Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ХРВАТСКА ПОЛИТИКА ЈЕ ЗАГЛАВЉЕНА У 80-ИМ, АКО НЕ И У 40-ИМ ГОДИНАМА: Британци оплели по УСТАШАМА!

27.08.2016. 12:01
Пише:
Србија Danas/The Ецономист
Zoran Milanović
Зоран Милановић / Извор: Профимедиа

Угледни лондонски лист "Економист" приказао је тренутну политику Хрватске.

После разних препуцавања хрватских и српских лидера, амерички новинари су представили своју тачку гледишта на дешавања у Хрватској. Сматрају да је хрватска политика заглављена у 80-им годинама, а не и у 40-им годинама прошлог века. 

Веродостојно преносимо цео текст:

- Коки папагај је прорачуната птица. Припадао је маршалу Јосипу Брозу Титу, дугогодишњем југословенском лидеру, који је преминуо 1980. године. Коки живи на хрватском острву Бриони, где је Тито проводио по шест месеци годишње, и где су виле и даље резервисане за хрватске вође. Ако су посетиоци те среће, Коки ће их опсовати, или ће скичати "Тито! Тито! Тито!". Да има шири вокабулар, Коки би разоткрио многе мрачне тајне Хрватске, које је сигурно начуо.

ПРЕКИДА СА УВРЕДАМА? Усташа Милановић "неће више критиковати" Вучића и Николића!

Шеснаестог августа, Хрватска је ушла у нову изборну сезону, и она је мера хладне политике ове државе чије је главне ставке Коки можда начуо пре више деценија.

HDZ
ХДЗ / Извор: Профимедиа

Узмимо, на пример, убиство Стјепана Ђурековића који је упуцан и избоден до смрти месарским ножем у Немачкој 1983. године. Ђурековић је био политички емигрант активан у хрватским националним круговима. Трећег августа, немачки суд је осудио на доживотну робију Јосипа Перковића и Здравка Мустача, два бивша југословенска тајна агента, за организовање Ђурековићевог убиства.

ОГЛАСИЛА СЕ КОЛИНДА: Разговараћу са Вучићем када прођу избори у Хрватској

Главне хрватске партије СДП и ХДЗ се међусобно не слажу шта ово значи. Зоран Милановић, лидер СДП, који је био премијер Хрватске од 2011. до ове године, борио се да спречи изручење двојице осуђених. Присталице ХДЗ кажу да социјал-демократе штите двојицу мушкараца одговорних за убиство хрватског националисте. СДП одговара да су убице имале блиске везе са Фрањом Туђманом, првим независним хрватским премијером 1991. године и једног од оснивача ХДЗ.

Две партије се не разликују толико по својим тренутним платформама, колико по историји. СДП присваја антифашистичке заслуге Титових комунистичких партизана, који су се борили с окупаторима у Другом светском рату. Супротно томе, многи у ХДЗ-у диве се усташама, нацистичко-квислиншком покрету. Немачка пресуда само је додатак њиховим историјским несугласицама. Још један недавни сукоб избио је око ХДЗ-ових министара који су дошли на откривање споменика хрватском националисти чија су постигнућа укључивала и убиство југословенског амбасадора у Шведској 1971. године. Неки су ово схватили као јадну форму.

Perković i Mustač na suđenju
Перковић и Мустач на суђењу / Извор: Профимедиа

ДОДИК О МИЛАНОВИЋУ: Као већина хрватских политичара вуче вишевековни комплекс од Срба!

Сав тај фолклор баца сенку на важније теме. У хрватској политици хаос влада већ месецима. Прошли избори су се одржали у новембру, али коалиција коју је ХДЗ након њих формирао распала се у јуну због корупцијског скандала који се тиче националне нафтне компаније. ХДЗ је након тога отпустио свог дотадашњем лидера, који је дозволио да више утицаја добију усташки елементи. Нови лидер Андреј Пленковић је умерени заступник у Европском парламенту и настоји да врати своју странку у центар. Каже да презире популизам који се шири Европом. Када је реч о историјским темама, каже да је Хрватској потребна смирена расправа о злочинима и усташа и комуниста.

Један од разлога због којих се две водеће странке толико баве прошлошћу је њихов не баш сјајан резултат у решавању актуелних проблема. СДП је иза себе оставила катастрофалне резултате након силаска с власти, господарство је падало четири године. Пре њих је владао ХДЗ, који је дошао на лош глас због корупције, а у протеклом кратком мандату ни то се није променило. ХДЗ тренутно заостаје у анкетама, али ниједна странка неће освојити довољно гласова како би могла сама да влада након избора 11. септембра. Неки аналитичари предвиђају стварање велике коалиције две најјаче странке, иако господин Пленковић тврди да то није опција.

Zoran Milanović
Зоран Милановић / Извор: Профимедиа

ЛИНТА: Политичари Хрватске "пљују" по Србима јер већина њих мрзи све што је српско

Због чињенице да су толико опседнути историјом, можда и није чудно да је у телевизијској дебати господин Милановић покушао да придобије ХДЗ-ове бираче поносно откривајући да му је деда био усташа.

Многи се згражају над оваквим тактикама. Борис Милетић је председник регионалне странке која управља Истром, подручјем на којему живи Коки. Главни ослонац тамошње економије је туризам. Ова је сезона, каже Милетић, била фантастична, можда најбоља од рата, при чему мисли на хрватски сукоб са српским снагама који је трајао од 1991. до 1995. године. Али његово расположење се мења. Каже да је препирање о усташама и прошлости стварно срамотно. "Морамо почети да разговарамо о будућности", каже Милетић и наводи реформе које су и ХДЗ и СДП годинама обећавали: децентрализација, рационализација територијалне поделе итд. Нажалост, у Хрватској се водеће политичке странке не чине способним да раде било што друго осим враћања на старо и понављања једног те истог, попут папагаја - закључује часопис Ецономист.