Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЖЕЛИТЕ ДА ПУТУЈЕ У ХРВАТСКУ И СЛОВЕНИЈУ: Доносимо детаљан списак услова који сада важе и неки ће вас обрадовати!

21.04.2021. 12:11
Пише:
Србија Данас/ Т.Сикима
hrvatska granica
хрватска граница / Извор: Профимедиа

Хрватска и Словенија су недавно на листу оних који могу слободно прећи границу додале и вакцинисане вакцинама који су у употреби у Србији

Словенија попушта мере, у Хрватској се погоршава епидемиолошка ситуација и поставља се питање - шта то значи за држављане Србије и под којим се условима сада може ући у ове две земље.

НАГЛИ СКОК ЗАРАЖЕНИХ У ХРВАСКОЈ, УМРЛО 49 ОСОБА: Опозиција покреће поступак за смену министра здравства

НАГЛИ СКОК ЗАРАЖЕНИХ У ХРВАСКОЈ, УМРЛО 49 ОСОБА: Опозиција покреће поступак за смену министра здравства

ВАКЦИНИСАО СЕ МИЛОРАД ДОДИК: Познато коју је вакцину примио (ВИДЕО)

ВАКЦИНИСАО СЕ МИЛОРАД ДОДИК: Познато коју је вакцину примио (ВИДЕО)

ПРЕБОЛЕЛИ СТЕ КОРОНУ ИЛИ СТЕ СЕ ЗАРАЗИЛИ ИЗМЕЂУ ДВЕ ДОЗЕ: Да ли је потребна ревакцинација?

ПРЕБОЛЕЛИ СТЕ КОРОНУ ИЛИ СТЕ СЕ ЗАРАЗИЛИ ИЗМЕЂУ ДВЕ ДОЗЕ: Да ли је потребна ревакцинација?

Хрватска

Држављани трећих земаља, а то укључује и Србију, могу ући у Хрватску ако путују из туристичких разлога те имају потврду о уплаћеном смештају у хотелу, кампу, код приватног изнајмљивача или унајмљеном пловилу, те другом облику туристичког смештаја, или су власници кућа или пловила у Хрватској.

Такође, могу ући они који путују због неодложивих личних/породичних разлога, пословних разлога или имају други економски интерес.

Особе које путују из претходно наведених разлога и задржавају се у Хрватској дуже од 12 сати омогућава улазак уз:

Предочење потврде о негативном ПЦР тесту или брзом антигенском тесту на коронавирус који је наведен на Заједничкој листи брзих антигенских тестова које међусобно признају државе чланице Европске уније, а коју објављује Европска комисија, ако налаз теста није старији од 48 сати од тренутка тестирања до доласка на гранични прелаз. Ако се ради о брзом антигенском тесту и боравку дужем од 10 дана у Хрватској, до десетог дана од датума издавања теста мора се поновити тестирање.

Такође, могу ући уз предочење потврде о вакцинацији за особе које су пре више од 14 дана примиле другу дозу вакцине против коронавируса или прву, изнимно, ако се ради о вакцини која се прима у једној дози и ово важи за све вакцине које је одобрила ЕУ. Такође, ово важи и за вакцинисане вакцинама Спутњик В и Синофарм које се не дају у Хрватској.

Уз предочење позитивног ПЦР или брзог антигенског теста са Заједничке листе, којим се потврђује да се особа опоравила од инфекције коронавирусом, при чему је тај тест направљен уназад 180 дана, а старији од 11 дана од дана доласка на гранични прелаз или предочење потврде о преболованој болести коју је издао лекар такође је омогућен улазак у ову земљу.

Хрватска нуди и још једну опцију - одређивање десетодневне самоизолације по доласку у Хрватску уз могућност ПЦР или брзог антигенског тестирања ради скраћивања самоизолације. МУП Хрватске наглашава да све особе морају да имају ову документацију, без обзира на то да ли ће остати у Хрватској дуже или краће од 12 сати.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

 

Словенија

Како стоји на сајту Амбасаде Републике Словеније у Србији ова држава сада дозвољава улазак за све који су вакцинисани вакцинама одобреним од стране Европске агенције за лекове а додатно је дозвољен улазак без обавезне мере карантина и за оне који су вакцинисани вакцином Спутњик В и да је прошло најмање 14 дана од примања прве дозе ове вакцине.

У ову државу могу ући особе уз негативан тест не старији од 48 сати урађен у државама чланицама ЕУ, на шенгенском простору, у Великој Британији и Сједињеним Америчким Државама.

Сви они могу ући без карантина, као они који имају потврду о позитивном ПЦР тесту старијем од 21 дан, али не старијем од пола године што значи да су у том периоду преболели корону или то могу доказати потврдом од лекара на којој је видиљиво да је прошло више од пола године од појаве симптома.

Транзитно путовање кроз Словенију продужено је са шест на 12 сати и за те особе није потребан ПЦР тест и неће бити упућиване у карантин. Такође, од овог су изузета и лица која врше превоз робе у Републику Словенију или из Републике Словеније у привредном саобраћају, као и за теретни и путнички саобраћај у транзиту, уколико напуштају Републику Словенију у року од 8 сати по преласку границе и лица која врше превоз робе или лица из Републике Словеније у привредном саобраћају и у Републику Словенију се враћају у року од 8 сати по изласку из ње као.

Такође слободним пролазом обухваћена су и деца која нису навршила 15 година и границу прелазе са чланом уже породице, који није упућен у кућни карантин и није му забрањен улазак у Републику Словенију.