Бланка Матковић су очигледно наслутили да ће тај профил бити раскринкан, па су у својим изјавама прошле седмице сугерисали да се ради о лажњаку - указао је Голдштајн.

Џерузалем пост се извинио Годштајну због поменутог чланка у којем је нападан и извређан због његовог бављења жртвама у Јасеновцу, односно да неким својим изјавама угрожава сећања на холокауст.

Jasenovac
Јасеновац / Извор: Профимедиа/илустрација

Говорећи о историји хрватског историјског ревизионизма, Годштајн је на питање када је почело то прекрајање, у овом случају јасеновачке историје, рекао да у основи "стоји теза да НДХ није била злочиначка и издајничка творевина (као што јесте била), него држава хрватског народа коју је ваљало бранити од непријатеља".

Стога је, истиче, требало негирати и страхоте Јасеновца.

- У ревизионистичком/проусташком наративу, Јасеновац као логор готово да није постојао или је био само логор за преваспитавање, није био мучилиште, али ни опоравилиште. То је за њих био један строги логор у који су долазили политички противници НДХ - каже Голдштајн.

Истиче да су тела жртава јасеновачког логора масовно уништавана и да о томе постоји низ сведочења преживелих логораша, као и усташа.

Ustaše, srbosjek
Усташе, србосјек / Извор: Профимедиа

- У Градини, на десној обали Саве, гђе се током рата највише убијало и покопавали лешеви, направљене су у априлу 1945. својеврсне решетке на које су стављани лешеви и поливани нафтом. На томе је радило 500 људи. Данима су јасеновацки заточеници с леве обале гледали велике ломаче на другој обали. Углавном, непознат број лешева је уништен и претворен у прах и пепео, што је делом бацано у Саву. Британска је авијација 16. априла надлетала Јасеновац и снимала те позиције, јасно се виде откопане масовне гробнице, путељци који воде према Сави - навео је он.

Голдштајн напомиње да су нацисти, односно припадници специјалних јединица Ајнсатгрупе (Einsatzgruppe) још од 1943, кад су схватили да губе рат, почели масовно уништавање остатака жртава у логорима смрти.

- Израдили су и дробилицу костију која изгледа као нека мала мешалица за бетон, а функционише као млин за орахе - навео је Голдштај и додао да се та акција звала "Актион 1005".

Указао је и да је начин на који су усташе спаљивали лешеве у Јасеновцу, истоветан начину који су нацисти примењивали од 1941. године у СССР-у.

Ante Pavelić
Анте Павелић / Извор: Фото: Профимедиа

За Фрању Туђмана каже да је тврдио да је независна држава "остварење највишег идеала хрватског народа".

- Иако је Туђман желео да се дистанцира од усташтва, ипак је тврдио да НДХ ''није била само фашистичка творевина, већ и израз вековних тежњи хрватскога народа за самосталном државом'' - каже он.

Тиме је, истиче Голдштајн, отворио брешу релативизацији злочиначког карактера НДХ, па су наједном и усташе постали "добри момци, али ето можда су се понекад заиграли, па убили некога кога није требало".

Ivo Goldštajn
Иво Голдштајн / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/O КАНАЛ

О поистовећивању хрватских бранитеља са усташама, он каже да је то директна последица свега што је претходно говорио.

- Ето, и прича о ''за дом спремни'' није смела да остане до данашњег дана, није се разрешила, а с овом владом и нема пуно шансе да се разреши - рекао је Годштајн.